HagelandActueel:

Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) sluit de basisscholen in Glabbeek en Bunsbeek. Daar werden de voorbije dagen al enkele klassen in quarantaine geplaatst nadat er minstens vier leerlingen besmet bleken door het coronavirus. Dinsdagmiddag riep de burgemeester de crisiscel samen en die namen dus dit besluit.

De Glabbeekse scholen kampen al even met een uitbraak van het coronavirus. “Na grondig overleg met alle actoren in de gemeentelijke crisiscel nam ik twee politiebesluiten met expliciete goedkeuring van de gouverneur, de schoolbesturen en schooldirecties van Bunsbeek en Glabbeek, de CLB-artsen, de federaal gezondheidsinspecteur en in overleg met de eerstelijnszone. Door clusterbesmettingen in de gemeentelijke basisschool de Springplank Glabbeek, de vrije basisschool de Duizendpoot Bunsbeek en de buitenschoolse kinderopvang BKO ’t Kloempke moesten eerder al meerdere klassen en de buitenschoolse kinderopvang in quarantaine geplaatst worden. Daarom wordt nu beslist om de basisscholen van Bunsbeek, Glabbeek en de buitenschoolse kinderopvang van woensdag 24 november tot en met vrijdag 3 december preventief volledig te sluiten zodat de clusterbesmettingen kunnen ingedijkt worden”, legt Reekmans uit.

Thuisonderwijs

De lagere scholen van Bunsbeek en Glabbeek schakelen over op thuisonderwijs en de gemeente voorziet in beide scholen een noodopvang zodat ouders met prioritaire beroepen, en/of beiden buitenhuis werken waarvoor een attest van de werkgever noodzakelijk is, toch een oplosing hebben voor hun kinderen. “Deze noodopvang wordt enkel voorzien voor ouders die geen enkel ander opvanginitiatief hebben, het is absoluut de bedoeling om deze noodopvang zo beperkt mogelijk te houden om nieuwe besmettingen te vermijden. Voor de school in Kapellen worden er geen bijkomende maatregelen genomen omdat hier momenteel geen probleem is.”

Buitenschoolse activiteiten ook opgeschort

Ook de buitenschoolse activiteiten – op vlak van sport, cultuur en jeugd van -12 jarigen – worden opgeschort en dit van woensdag 24 november tot en met vrijdag 3 december. “De speelinfrastructuur op het grondgebied van de gemeente blijft open maar kan, tijdens de periode van 24 november tot en met 3 december, niet gebruikt worden in groep door -12 jarigen, wat wil zeggen met meer dan 2 mensen buiten het gezin.”

De burgervader betreurt de beslissingen maar zegt geen keus te hebben. “Deze drastische beslissingen moeten we spijtig genoeg nemen omdat de besmettingscijfers in Glabbeek intussen al een week fors blijven stijgen en we vooral merken dat de besmettingen enorm hoog zijn bij de -12 jarigen. We mogen dus echt spreken van een forse lokale uitbraak waardoor het noodzakelijk is om een pauze-periode van 10 dagen in te lassen voor onze scholen en de buitenschoolse activiteiten van -12 jarigen. We hopen zo het aantal besmettingen te kunnen indijken. Geen enkele burgemeester neemt graag zulke forse maatregelen, maar het kan gewoon niet anders. Ik betreur dat we dit als lokaal bestuur alweer zelf mogen oplossen omdat de Wetstraat blijft talmen in deze vierde golf en het alweer nalaat om deftige crisismaatregelen te nemen.”   https://bit.ly/3oXRpPO

 Categorie: Nieuws