Zaterdag 29 september

 • om 7u30 vertrekt aan het station van Aarschot de Bietentocht. Die volgt het spoor van de seizoenarbeiders die rond deze tijd van het jaar naar boerderijen in Frankrijk of Wallonië trokken. Deelnameprijs: 2 euro.
 • van 11u30 tot 14u. en tussen 17 en 20u. houdt de voedselbank van St.-Vincentius van Scherpenheuvel-Zichem in ‘Het Laer’ te Okselaar een eetdag. Op het menu staan mosselen, stoofvlees, videe. Als kindermenu kan er ook geopteerd worden voor curryworst.
  Kaarten kunnen telefonisch besteld worden – o.a. bij François Thielens op 0476/22 92 18.
 • om 14 en om 15u. wordt een geleid bezoek georganiseerd in Fort Leopold te Diest. Dat zou wel eens een laatste gelegenheid kunnen zijn om het fort te zien, want het domein wordt verkocht.
  Toegang: 3 euro – en vooraf intekenen kan op 013/35 32 72.
 • kan je met de Nachtwachter op ronde door het middeleeuwse Diest. Dat gebeurt in een groep van maximum 25 personen. Afspraak op de Grote Markt van Diest tegen 20u.
 • om 20u. vertolkt Raphaella Smits in Stadsmuseum De Hofstadt te Diest werk van Bach, Manuel Maria Ponce, Federico Mompou, Ariel Ramirez en Agustin Barrios Mangoré. Uitverkocht!
 • om 20u. begint de bingoavond van KVV Scherpenheuvel Sport in de voetbalkantine te Schoonderbuken. Je kunt inschrijven door te bellen naar 014/26 58 50.
 • om 20u. brengt de jeugd in het Aleydistheater te Aarschot ‘DNA’. Kernvragen zijn hoever een groep een individu kan onder druk zetten – en of het belang van de groep doorweegt. Reserveren doe je op aleydis@skynet.be – tel 016/56 02 22.
 • om 20u30 speelt het KVT ‘Paringsdans’ in zijn vernieuwde zaal aan de Nijverheidslaan te Diest. Xavier heeft zijn vriend Bob uitgenodigd zonder met zijn vrouw Delphine te overleggen. Bob is gescheiden en Delphine kiest resoluut partij voor diens vrouw. Er hangt dus onweer in de lucht. Reserveer via www.kvt.be.
 • om 20u30 wordt in De Markthallen te Herk-De-Stad bij een staand concert een eerbetoon gebracht aan Johnny Cash. Tickets in voorverkoop kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar via www.demarkthallen.be. Aan de kassa betaal je 17 euro.
 • VOETBAL
  – om 19u30 : Bekkevoort B – Begijnendijk // Sparta Schaffen – Aarschot B //
  – om 20u.: Keiberg – Houtem-Oplinter // Tielt-Winge – Binkom // Donk – Kadijk //
  – om 20u15: Glabbeek – Kortenaken

Zaterdag 29 en zondag 29 september

 • organiseert voetbalclub RWL Sport mosseldagen in zaal Kortakker in Rillaar. Op het menu staan ook videe, stoofvlees, koude schotel en curryworst. Op zaterdag kan je komen smullen van 17 tot 20u. en op zondag van 11u30 tot 15u. en tussen 17 en 20u.
 • is het één en al bedrijvigheid in de kazerne van de brandweer van Aarschot. Zaterdag om 19u30 organiseert de vriendenkring daar een quiz voor ploegen tot zes personen. Inschrijvingen aan 25 euro per ploeg kan via brandweerquiz.aarschot@gmail.com. Zondag kan je tussen 10 en 17u. een bezoek brengen aan de kazerne om de werking van de brandweer te leren kennen. Parkeren kan gratis aan het station, maar niet op het brandweerterrein zelf!

Zondag 30 september

 • organiseert wandelclub Horizon Donk haar Hollewegenwandeling. Je kiest voor 5, 8, 10, 13, 15, 19 of 21 km met vrij vertrek tussen 7 en 15u. in het buurthuis van Zelk te Halen.
 • van 10 tot 18u. viert Heemkring Sint-Jansdal in Zelem haar 30-jarige bestaan met een overzichtstentoonstelling over haar werking in de raadszaal van het oud-gemeentehuis van Zelem. Gratis toegang.
 • om 10u30 wordt in de Sint-Jan Berchmanskerk in de wijk ‘Poelske’ in Diest voor het laatst een eucharistieviering opgedragen. Het gebouw maakt plaats voor een dagverblijf voor volwassenen met een beperking, uitgebaat door vzw Home Martine Van Camp.
 • van 11 tot 14u. – en tussen 16u30 en 20u. organiseert Het Vliegend Wiel uit Averbode een mosselfeest in de Hemmekes te Zichem. De wielerclub serveert ook videe en curryworst.
  Je kunt je plaatsje reserveren op 0477/79 21 23.
 • van 11u30 tot 19u. organiseren Harmonie Sint-Lucia en jeugdband Movimento een restaurantdag in het Goor te Engsbergen.
 • van 14 tot 17u. staat met ‘Zot van Gezond’ een openluchtmanifestatie aan het Schulensmeer in het kader van gezondheid. Minder en meer geoefende waterratten kunnen kiezen uit hengelen, kajakken, surfen, zeilen, roeien of een stukje van de Demer ‘afpeddelen’. Ook mensen met een beperking kunnen daaraan deelnemen! Je kunt de tocht ook maken met de watertrein of op een zelfgemaakt vlot. Een gids vertelt alles over de waterdiertjes die op en aan het meer leven. Uiteraard ontbreekt de kindergrime niet. In het Poëtisch Kapsalon kom je aan een grappig, artistiek of donzig kapsel. Op het muziekterras zorgt de folkgroep Dalliance voor de ambiance. Om 9u ’s morgens al vertrekt een stiltewandeling. Om 14u30 kan je in de beverwandeling de sporen van de bever volgen en om 15u30 verneem je welke grote veranderingen het Life Delta Project in petto heeft.
 • VOETBAL
  – om 14u30 : Herk FC – Vlijting //
  – om 15u.: Bekkevoort – Haacht // Betekom – Esperanza Pelt // RWL Sport A – Haasrode //
  Meensel-Kiezegem – FC Geetbets // Waanrode – Zoutleeuw // Lummen – Gestel //
  Rummen – Vissenaken // Testelt – Scherpenheuvel // Loksbergen – Turkse Rangers

Maandag 1 oktober

 • peilt Prof. Van Bendegem naar een antwoord op de vraag: “Waarom vergissen we ons zo vaak?” De verklaring is volgens hem te zoeken in onze evolutionaire geschiedenis. Voor meer tekst en uitleg ben je welkom om 14u. in Cultuurcentrum Begijnhof Diest. Leden van OKRA betalen 6 – en de anderen 8 euro. Inschrijven kan via Fred Aerts op fred.aerts@telenet.be.

Dinsdag 2 oktober

 • om 13u30 begint in De Markthallen te Herk-De-Stad een muzieknamiddag met het Duo Ambro – inclusief een gastoptreden van Steyn. De toegang is gratis.
 • tussen 14 en 15u. is de Uilententoonstelling toegankelijk in wzc Voortberg te Testelt.
 • om 20u15 draait in Cinema Cameo te Sint-Truiden het filmdrama ‘Lean on Pete’. De introverte tiener Charley sluit vriendschap met een versleten renpaard. Wanneer dat dreigt verkocht te worden aan een slachthuis, gaat Charley ermee vandoor… Een ticket kost 7,5 euro.
 • om 20u30 speelt het KVT ‘Paringsdans’ in zijn vernieuwde zaal aan de Nijverheidslaan te Diest. Xavier heeft zijn vriend Bob uitgenodigd zonder met zijn vrouw Delphine te overleggen. Bob is gescheiden en Delphine kiest resoluut partij voor diens vrouw. Er hangt dus onweer in de lucht. Reserveer via www.kvt.be.

Woensdag 3 oktober

 • om 20u15 brengt Raf Walschaerts de humor comedy ‘Biecht’ in de Bogaard te Sint-Truiden. Hij stelt zich weerloos op ten aanzien van zijn publiek. Gewapend met alleen maar een gitaar, een piano, een handvol sterke verhalen en songs. Een ticket kost 19 euro.

Donderdag 4 oktober

 • tussen 14 en 17u. ben je welkom in Scafnis te Schaffen voor ‘de Rospot’. Je kunt er je rosse centjes in deponeren. Wie er geen liggen heeft, kan altijd een vrije gift kwijt. Je kunt van de gelegenheid gebruik maken om er een pannenkoek te eten bij een kop koffie aan de prijs van 2 euro. De opbrengst gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.
 • om 20u. wordt in de UGC-bioscoop te Aarschot ‘The Children Act’ vertoond. In dat filmdrama staat het huwelijk van rechter Fiona Maye met haar man op losse schroeven. Om aan haar persoonlijke problemen te ontsnappen, stort ze zich op een zaak waarbij een doodzieke 17-jarige jongen een behandeling weigert opgrond van de religieuze overtuigingen van zijn familie. Een ticket kost 7,5 euro.
 • om 20u30 is in den Amer te Diest humor troef met de voorstelling ‘Je moeder’ door Bas Birker. Hij heeft het daarbij over de aanpassingsproblemen van nen Ollander die met een Antwerpse is getrouwd. Een ticket aan de kassa kost 16 euro.

Vrijdag 5 oktober

 • om 20u. begint het kaartcriterium van KWB-Zichem in zaal Munte. Voor meer informatie ben je welkom bij Fille Didden op 013/77 45 39.
 • om 20u30 wordt in Cultuurcentrum Begijnhof Diest de film ‘’Foxtrot’ gedraaid. Dafna Feldman krijgt de melding dat haar zoon overleden is tijdens zijn dienstplicht. Haar man Michael krijgt een woedeaanval die leidt tot een ongelooflijke en bizarre wending. Basisprijs: 6 euro.

Vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober

 • om 20u. brengt de jeugd in het Aleydistheater te Aarschot ‘DNA’. Kernvragen zijn hoever een groep een individu kan onder druk zetten – en of het belang van de groep doorweegt. Reserveren doe je op aleydis@skynet.be – tel 016/56 02 22.
 • om 20u30 speelt het KVT ‘Paringsdans’ in zijn vernieuwde zaal aan de Nijverheidslaan te Diest. Xavier heeft zijn vriend Bob uitgenodigd zonder met zijn vrouw Delphine te overleggen. Bob is gescheiden en Delphine kiest resoluut partij voor diens vrouw. Er hangt dus onweer in de lucht. Reserveer via www.kvt.be.

Van vrijdag 5 tot en met maandag 8 oktober

 • viert Donk zijn kermis. Vrijdag begint dat om 18u. met een Afterwork kermis in de kantine van SC Donk. Zaterdag om 14u. wordt het startschot gegeven voor een wielerwedstrijd voor junioren. Om 17u. openen de Scouts en Gidsen hun jeneverbar. Je kunt ook barbecueën. Zondag wordt het ontbijt geserveerd, maar daarvoor moet je wel vooraf inschrijven. Om 14u30 gaat de jeneverbar opnieuw open – gekoppeld aan de barbecue. Renso zorgt voor live muziek. Maandag is de slotdag met om 13u. een petanquetoernooi op de pleinen van SC Donk.
  Om 14u30 kan je alweer terecht in de jeneverbar – gekoppeld aan barbecue.

Zaterdag 6 oktober

 • tussen 12 en 20u. trekken de muzikanten van fanfare Sint-Jansvrienden hun keukenschort aan in ’t Laer in Okselaar. De mosselen kosten 18 en de videe 10 euro. Voor een kinderportie betaal je 9 euro. Curryworst en hamburger zijn te verkrijgen aan 5 euro.
 • om 13u30 vertrekt aan het Bosmuseum te Gerhagen-Tessenderlo een natuurwandeling van zo’n 3 km met als gids Willy Vanwesemael. Niet-leden betalen 2 euro.
 • om 16u. gaat de Loterbol open in de Michel Theysstraat te Diest. Tijdens een rondleiding verneem je meer over de productie van o.a. Roodebol, Loterbol, Tuverbol en Sint-Jan. Groepen spreken bij voorkeur op voorhand af via loterbol@skynet.be.
 • om 20u. staat in den Egger te Scherpenheuvel ‘Sioen plays Graceland’ op het programma. Uiteraard brengt deze singer-songwriter de songs uit het legendarische album van Paul Simon. Aan de kassa betaal je 23 euro.
 • om 20u. begint in de voetbalkantine van Zichem een bingoavond door buurthuis Onderons.
  De hoofdprijs is een wasmachine. Je tekent in door te bellen naar 0499/13 55 61.
 • VOETBAL:
  – om 19u30: KFC Diest – Linden // Thes Sport Tessenderlo – FC Luik // Langdorp – Testelt //
  Halen – Kolmont //
  – om 20u.: Sint-Truiden – Moeskroen //
  BASKETBAL – heren: om 20u30: Clem Scherpenheuvel – Lommel B //
  BASKETBAL – dames: om 18u15: Clem Scherpenheuvel – Triton Leuven //
  VOLLEYBAL – heren: om 20u30: Averbode – Haacht B //
  VOLLEYBAL – dames: om 17u.: Averbode – Wijgmaal C //

 

Zondag 7 oktober

 • tussen 8 en 15u. kan je op stap voor een parkoers van 5, 9, 11, 15 en 18 km vanuit het Laer te Okselaar. Leden van KWB betalen 1,2 en niet-leden 1,5 euro. Voor kinderen onder 12 jaar is de deelname gratis.
 • tussen 9 en 16u. wordt in de Wevinnestraat in Molenstede en in de aangrenzende straten een garageverkoop georganiseerd.
 • om 9u30 gaat in domein De Vijvers te Averbode ‘Race Against Nature’ van start. De deelnemers krijgen een uitdagend parcours van 10 km voorgeschoteld met liefst 30 obstakels, waaronder heel wat “waterhindernissen”. Deelnameprijs: 48 euro.
 • om 11 u. is Chris De Stoop te gast in Cultuurcentrum Begijnhof Diest voor Literatuur op Zondag. Deze medewerker van Knack gaat in gesprek met Erwin Jans over zijn nieuwste boek ‘Wanneer het water breekt’, een aangrijpend verhaal over bootvluchtelingen. Entree: 5 euro.
 • om 11u. opent Ben Jaspaert Babbel X voor dit seizoen in De Loods te Aarschot met dierenverzorger Ben Van Dyck. De toegang is gratis.
 • tussen 12 en 15u. kom je lunchen in de Markthallen te Herk-De-Stad.
 • van 12 tot 19u. richt basisschool De Lettertrein in het Goor te Tessenderlo een mosselfeest in.
 • van 12u30 tot 16u. vindt op Campus Amandina te Herk-De-Stad een tweedehands beurs plaats voor speelgoed en baby- en kinderspullen. Gratis inkom.
 • om 14u. brengt Musicband Odyssey in het Loo te Tessenderlo ‘Klassiek uit mijnen tijd’. Entree: 12 euro, maar bewoners van een woonzorgcentrum betalen slechts 2euro voor hun ticket.
 • VOETBAL:
  – om 15u.: Aarschot – Sterrebeek // Averbode-Okselaar – Perk // FC Geetbets – Waanrode //
  Scherpenheuvel – Roosbeek-Neervelp // Kortenaken – RWL Sport B //
  Molenbeek – Lovenjoel B // Zichem – Bekkevoort B // Deurne – Sparta Schaffen //
  Linkhout – Thes Sport Tessenderlo B // Zelem – Lommel //

Maandag 8 oktober

 • vanaf 18u. organiseert Envie Leuven een babbelbox voor kankerpatiënten in ViaVia aan de Naamsesteenweg te Heverlee. Ook familie en vrienden zijn welkom. Inschrijven is niet nodig.
 • om 20u30 speelt het KVT ‘Paringsdans’ in zijn vernieuwde zaal aan de Nijverheidslaan te Diest. Xavier heeft zijn vriend Bob uitgenodigd zonder met zijn vrouw Delphine te overleggen. Bob is gescheiden en Delphine kiest resoluut partij voor diens vrouw. Er hangt dus onweer in de lucht. Reserveer via www.kvt.be.

Dinsdag 9 oktober

 • om 19u30 organiseert de dienst ‘Vrije Tijd’ van Geetbets een pitslampentocht met vertrek aan het Buurthuis in Grazen. Dat wordt in alle gezelligheid afgerond bij een natje en een droogje. Deelnemen is gratis, maar voorzie zelf wel in aangepast schoeisel en een zaklamp.

Momenteel…

 • is de ‘Gulden Maan’ in Diest dagelijks toegankelijk van 9 tot 19u.
 • kan je alle dagen – met uitzondering van ’s zondags – tussen 9 en 16u. een bezoek brengen aan de 13e-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk van Diest. Blikvangers zijn o.a. de doopvont, de preekstoel en de Grot van Lourdes.
 • luister je – telkens op zondag tussen 18 en 20u. – op Radio Demerstad naar het Sportcafé.
 • kan je reserveren voor een opvoering van ‘DNA’ door de jeugd in het Aleydistheater te Aarschot. De resterende opvoeringen zijn 12 en 13 oktober om 20u. Kernvragen zijn hoever een groep een individu kan onder druk zetten – en of het belang van de groep doorweegt. Reserveren doe je op aleydis@skynet.be – tel 016/56 02 22.
 • kan je bij KVT-Diest reserveren voor een opvoering van ‘Paringsdans’ in de vernieuwde zaal aan de Nijverheidslaan te Diest. De verdere speeldata zijn 12 en 13 oktober – telkens om 20u30. Xavier heeft zijn vriend Bob uitgenodigd zonder met zijn vrouw Delphine te overleggen. Bob is gescheiden en Delphine kiest resoluut partij voor diens vrouw. Er hangt dus onweer in de lucht. Reserveer via www.kvt.be.
 • zijn kaarten verkrijgbaar voor deelname aan de steakdagen t.v.v. Keanu en Nyana. Die vinden plaats op zaterdag 20 en zondag 21 oktober in de Hemmekes in Zichem.
  Je bestelt bij Anita Vos op 0476/45 53 56 of via anita@hotmail.com.

Tot en met…

 • 4 oktober kan je inschrijven m.b.t. de openingsdag voor de jeugd die FC Averbode-Okselaar organiseert op zondag 7 oktober. Van 12u. tot 13u30 is de frituur geopend. Om 14u. wordt de groepsfoto genomen. De penaltycup wordt betwist vanaf 13u. Om 14u. is er de wedstrijd van de B-kern – en om 15u. van de A-kern.
 • 5 oktober kan je inschrijven voor een rondleiding onder het motto ‘De Demer en Diest: verleden en heden’. Op zaterdag 20 oktober belicht de Diestse Gidsenbond langs de oevers van de Demerbedding in Diest-Centrum het leven op en langs de rivier door de eeuwen heen.
  Je moet reserveren bij de Dienst Toerisme. Een groep telt maximaal 25 personen – en je betaalt 3 euro per persoon. Afspraak de dag zelf aan zwembad De Warande tegen 15u. Een groep telt maximaal 25 personen – en je betaalt 3 euro per persoon.
 • 12 oktober loopt op het gemeentehuis van Glabbeek tijdens de gewone openingsuren de fototentoonstelling ‘Mijn allermooiste’. Je ziet er werken van de cursisten amateurfotografie.
 • 20 oktober kan je aan sportraad@herk-de-stad.be de naam doorgeven van een Limburgse, Vlaamse, nationale of Europese kampioen uit Herk-de-Stad. Voor de categorie ‘Sportverdienste’ komt iedereen in aanmerking die iets in de sport doet dat wel eens in de kijker gezet mag worden. Vergeet ook niet alle informatie over de kampioenstitel en eventueel beeldmateriaal door te geven.
 • 31 december wordt in Scherpenheuvel-Zichem de openluchttentoonstelling ‘Hoop en Vrede – een nieuw begin’ georganiseerd. Op acht locaties in de fusiegemeente zijn uitvergrote foto’s te zien i.v.m. het einde van WO I en van de wederopbouw.

Socio-culturele en sportieve activiteiten kan je op Radio Demerstad gratis laten omroepen in de loop van onze programma’s door de info daarover ten minste een weekje of drie op voorhand in te sturen naar info@radiodemerstad.be met als mededeling “Info Radio Demerstad”. Dank bij voorbaat en graag tot jullie dienst!

Samenstelling en redactie: Frits van Perk

 Categorie: Agenda