HLN: Revival van de kerstkaart door corona, blijkt uit cijfers van bpost: “Laatste twee weken meer dan 25 miljoen brieven bezorgd”

De coronacrisis heeft niet alleen geleid tot een explosie van de pakjesbezorging, ook brieven en kaartjes sturen was de voorbije weken weer helemaal in. Dat blijkt woensdag uit officiële cijfers van bpost. “De Belgen zullen in december tussen 25 en 30 procent meer post hebben verstuurd dan verwacht”, zegt het postbedrijf.

De brievenpost gaat er de voorbije jaren stelselmatig op achteruit. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar lag het postvolume bijvoorbeeld 12,2 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Traditioneel

Maar nu door de coronamaatregelen onze fysieke contacten strikt beperkt zijn, blijken veel mensen toch weer naar de traditionele wenskaarten terug te grijpen.

“De laatste twee weken werden meer dan 25 miljoen brieven bezorgd”, klinkt het bij bpost. Absolute topdag was 21 december, met 3,8 miljoen brieven. Ter vergelijking: in een “normale” week dit jaar verwerkte bpost gemiddeld 5,5 miljoen brieven.

Het postbedrijf had eigenlijk verwacht dat er dit jaar tijdens de eindejaarsperiode minder brieven en kaartjes zouden worden verstuurd dan in 2019. Maar momenteel verwerkt het bedrijf 5 tot 10 procent meer post dan in dezelfde periode vorig jaar. “Uiteindelijk zullen de Belgen in december tussen 25 en 30 procent meer post hebben verstuurd dan verwacht”, klinkt het.

Kerstzegels

Bpost maakt in de postvolumes geen verschil tussen brieven en wenskaartjes, maar kan uit een aantal andere elementen afleiden dat de kerstkaartjes een revival beleven. Zo werden er al meer dan tien miljoen kerstzegels verkocht, 15 procent meer dan vorig jaar.

En via de Mobile Postcard-app werden vorig jaar in december minder dan 40.000 kaarten gedrukt en bezorgd, terwijl het er dit jaar al 500.000 zijn.

https://bit.ly/3b2UmsW

 Categorie: Nieuws