Maandag gaat een nieuwe set versoepelingen in. Zo worden de bubbels vergroot, gaat de horeca opnieuw open en wordt de lockdown-logica omgedraaid. “We gaan opnieuw uit van onze vrijheid. Alles is opnieuw toegestaan, buiten wat verboden is.” Een overzicht.

“Een cruciale volgende stap in de afbouw”, noemde premier Sophie Wilmès het na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. “We zijn begonnen met alles te verbieden, buiten wat nog toegestaan was”, klonk het. Vanaf maandag 8 juni wordt die logica omgedraaid. “Alles is opnieuw toegestaan, buiten wat verboden is.” Concreet:

• De horeca mag vanaf maandag 8 juni deels heropenen. Voor casino’s is het nog te vroeg. Zij mogen weer open op 1 juli. Hetzelfde geldt voor de banket- en receptiezalen. Dat laatste zal maximum met 50 aanwezigen kunnen. En er gelden dezelfde regels voor de horeca. Ook nachtclubs, fuiven en discotheken zullen niet mogen heropenen voor eind augustus.

Voor de cafés, bars en restaurants komen er ook heel wat nieuwe voorzorgsmaatregelen. Er moet 1,5 meter afstand gehouden worden tussen de tafels, er mogen maximaal 10 mensen aan één tafel zitten en elke klant moet aan zijn of haar eigen tafel bediend worden. Obers zullen een mondmasker moeten dragen. Alle horecazaken mogen openblijven tot 1 uur ’s nachts.

• Nachtwinkels opnieuw langer open: naar analogie met de horeca mogen de nachtwinkels ook tot 1 uur ’s nachts openblijven. Die moesten tot nog toe de deuren sluiten om 22 uur.

• Meer duidelijkheid over ‘bubbels’: de regels rond social distancing zijn wel degelijk versoepeld. Het aantal mensen in onze bubbel wordt uitgebreid. “U kunt nauwere contacten hebben met 10 verschillende personen per week, buiten uw huisgenoten. Dat is uw persoonlijke uitgebreide bubbel”, zei Wilmès. Dat betekent ook dat de groep van 10 mensen elke week mag veranderen. Het is wel belangrijk om in acht te houden dat als u iets in groep doet, die groep niet groter mag zijn dan 10 personen. Kinderen inbegrepen. Dat aantal telt voor buitenshuis, in parken, op restaurant en thuis.

Binnen die groep van tien zijn sociale distancing regels niet langer verplicht, al blijven ze wel aangeraden. “Er is een zone van begrip, maar we vragen toch om je vrienden of familie niet te kussen of van te dicht bij te groeten.”

• Ook heel wat sportactiviteiten mogen op 8 juni hervatten. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen amateurs of professionelen, binnen of buiten en of het om een training of wedstrijd gaat. Ook fitnesscentra en -ruimtes mogen daarom opnieuw open op 8 juni. Maar zij moeten zich wel aan bepaalde regels houden. Contactsporten zoals judo, boksen, basketbal of voetbal moeten nog altijd beperkt blijven tot zogenaamd ‘contactloos’ trainen. En wat sportinfrastructuur betreft, daar zullen net zoals elders protocollen moeten worden gevolgd. Kleedkamers en douches zullen nog steeds niet toegankelijk zijn. Zwembaden en welnesscentra moeten in dit stadium nog altijd gesloten blijven.

Sporten in groep blijft ook toegelaten, met maximaal 20 personen en een coach. Dat aantal wordt vanaf 1 juli opgetrokken naar 50 deelnemers.

Vanaf 1 juli mag er ook opnieuw publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden. Dat mag wel alleen zittend.

• Tijdens de Nationale Veiligheidsraad van woensdag gaf premier Sophie Wilmès te kennen dat zwembaden pas op 1 juli weer open kunnen gaan. En dat staat ook zo in de FAQ: “De publiek toegankelijke binnen- en buitenzwembaden blijven gesloten tot 30 juni 2020.” Maar, zo staat er ook, “zwemmen op andere plaatsen is toegestaan mits naleving van de regelgeving van toepassing en de geldende signalisatie”

Volgens de woordvoerder van het crisiscentrum, Yves Stevens, gaat het daarbij met name om de zee, maar dus ook open zwemgelegenheden vallen onder de uitzondering. Recreatiedomeinen kunnen hun meren en vijvers als ze dat willen dus vanaf morgen/maandag weer openstellen voor het publiek.

Daarbij moeten ze zich wel aan de geldende regelgeving houden: zo is zwemmen in de zee en in vijvers en meren alleen toegelaten als er redders in de buurt zijn. Daarnaast moeten eventuele kleedhokjes en douches gesloten blijven.

• Diensten in een kerk of moskee opnieuw toegestaan: vanaf 8 juni zou het ook weer mogelijk zijn een mis te volgen. Het is wel belangrijk dat de veiligheidsafstand behouden wordt. En er mogen maximaal 100 aanwezigen zijn, ongeacht de oppervlakte. Vanaf juli worden dat maximaal 200 aanwezigen naar analogie met de sport- en cultuursector. Er zullen ook bepaalde regels van kracht zijn, zoals het verbod op riten met fysiek contact.

• Vanaf 8 juni is het mogelijk om excursies te maken van één of meer dagen binnen België. Vanaf 15 juni heropent ons land de grenzen naar andere landen die behoren tot de Europese Unie – inclusief het Verenigd Koninkrijk – en de vier andere “Schengen”-landen.

• Culturele sector: Vanaf 8 juni kunnen alle culturele activiteiten zonder publiek hervat worden. Optredens met publiek zijn op maandag nog niet toegestaan, maar kunnen wel vanaf 1 juli hervat worden. Ook hier gelden specifieke regels met betrekking tot publieksmanagement, zoals het respecteren van de veiligheidsafstand voor het publiek en maximaal 200 aanwezigen. Mondmaskers zijn ook steeds aangeraden.

In lijn met deze beslissingen mogen ook cinema’s opnieuw openen vanaf 1 juli. Massa-evenementen mogen nog niet georganiseerd worden.

• Pretparken en binnenspeeltuinen moeten voorlopig nog even wachten. Zij mogen op 1 juli de deuren opnieuw openen.

• Kermissen, beurzen en dorpsfeesten zijn verboden tot 1 augustus. Daarna kunnen ze geleidelijk aan hernomen worden.

Superkern

Afgelopen zaterdag zat de zogenaamde superkern samen. Daar zijn ze het eens geraakt over een steunpakket voor sectoren die getroffen zijn door de coronacrisis. Er komt voor de horeca inderdaad een verlaging van het btw-tarief naar 6 procent voor maaltijden en drank (niet voor alcohol).

Werkgevers krijgen de mogelijkheid om hun werknemers onbelast een cadeaucheque van 300 euro te geven die ze kunnen besteden in de horeca, maar ook in de cultuursector of bij andere getroffen zaken.

https://bit.ly/2Ui7YYe

 Categorie: Nieuws