Zaterdag 22 september

 • van 11u30 tot 20u30 richt visclub Ter Elzen Averbode in zaal Concordia te Testelt een mosselfeest in. Je kunt ook kiezen voor koninginnenhapje, koude schotel en curryworst.
  Bij voorkeur reserveer je op 0497/88 19 29.
 • wordt in Kortenaken de wandeling en veldloop ‘1000 km voor Jelle’ georganiseerd. Voor de wandeling kan je inschrijven tussen 8 en 15u. De inschrijving voor de veldloop begint vanaf 12u. De opbrengst gaat naar initiatieven t.b.v. verkeersslachtoffers. Meer info op vzwjelle.be.
 • vanaf 14u. organiseren de scouts van Aarschot aan de Bekaflaan het gratis minifestival ‘Big Day Out’. De eigenlijke optredens beginnen om 17u. Naast de muziek kan jong en oud er ook het buikje komen vullen met hapjes en drankjes.
 • om 18u30 opent het Merodefestival met het kerkconcert Ialma-Camino. Daaraan zijn gekoppeld: een wandeling, een Galicische maaltijd én Queimada.
  Een ticket kost 28 euro en is te bestellen via merodefestival.be.
 • om 19u30 organiseert VC Bekkevoort een bingoavond aan de Oude Tiensebaan. De hoofdprijs is een terrasverwarmer. Daarnaast zijn uiteraard nog tal van andere prijzen te winnen.
 • om 20u. brengen The Cavern Beatles klassiekers van the Fab Four in den Egger te Scherpenheuvel. Basisprijs: 24 euro.
 • om 20u30 komt The Clement Peerens Explosition naar den Amer te Diest.
  Een ticket van 26 euro is te bestellen via 013/46 06 40.
 • om 20u30 speelt het KVT ‘Paringsdans’ in zijn vernieuwde zaal aan de Nijverheidslaan te Diest – een parel voor theaterliefhebbers van Eric Assous in een regie van Marc Stroobants & Mieke Laureys. Xavier heeft zijn vriend Bob uitgenodigd zonder met zijn vrouw Delphine te overleggen. Bob is gescheiden en Delphine kiest resoluut partij voor diens vrouw. Er hangt dus onweer in de lucht. Reserveer via www.kvt.be.
 • vanaf 21u. organiseert Jeugdhuis XL in Herk-De-Stad zijn Mea Culpa Party. Entree: 5 euro.
 • om 21u30 wordt in de Pax aan de Ketelstraat in Rummen het Swingpaleis georganiseerd ten voordele van de 1000 km voor ‘Kom op tegen Kanker’. De steun- en inkomkaart kost 5 euro.
 • VOETBAL:
  – om 19u30: KFC Diest – Bertem-Leefdaal // Halen – Heers //
  – om 20u.: Keiberg – RWL Sport A //
  – om 20u15: Glabbeek – RWL Sport B //
  – om 20u30: Sint-Truiden – Antwerp //
  BASKETBAL – heren: om 18u : Aarschot B – Clem Scherpenheuvel //
  om 20u30: Aarschot – Latem-De Pinte //
  om 20u45 : Toyota Wouters Diest – Kapelle-op-den-Bos //
  BASKETBAL – heren: om 20u30: GSG Aarschot – BBC Latem-De Pinte.
  BASKETBAL – dames: om16u.: Aarschot – Clem Scherpenheuvel //
  VOLLEYBAL – heren: om 20u30 : Averbode – Haasrode D //
  VOLLEYBAL – dames: om 17u.: Averbode – Tienen // Aarschot – Haacht
  om 20u.: Molenstede – Rotselaar

Zaterdag 22 en zondag 23 september

 • richt de Pelgrim te Scherpenheuvel een benefiet in t.v.v. de werking van het ontmoetingscentrum. Zaterdag kan je tussen 12u. en 18u30 croques en pannenkoeken komen eten. Zondag worden van 11 tot 14u. en tussen 17 en 19u. mosselen, vol-au-vent en balletjes geserveerd. Daarvoor schrijf je in via benefiet@scherpenheuvel.be – of op 013/35 56 40.

Zondag 23 september

 • vanaf 9u. wordt in Manege Ruitershof in Langdorp de Beker van Aarschot betwist voor jumping en dressuur. Inkom: 5 euro.
 • om 11u. concerteert pianiste Katrien Verfaillie voor een aperitiefconcert in den Egger te Scherpenheuvel. Ze wordt begeleid door violiste Beatrijs De Klerck. Basisprijs: 14 euro.
 • tussen 13u15 en 18u. richt Samana Messelbroek in De Keyt een pannenkoekendag in.
  Je kunt de bestelling ook meenemen.
 • kan je in Dassenaarde speuren naar paddenstoelen. Afspraak tegen 14u. aan het Bezoekerscentrum, Omer Vanaudenhovenlaan in Diest.
 • om 15u. brengt Strange Comedy in den Egger te Scherpenheuvel een woordenloze show voor kijkers van 7 tot 107 jaar. Basisprijs: 16 euro.
 • om 15u. begint de bingonamiddag voor en door Sport- en Speelpleinen Bekaf. Als hoofdprijs valt een weekendje Disneyland Parijs te winnen. Je kunt je deelname aankondigen via inschrijvingenbingo@bekaf.be – of door te bellen naar 0470/33 83 62.
 • VOETBAL:
  – om 14u.: Averbode-Okselaar B – Sparta Schaffen
  – om 15u.: Averbode-Okselaar – Holsbeek // FC Geetbets – Roosbeek-Neervelp //
  Scherpenheuvel – Budingen // Rummen – Kortenaken // Zichem – Keiberg B //
  Molenbeek – Goetsenhoven // Deurne – Bekkevoort B // Koersel – Herk FC //
  Meldert – Lummen // Amandina – Linkhout // Zelem – Berbroek-Schulen //

Maandag 24 september

 • om 14u. organiseert Samana Zichem in zaal Munte een vorming onder het motto ‘Onthouden en vergeten’.
 • om 20u. brengt Toneelgroep Maastricht de Shakespeare-klassieker ‘King Lear’ in De Bogaard te Sint-Truiden. De oude koning wil zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters. Het verhaal staat bol van gekonkel en verraad, evenals van onrecht en verderf.
  Tickets aan 22 euro via uitbalie@sint-truiden.be – of door te bellen naar 011/70 17 00.

Dinsdag 25 september

 • organiseert wandelclub De Grashoppers Keiberg haar Nazomertocht. De afgepeilde parkoersen zijn 5A, 7A, 10A – en 5B, 7B en 10B km. Je schrijft in tussen 7 en 15u. aan het Laer te Okselaar. Wil je meer informatie – bel dan naar Eddy Vuchelen op 0498/74 51 10. De basisprijs bedraagt 1,50 euro. Federatieleden betalen 1,10 euro. Kinderen onder 12 jaar stappen gratis mee.
 • tussen 9 en 16u. wordt aan de Sporthal van Averbode een Scholenveldloop georganiseerd.
 • om 14u. kan je in den Amer te Diest terecht voor een Varietéshow met Paul Severs, Yves Segers en Lia Linda. Kaarten aan 6 euro zijn verkrijgbaar bij FSMB of S-Plus.
  Taart en koffie worden tijdens de show gratis aangeboden.

Dinsdag 25 en woensdag 26 september

Woensdag 26 september

 • vanaf 9u20 wordt in het domein Elzenhof te Aarschot een Scholenveldloop georganiseerd voor alle leerlingen van het lager onderwijs tot en met de 1e graad van het secundair onderwijs van de Aarschotse scholen. Alle kinderen krijgen een gratis flesje water en een gezond stuk fruit. Ook de ouders en leerkrachten kunnen deelnemen!

Donderdag 27 september

 • om 14u. vindt in de Pelgrim te Scherpenheuvel een kaart- en bingonamiddag plaats.
 • om 19u. brengt Tributeband REMind ‘The best of R.E.M.’ in Café Germinal aan de Leuvensestraat te Aarschot. Op het programma staan zowel bekende als minder bekende songs van deze legendarische band. Gratis toegang.
 • om 20u. brengt Loge10 Theaterproducties ‘Heel geestig’ in den Egger te Scherpenheuvel. Charles nodigt een helderziende uit voor een seance. De voorstelling is uitverkocht!
 • om 20u30 brengt toneelgezelschap Drama het stuk ‘Zonder u’ in den Amer te Diest. De vrouw van een garagist landt op 22 maart 2016 op Zaventem na een zakenreis – net op het moment van de aanslagen aldaar. Na veel oponthoud raakt ze thuis, waar hij voor haar een verrassing in petto heeft. Een ticket kost 17 euro.

Vrijdag 28 september

 • van 15 tot 19u. vindt op het binnenplein van de Vinnehoeve te Zoutleeuw de Vinnemarkt plaats. Dat is een streekmarkt waar je kan proeven en ontdekken van een assortiment van groenten, fruit, vlees, droge voeding, champignons, wijn en bier.
 • van 19u. tot 21u30 vindt in Diest ‘Loop je te gek’ plaats voor wedstrijdlopers en voor recreatieve joggers. De avondloop gaat van start op de Grote Markt en doet de Citadel aan. Je kunt kiezen voor een route van 1, 3, 6 of 9 km. De 1km-loop is gratis. Voor de andere betaal je 3 euro bij inschrijving op www.diest.be/loopjetegek. De dag zelf is dat 5 euro. In de Cleynaertstraat kan je douchen en je omkleden. Prijsuitreiking in zaal Ons Tehuis op de Kaai.
 • om 20u. brengen Maggie MacNeal, Riet Muylaert, Sandrine & Sofie in den Egger te Scherpenheuvel een hommage aan Ann Christy. Ze interpreteren bekende en minder bekende songs. Basisprijs: 20 euro.
 • om 20u. kan je in het Aleydistheater te Aarschot terecht voor een jeugdproductie met als titel ‘DNA’. Inkom: 9 euro.
 • om 20u. vindt in Jeugdhuis XL te Herk-De-Stad een politiek debat plaats met de kopstukken van de lokale politieke partijen. Moderator is Christophe Stienlet. Gratis toegang. Je kunt bovendien tickets winnen voor Phantasialand, een waardebon voor een etentje of een fuifbon.
 • om 20u15 kan je – in het kader van Cultuurbuur – in den Amer te Diest kijken naar het theaterstuk ‘Sue me modderfokker’. Daarin tackelt Mathijs F Scheepers zijn verlangen naar wraak. Het gaat o.m. over een zwangere vrouw met een lekke buik en een revolver in het verkeerde kastje. En ook over een buurman die door dat alles heen walst. Basisprijs: 14 euro.
 • om 20u30 wordt in Cultuurcentrum Begijnhof Diest de film ‘On body and soul’ gedraaid. Een introverte directeur en een veel jongere voedselinspectrice – ietwat autistisch – werken in een slachthuis in Boedapest. Hun relatie wordt ingewikkelder wanneer ze ontdekken dat ze ’s nachts dezelfde droom delen. Basisprijs: 6 euro. Jongeren tot 26 jaar en personen met verhoogde tegemoetkoming betalen 3 euro.
 • VOETBAL: om 20u30: Beringen – Park Houthalen

Vrijdag 28 en zaterdag 29 september

 • om 20u30 speelt het KVT ‘Paringsdans’ in zijn vernieuwde zaal aan de Nijverheidslaan te Diest. Xavier heeft zijn vriend Bob uitgenodigd zonder met zijn vrouw Delphine te overleggen. Bob is gescheiden en Delphine kiest resoluut partij voor diens vrouw. Er hangt dus onweer in de lucht. Reserveer via www.kvt.be.

Zaterdag 29 september

 • om 7u30 vertrekt aan het station van Aarschot de Bietentocht. Die volgt het spoor van de seizoenarbeiders die rond deze tijd van het jaar naar boerderijen in Frankrijk of Wallonië trokken. Deelnameprijs: 2 euro.
 • van 11u30 tot 14u. en tussen 17 en 20u. houdt de voedselbank van St.-Vincentius van Scherpenheuvel-Zichem in ‘Het Laer’ te Okselaar een eetdag. Op het menu staan mosselen, stoofvlees, videe. Als kindermenu kan er ook geopteerd worden voor curryworst.
  Kaarten kunnen telefonisch besteld worden – o.a. bij François Thielens op 0476/22 92 18.
 • om 14 en om 15u. wordt een geleid bezoek georganiseerd in Fort Leopold te Diest. Dat zou wel eens een laatste gelegenheid zijn om het fort te zien, want het domein wordt verkocht.
  Toegang: 3 euro – en vooraf intekenen kan op 013/35 32 72.
 • kan je met de Nachtwachter op ronde door het middeleeuwse Diest. Dat gebeurt in een groep van maximum 25 personen. Afspraak op de Grote Markt van Diest tegen 20u.
 • om 20u. brengt Raphaella Smits in Stadsmuseum De Hofstadt te Diest werk van Bach, Manuel Maria Ponce, Federico Mompou, Ariel Ramirez en Agustin Barrios Mangoré. Uitverkocht!
 • om 20u. begint de bingoavond van KVV Scherpenheuvel Sport in de voetbalkantine te Schoonderbuken. Je kunt inschrijven door te bellen naar 014/26 58 50.
 • om 20u30 wordt in De Markthallen te Herk-De-Stad bij een staand concert een eerbetoon gebracht aan Johnny Cash. Tickets in voorverkoop kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar via www.demarkthallen.be. Aan de kassa betaal je 17 euro.
 • VOETBAL
  – om 19u30 : Bekkevoort B – Begijnendijk // Sparta Schaffen – Aarschot B //
  – om 20u.: Keiberg – Houtem-Oplinter // Tielt-Winge – Binkom // Donk – Kadijk //
  – om 20u15: Glabbeek – Kortenaken

Zaterdag 29 en zondag 29 september

 • is het één en al bedrijvigheid in de kazerne van de brandweer van Aarschot. Zaterdag om 19u30 organiseert de vriendenkring daar een quiz voor ploegen tot zes personen. Inschrijvingen aan 25 euro per ploeg kan via brandweerquiz.aarschot@gmail.com. Zondag kan je tussen 10 en 17u. een bezoek brengen aan de kazerne om de werking van de brandweer te leren kennen. Parkeren kan gratis aan het station, maar niet op het brandweerterrein zelf!

Zondag 30 september

 • van 10 tot 18u. viert Heemkring Sint-Jansdal in Zelem haar 30-jarige bestaan met een overzichtstentoonstelling in de raadszaal van het oud-gemeentehuis van Zelem. Daarin wordt de werking voorgesteld. Gratis toegang.
 • om 10u30 wordt in de Sint-Jan Berchmanskerk in de wijk ‘Poelske’ in Diest voor het laatst een eucharistieviering opgedragen. Het gebouw maakt plaats voor een dagverblijf voor volwassenen met een beperking, uitgebaat door vzw Home Martine Van Camp.
 • van 11 tot 14u. – en tussen 16u30 en 20u. organiseert Het Vliegend Wiel uit Averbode een mosselfeest in de Hemmekes te Zichem. De wielerclub serveert ook videe en curryworst.
  Je kunt je plaatsje reserveren op 0477/79 21 23.
 • van 11u30 tot 19u. organiseren Harmonie Sint-Lucia en jeugdband Movimento een restaurantdag in het Goor te Engsbergen.
 • van 14 tot 17u. staat met ‘Zot van Gezond’ een openluchtmanifestatie aan het Schulensmeer in het kader van gezondheid. Minder en meer geoefende waterratten kunnen kiezen uit hengelen, kajakken, surfen, zeilen, roeien of een stukje van de Demer ‘afpeddelen’. Ook mensen met een beperking kunnen daaraan deelnemen! Je kunt de tocht ook maken met de watertrein of op een zelfgemaakt vlot. Een gids vertelt alles over de waterdiertjes die op en aan het meer leven. Uiteraard ontbreekt de kindergrime niet. In het Poëtisch Kapsalon kom je aan een grappig, artistiek of donzig kapsel. Op het muziekterras zorgt de folkgroep Dalliance voor de ambiance. Om 9u ’s morgens al vertrekt een stiltewandeling. Om 14u30 kan je in de beverwandeling de sporen van de bever volgen en om 15u30 verneem je welke grote veranderingen het Life Delta Project in petto heeft.
 • VOETBAL
  – om 14u30 : Herk FC – Vlijting //
  – om 15u.: Bekkevoort – Haacht // Betekom – Esperanza Pelt // RWL Sport A – Haasrode //
  Meensel-Kiezegem – FC Geetbets // Waanrode – Zoutleeuw // Lummen – Gestel //
  Rummen – Vissenaken // Testelt – Scherpenheuvel // Loksbergen – Turkse Rangers

Maandag 1 oktober

 • peilt Prof. Van Bendegem naar een antwoord op de vraag: “Waarom vergissen we ons zo vaak?” De verklaring is volgens hem te zoeken in onze evolutionaire geschiedenis. Voor meer tekst en uitleg ben je welkom om 14u. in Cultuurcentrum Begijnhof Diest. Leden van OKRA betalen 6 – en de anderen 8 euro. Inschrijven kan via Fred Aerts op fred.aerts@telenet.be.

Dinsdag 2 oktober

 • tussen 14 en 15u. is de Uilententoonstelling toegankelijk in wzc Voortberg te Testelt.

Momenteel…

 • is de ‘Gulden Maan’ in Diest dagelijks toegankelijk van 9 tot 19u.
 • kan je alle dagen – met uitzondering van ’s zondags – tussen 9 en 16u. een bezoek brengen aan de 13e-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk van Diest. Blikvangers zijn o.a. de doopvont, de preekstoel en de Grot van Lourdes.
 • luister je – telkens op zondag tussen 18 en 20u. – op Radio Demerstad naar het Sportcafé.
 • kan je bij KVT-Diest reserveren voor een opvoering van ‘Paringsdans’ in de vernieuwde zaal aan de Nijverheidslaan te Diest. De verdere speeldata zijn 2, 5, 6, 8, 12 en 13 oktober – telkens om 20u30. Xavier heeft zijn vriend Bob uitgenodigd zonder met zijn vrouw Delphine te overleggen. Bob is gescheiden en Delphine kiest resoluut partij voor diens vrouw. Er hangt dus onweer in de lucht. Reserveer via www.kvt.be.

Tot en met…

 • 24 september kan je inschrijven voor het ontbijt dat SP.A Scherpenheuvel-Zichem serveert op zondag 7 oktober in zaal Concordia in Testelt. Voor de leden is het gratis – de anderen betalen 12 euro. Kinderen onder 6 jaar eten gratis mee. Die tussen 6 en 12 betalen 6 euro. De inschrijving gebeurt bij Jerry Janssens op jerry.janssens@hotmail.com – tel. 0479/80 17 58.
 • 28 september schrijf je bij de Dienst Toerisme Diest in. Op vrijdag 12 oktober trakteren Wiske Strik, Finne de Doos en Pieje Pek je op sagen en legenden uit een onnoemlijk ver verleden. Dat gebeurt in een groep van maximum 25 personen. Je betaalt 5 euro. De dag zelf is de afspraak op de Grote Markt van Diest tegen 19u.
 • 30 september blijft het historische stadhuis van Zoutleeuw toegankelijk voor het publiek.
  Voor reservatie kan je contact opnemen met de toeristische dienst.
 • 30 september kan je deelnemen aan een wandelzoektocht in Langdorp. Je hebt de keuze uit een route van 6 km en een rolstoelvriendelijke van 2 km. Na afloop steek je het antwoordblad in de bus van in ’t Hof van Vlaanderen te Langdorp. Zo maak je kans op een verwenontbijt. De winnaar daarvan wordt op 1 oktober bekendgemaakt. Een deelnameformulier is tegen 2 euro te verkrijgen in ’t Hof van Vlaanderen aan de Langdorpsesteenweg, een arbeidszorgproject.
 • 30 september kan je naar bib-aarschot@bibliotheekaarschot.be maximaal drie foto’s sturen. Het ligt daarbij in de bedoeling dat de foto op de kaft van een boek samenvloeit met de omgeving. Concreet hou je bvb. die met een gezicht van iemand anders erop voor je eigen gezicht – of je laat een fles wijn erop overgaan in een echte fles.
  Een jury pikt er drie winnaars uit. De hoofdprijs is een ballonvaart over Aarschot.
 • 30 september ben je in het Sportimonium te Hofstade welkom voor de tentoonstelling ‘100% Wielemie’. Daarin worden de sportieve hoogtepunten van de Diestse rolstoelatlete Marieke Vervoort in de kijker gezet. De expo is toegankelijk op weekdagen van 10 tot 17u.
  In het weekend kan je er ’s zondags terecht van 11 tot 17u.
 • 4 oktober kan je inschrijven m.b.t. de openingsdag voor de jeugd die FC Averbode-Okselaar organiseert op zondag 7 oktober. Van 12u. tot 13u30 is de frituur geopend. Om 14u. wordt de groepsfoto genomen. De penaltycup wordt betwist vanaf 13u. Om 14u. is er de wedstrijd van de B-kern – en om 15u. van de A-kern.
 • 31 december wordt in Scherpenheuvel-Zichem de openluchttentoonstelling ‘Hoop en Vrede – een nieuw begin’ georganiseerd. Op acht locaties in de fusiegemeente zijn uitvergrote foto’s te zien i.v.m. het einde van WO I en van de wederopbouw.

Gaat niet door

 • de Prieeltjesfeesten van zondag 23 september in het Olmenhof te Herk-De-Stad als gevolg van de erg slechte weersvoorspellingen.

Socio-culturele en sportieve activiteiten kan je op Radio Demerstad gratis laten omroepen in de loop van onze programma’s door de info daarover ten minste een weekje of drie op voorhand in te sturen naar info@radiodemerstad.be met als mededeling “Info Radio Demerstad”. Dank bij voorbaat en graag tot jullie dienst!

Samenstelling en redactie: Frits van Perk

 Categorie: Agenda