Weekend- en weekkalender vanaf zaterdag 16 oktober 2021 

Samenstelling en redactie: Frits van Perk 

Zaterdag 16 oktober 

 • van 11u30 tot 21u. organiseert het oudercomité van ’t Belhameltje Keiberg in de Keyt te Messelbroek een spaghettiavond t.v.v. de leerlingenwerking. Info op 0492/04 75 10. 
 • vanaf 19u. wordt de Loods van de Citadel te Diest omgetoverd tot een ‘Biergarten’. Bij voorkeur in Dirndl en Lederhosen dans je er met Bart Kaëll, Alpenfever, Mr. E en met the Partyshakerz. Ein Prosit für Gemütlichkeit! Voor toegang dien je een certificaat of Covid Safe Ticket te tonen. Tickets via oktoberfestdiest.eventsquare.co. 
 • om 20u. vertrekt aan het Beukenhof te Lummen een legenden- en druppelkeswandeling. Je wordt er getrakteerd op nachtelijke geluiden – enkel onderbroken door lepe legendes en frisse borreltjes. Meer info via natuur.lummen@gmail.com. 
 • om 20u. brengen Jeroen Leenders en Kim Schuddeboom in den Egger te Scherpenheuvel met ‘Decrypt’ een comedyset. Basistarief: 16 euro. 
 • om 20u15 brengt LeNoise in de Markthallen te Herk-De-Stad de klassiekers van Neil Young & Crazy Horse. Basistarief voor een ticket in voorverkoop: 12 euro. Aan de kassa betaal je 14 euro. 
 • om 20u30 brengt KVT-Diest ‘De Konijnenpijp’.Een jong koppel verliest hun zoontje bij een verkeersongeval. Hoe zullen ze dat een plaats kunnen geven zonder dat hun relatie op de klippen loopt? Reserveren doe je via www.kvt.be. 
 • VOETBAL: 

           – om 18u.: Tielt-Winge B – Bekkevoort B /  

           – om 19u30: Sparta Schaffen – Averbode-Okselaar B /  

           – om 20u.: Betekom – FC De Kempen / Keiberg – Averbode-Okselaar /  

                              Loksbergen – Paal-Tervant B /  

           – om 20u15: Tielt-Winge – Hoeilaart /  

 • BASKETBAL – heren:  

           – om 20u30: Clem Scherpenheuvel – Landen /  

           -om 20u45: Aarschot – Luik / Toyota Wouters Diest – Vorst /  

 • VOLLEYBAL:  

           – dames: om 20u.: Molenstede – Aarschot / 

           – heren: om 20u30: Bevo Geetbets – Lint /  

Zondag 17 oktober 

 • van 6u30 tot 15u. kan je op stap vanuit Parochiezaal Sint-Paulus te Beringen voor een internationale tocht van – naar keuze – 4, 7, 12, 16, 20, 30 of 42km. Leden van Wandelend Paal betalen 1,50 en niet-leden 2 euro. 
 • tussen 8u30 en 10u30 organiseren de Rillaarse Bikers vanuit zaal Kortakker te Rillaar een mountainbike-evenement. Je kunt opteren voor een parkoers van 20, 36 of 43 km. Leden betalen 4 en niet-leden 6 euro. 
 • van 13 tot 16u. vindt in de Kriekel te Tessenderlo een Indian Summer Market plaats. Je vindt er heel wat handgemaakte spulletjes. 
 • tegen 13u30 blaast de Landelijke Gilde van Molenstede verzameling aan het Molenhuis voor een tocht in groepjes over trage wegen. Onderweg mag je je verwachten aan weetjes en verhalen. 
 • om 14u. wandelen de Sint-Jorisvrienden van Motbroek naar ‘Den Hoek en Kraasbeek’. 
 • om 14u. kan je op de speelweide van Dassenaarde te Diest gratis speuren naar paddenstoelen. Meer info op 013/35 86 58. 
 • VOETBAL: 

          – om 13u30: Sint-Truiden – Anderlecht /  

          – om 14u30: Herk FC – Zepperen-Brustem / 

          – om 15u.: FC Geetbets – Kessel-Lo / Waanrode – Meensel-Kiezegem /  

                             Zichem – Molenbeek / Scherpenheuvel – Glabbeek /  

                             Bekkevoort – RWL Sport A/ Rummen – Binkom / Heusden-Zolder – Halen / 

                             Lummen – Zelem /  

Van maandag 18 t/m vrijdag 22 oktober 

 • onthult Aarschot in de oude werkhuizen tegenover het stadhuis de finaleplannen voor het Orleanspark. Dat is een groen pad dat zich vanuit het stadscentrum door een gloednieuw landschapspark naar de Orleanstoren slingert. De tentoonstelling is vrij te bezichtigen op maandag van 9 tot 12u. en van 13 tot 19u30 – dinsdag en donderdag van 9 tot 12u. – woensdag en vrijdag tussen 9 en 12 en van 13 tot 16u. 

Woensdag 20 oktober 

 • om 19u30 is Lectrr – alias Steve Degryse – te gast in de bibliotheek van Diest voor een lezing met als motto ‘We mogen niks meer zeggen’. Zo stelt hij zich de vraag waarmee we nog kunnen lachen in een wereld waar feiten er vaak niet meer toe doen. Steeds meer mensen lijken zich terug te trekken in hun eigen gelijk. Gratis toegang. Meer info via bib@diest.be. 
 • om20u. wordt in het Roxy Theatre in Beringen de zebrafilm ‘Kuessipan’ gedraaid. Twee Innu-meisjes groeien op in een reservaat. De ene komt uit een liefdevol gezin, de andere zit opgezadeld met de brokstukken van een ongelukkige jeugd… Basistarief: 8 euro. 
 • om 20u15 komt Gie Goris langs in de Academiezaal te Sint-Truiden voor de lezing ‘De ideale wereld bestaat niet. Hoe bouwen we hem dan?’ Basistarief: 9 euro. 

Donderdag 21 oktober 

 • om 14u. brengen Jackobond & Bastien ‘Van Corsari tot Appermont’ in den Egger te Scherpenheuvel. Zij doen in deze seniorenvoorstelling de tijd herleven toen presentatoren en presentatrices nog échte sterren waren op de Vlaamse en Nederlandse televisie. Basistarief: 18 euro. 
 • om 19u30 vertelt Dirk Musschoot in de Buiting te Paal over de sleutelmomenten in de gezinsgeschiedenis van de voorbije honderd jaar. ‘Toen geluk nog heel gewoon was’ wordt geïllustreerd met lichtbeelden. Om te reserveren mail je naar rita.lambregts@telenet.be – of je belt naar 0486/71 52 16. Basistarief: 5 euro. 
 • om 19u45 is ’t Stamineeke in Webbekom een Filocafé. Iedereen kan er zich onder begeleiding van een ervaren gespreksleider wagen aan een filosofisch avontuur. De deelname is gratis. 
 • om 20u. spreekt Guy Vandermeulen in ’t Vrij Gedacht, Michel Theysstraat te Diest, over de periode van de Oranjestad van WO II tot nu. Er wordt gevraagd om je Covid Safe Ticket te tonen. Basistarief: 2 euro. Er is een gratis drankje voorzien. Voor meer info ben je welkom via etmaes@telenet.be – tel. 013/33 36 79. 
 • om 20u. wordt in de UGC Cinema’s te Aarschot de zebrafilm ‘Petite Fille – Sébastien Lifshitz’ gedraaid. Sacha is een zevenjarig meisje, geboren in het lichaam van een jongen. De prent toont de strijd van haar en haar ouders. Een ticket kost 9,60 euro. 
 • om 20u. brengt Lukas Lelie de zaalshow ‘Reflux’ in het Gasthuis te Aarschot. Die gaat over zure oprispingen in zijn leven en vragen die zijn eetlust verstoren. Basistarief: 14 euro. 
 • om 20u30 brengt theatergezelschap La Volta in den Amer te Diest ‘De Vijfde van Ludo’. Ludo is een mislukkeling – ook als musicus. Hij is de achterachterachterkleinneef van Ludwig von Beethoven, wiens schaduw constant over hem hangt. De opvoering gaat over onvervulde dromen én doof zijn voor elkaar… Basistarief in voorverkoop:17 euro. Aan de kassa: 19 euro. 

Vrijdag 22 oktober 

 • tussen 19u. en 21u30 organiseert de Sint Jacobusgilde van aan de Golfweg te Lummen een Bietentocht. Je kunt op stap met de kinderen en lantaarns gemaakt van… uitgeholde bieten. Een fluovestje is aangeraden voor deze wandeling naar het kampvuur. Basistarief: 1,50 euro. 
 • om 20u. is de Frivole Framboos met ‘Troppo Maturo’ te gast in den Egger te Scherpenheuvel. Vrij vertaald komt de titel neer op ‘te volwassen’, maar wie de show gezien heeft, zal beamen dat ‘volgroeid’ meer van toepassing is. Basistarief: 24 euro. 
 • om 20u. kan je in het Gasthuis te Aarschot gaan kijken naar ‘Vrede, liefde & vrijheid – het nieuwstedelijk’. In de marge van de onderhandelingen van het Verdrag van Versailles – na afloop van WO I – ontmoeten drie mensen mekaar in een hotellobby in Parijs. Op dat moment grijpt de Spaanse Griep wereldwijd om zich heen en maakt veel meer slachtoffers dan de Groote Oorlog zelf. De griep verspreidt zich ironisch genoeg als een lopend vuurtje doordat de soldaten naar hun eigen land terugkeren. Basistarief: 18 euro. 
 • om 20u30 wordt in Cinema Paradiso op de Citadel te Diest ‘The Father’ gedraaid. Anne zoekt een verzorgster voor haar dementerende vader. We beleven het verhaal door zijn ogen en voelen zijn verwarring. De hoofdrol wordt vertolkt door Anthony Hopkins. Kaarten van 7 euro zijn enkel in voorverkoop verkrijgbaar via Cultuurcentrum Diest. 
 • ZAALVOETBAL: om 20u10: Herk FC – Genk / 

Vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober 

 • om 20u. brengt Tejater Feminis in Den Hoek te Kortenaken ‘Dwazen’ – een komedie van Neil Simon. Een jonge onderwijzer ontmoet in een klein exotisch dorpje inwoners met een vreemd gedrag. De graaf houdt een vloek in stand. Tot hij met de dochter van de dokter kan trouwen, blijven de dorpelingen dwaas en onwetend over de liefde… Inkom: 10 euro. Plaatsen kunnen gereserveerd worden via tejaterfeminis.be/contact-1. 

Van vrijdag 22 t/m zondag 24 oktober 

 • organiseert Voetbalclub RWL Sport een mosselfeest in de kantine aan de Volkensvoortstraat in Wolfsdonk. Op het menu staan ook videe, stoofvlees, koude schotel en curryworst. Vrijdag is de keuken open van 17u30 tot 20u., op zaterdag is dat tussen 11u30 en 19u. en op zondag kan je aanschuiven van 11u30 tot 13u. 

Zaterdag 23 oktober 

 • van 9u30 tot 12u30 gaat het Repaircafé open in de bibliotheek te Averbode. Je kunt er onder meer terecht voor het herstellen van kledij, fietsen en klein elektro. Enkel het gebruikte materiaal is te betalen. 
 • vanaf 9u30 kan je in de mijnsite kennismaken met het verleden, heden en toekomst van de steenkoolmijn van Beringen en omgeving. In de prijs van 55 euro zijn koffiepauzes en het middagmaal inbegrepen. Reserveer op info@industrieelerfgoed.be! 
 • van 11u30 tot 20u. beleggen de Zichemse carnavalvrienden in de Hemmekes een eetfeest t.v.v. de komende carnavalstoet in Zichem. Op het menu staan steakgerechten, veggie, videe en zalm. Kaarten zijn o.a. verkrijgbaar in de plaatselijke cafés. 
 • tussen 18u30 en 21u45 organiseert het Roemeniëcomité van Diest een Draculatocht. Het wordt griezelen op het domein van de Halve Maan, op de stadswallen en in het Openluchttheater. Om te kunnen deelnemen moet je een Covid-Safe-ticket of een ander geldig certificaat voorleggen. Kaarten in voorverkoop zijn beschikbaar tot uiterlijk op vrijdag 22 oktober – o.m. bij de Dienst Toerisme en in het Zwembad van Diest. Volwassenen betalen 6 euro – jongeren tot 14 jaar 5 euro. 
 • om 19u. wordt de eerste vraag afgevuurd tijdens de Peiperneutekwis in den Egger te Scherpenheuvel. De algemene quiz voor ploegen tot 4 personen wordt georganiseerd door de ouderraad van de O.-L.-Vrouw Basisschool. Deelnameprijs per ploeg: 20 euro. 
 • om 20u. brengt VVV-Tessenderlo i.s.m. lokale toneelacteurs en de Looise Singers in het Cultuurhuis ‘Op ze Loewesj’. Oude volksverhalen worden opnieuw verteld – afgewisseld met muziek en zang –in het lokale dialect. Kaarten van 7 euro zijn te bestellen bij vvv@tessenderlo.be – tel. 013/35 33 31. 
 • om 20u. staat het Gasthuis te Aarschot in het teken van Lou Reed. Johan Braeckman belicht diens leven en werk. Rick de Leeuw en Jan Hautekiet zetten zijn intense songs naar hun hand. Basistarief: 16 euro. 
 • om 20u. brengt de Harmonie Cecilia in zaal Sparrenhof te Tessenderlo een Televisie Concert. Die wordt gekoppeld aan een aanwezigheidsquiz. Basistarief: 5 euro. Reserveren is haast noodzakelijk omdat het aantal plaatsen beperkt is. Dat kan via caroline.mensch@hotmail.com. 
 • VOETBAL: 

            om 19u30: Thes Sport Tessenderlo – Francs Borains /  

                                Bekkevoort B – Sparta Schaffen / Halen – Hamont /  

             om 20u.: Sporting Hasselt – Bocholt / Herk FC B – Loksbergen /  

 • BASKETBAL: om 20u30: 

         – heren: Geel – Aarschot / 

         – dames: Clem Scherpenheuvel – Duffel / 

 • VOLLEYBAL – heren: om 20u30: Golazo Averbode – Welckenraedt / 

Van zaterdag 23 oktober tot en met 6 maart 

 • pakt Sint-Truiden aan de monumenten en historische gebouwen uit met ‘Sint-Truiden by Lights’. Via een uitgestippelde route ontdek je de stad na zonsondergang door middel van een lichtspektakel. 

Zondag 24 oktober 

 • van 9u. tot 11u30 komt de Filatelistische Vriendenkring Germinal Beringen samen in de Parochiezaal van Korspel-Beverlo. Iedereen is welkom en de inkom is gratis. 
 • om 10u30 vindt in de Bogaard te Sint-Truiden een aperitiefgesprek plaats onder het motto ‘Geestelijk gezond in Sint-Truiden’. Dat wordt geleid door Jaak Poncelet en Vincent Schreurs. Zij gaan na hoe de coronacrisis onze geestelijke gezondheid nog meer onder druk zette. Basistarief: 12 euro. 
 • om 13 én om 14u. kan je in Kasteel Duras te Sint-Truiden luisteren naar kasteelverhalen. Dat is te combineren met een exclusief bezoek aan het gebouw. Daarna kan je genieten van een glaasje champagne. Inschrijven is vereist via www.visitsinttruiden.be. Basistarief: 15 euro. 
 • om 14 én om 16u. organiseert het cultuurcentrum van Aarschot op het kerkhof ‘Spinnenmetenknippen’. Dat is een wandelvoorstelling met humor en muziek rond het thema ‘rouw en verlies’. Basisprijs: 14 euro. 
 • om 14u30 serveert Opera Avanti in de Academiezaal te Sint-Truiden een Wiener melange van operettemelodieën. Basistarief: 22 euro. 
 • VOETBAL: om 15u.: 

              KFC Diest – Lille / Aarschot – Kampenhout / Averbode-Okselaar – KFC Perk / 

              Kortenaken – Waanrode / Molenbeek – Rummen / RWL Sport A – Scherpenheuvel /  

              Zelem – Koersel B / Meensel-Kiezegem – Bekkevoort / Aarschot B – Deurne / 

Dinsdag 26 oktober 

 • vanaf 7u. organiseert W.S.V. Blijf Jong Genebos vanuit Het Goor in Tessenderlo haar Goortocht door de bossen van Gerhagen. In de Muziekzaal aan de Turnhoutsebaan in Scherpenheuvel-Zichem kan je even verpozen. Je kunt opteren voor een traject van 4, 7, 9, 12, 16 of 20 km. Voor de 20 km kan je de start nemen tot 13u. Voor de andere afstanden is dat tot 15u. Je wordt terugverwacht tegen 17u30. Basistarief: 2 euro. 
 • om 20u. wordt in het Gasthuis te Aarschot ‘Walk the Line’ vertoond. De film gaat over Johnny Cash. Daarna kan je in de cafetaria genieten van een concert. Basistarief: 12 euro. 
 • om 20u30 concerteert Sioen in de Sint-Sulpitiuskerk in Diest. Dat is gebaseerd op het album ‘Graceland’ van Paul Simon. Basistarief in voorverkoop: 19 euro. Aan de kassa betaal je 21 euro. 

Momenteel… 

 • luister je op Radio Demerstad op zondag tussen 18 en 20u. –naar het Sportcafé voor uitslagen en interviews i.v.m. de wedstrijden van ploegen uit onze regio. 
 • kan je op het platform www.steunactie.be een bedrag storten om Reneeke Pauwels – allicht de bekendste straatveger van Vlaanderen – postuum te eren met een standbeeld in de stad Diest. 
 • werd aan de Pastorij van Molenbeek een Troostplek gerealiseerd voor al wie door een rouwproces gaat. Langsheen de bewegwijzerde route van 875 m kan je individueel of in groep stoppen bij mooie plekken met tips om troost te vinden of te bieden. 
 • kan je intekenen voor vrijdag 29 oktober. Dan wordt het provinciedomein Halve Maan Diest omgetoverd tot een griezel- en groezelparadijs. Een verteller gaat – samen met je gezin – op ontdekkingstocht en betovert je met spannende verhalen. Na de wandeling kan je bij ‘De Badmeester’ nagenieten van een soepje of een chocomelk, terwijl de kinderen aan het knutselen slaan. Tussen 18u20 en 21u. kan je om de 20 minuten vertrekken binnen het gekozen tijdslot. De deelname is gratis en inschrijven kan via provinciedomein.diest@vlaamsbrabant.be. 
 • kan je intekenen voor een voorstelling van ‘Dwazen’ op 29 en 30 oktober om 20u. Deze komdie van Neil Simon wordt gebracht door Tejater Feminis in Den Hoek te Kortenaken. Een jonge onderwijzer ontmoet in een klein exotisch dorpje inwoners met een vreemd gedrag. De graaf houdt er een vloek in stand. Tot hij met de dochter van de dokter kan trouwen blijven de dorpelingen dwaas en onwetend over de liefde… Inkom: 10 euro. Plaatsen kunnen gereserveerd worden via tejaterfeminis.be/contact-1. 
 • kan je intekenen voor workshops in de ezelboerderij De Hoef te Messelbroek. Die zijn bedoeld voor (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking en vinden verder plaats op 29 november en op 13 december – telkens van 13u30 tot 15u30. Er wordt gewerkt in groepjes van vier, die daar een veilige en kleinschalige werkplek vinden. De workshops staan los van elkaar – zowel voor deelname als voor inschrijving. Inschrijven is verplicht en kan via dehoefvzw@gmail.com of op 0476/93 78 11. Per workshop betaal je 45 euro. 
 • zijn tickets van 7 euro verkrijgbaar voor het bal dat de stad Diest organiseert voor 55-plussers. Dat vindt plaats op 15 november in Den Amer met de Romeo’s als topact! Feestvierders kunnen kiezen of ze komen van 13 tot 17u. of van 18 tot 22u. Alle informatie kan je nalezen op www.diest.be/seniorenbal. 

Tot en met… 

 • 17 oktober loopt in het Stedelijk Museum van Aarschot een expo met werk van Jan Rosseels. Zijn bronzen beelden sieren o.m. het stadsgezicht van Leuven en Aarschot. Denk maar aan ‘Blijdschap van de jeugd’ aan de ingang van het museum. 
 • 18 oktober kan je intekenen voor de eetdag die Clem Scherpenheuvel organiseert op 24 oktober in de Hemmekes in Zichem. Op het menu staan mosselen, videe, veggie, curryworst en een dessert. Bestellen en betalen doe je via de website van de club. 
 • 20 oktober kunnen de inwoners van Scherpenheuvel-Zichem solliciteren voor een figurantenrol tijdens opnames van ‘Het Verhaal van Vlaanderen’. Tom Waes strijkt daarvoor neer op 22 oktober tussen 10u en 12u30 aan de basiliek in Scherpenheuvel. Je solliciteert door een mailtje naar booking@demensen.be – met vermelding van naam, leeftijd en telefoonnummer en een bijgevoegde foto. 
 • 24 oktober kan je inschrijven voor ‘pompoen bewerken’. KWB-Zichem organiseert dat voor jong en oud op woensdag 27 oktober in Zaal Munte te Zichem. Voor alle materiaal wordt gezorgd, maar de pompoen breng je zelf mee. KWB-leden nemen gratis deel – voor de anderen is het 3 euro per gezin. Bij voorkeur meld je je aan via rsca2000@scarlet.be – of je belt naar Karel Peeters op 0475/41 92 02. 
 • 31 oktober stelt keramiste en schilder Genoveva Eyckmans tentoon in de etalage van diverse Aarschotse handelszaken. Wie een kunstwerk wil aankopen, contacteert de kunstenares op 0479/28 41 39. 
 • 31 oktober kan je op het voorplein van de abdij van Averbode en naast het Mariapark gratis een fototentoonstelling bezoeken over 900 jaar Norbertijnen. Meer dan levensgrote foto’s geven een beeld van het leven in de abdij. Daarbij hoort het boek ‘Abdijleven in Beeld’ – dat te koop is voor 12,50 euro in de abdijwinkel  of via de website van de uitgeverij Averbode. 
 • 7 november heeft in het gemeentehuis van Westerlo de solotentoonstelling plaats van Christine Sarlet. Zij werd vorig jaar laureaat van de Internationale Grote Prijs Kalligrafie en heeft een voorliefde voor verfijnde letters, een eenvoudige vormgeving en subtiele kleurcombinaties. Ze gebruikt die om de inhoud van een gedicht uit te beelden. Er zijn ook enkele werken te zien van André Ooms en Isabelle Demeester. De tentoonstelling kan bezocht worden op weekdagen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis, behalve op 1 en 2 november. Tijdens de weekends is dat van 10 tot 17u. 
 • 12 november exposeert Hilde Vilters in het stadhuis van Westerlo. De tentoonstelling is te bekijken tijdens de gewone openingsuren – alsook op donderdag 11, zaterdag 13 en zondag 14 november van 10 tot 12 en van 14 tot 17u. 

Gaat niet door: 

 • ‘Out of Chaos’ dat geprogrammeerd stond op 29 oktober in den Amer te Diest. 
 • De showavond met Rob De Nijs in den Egger te Scherpenheuvel. 

Socio-culturele en sportieve activiteiten kan je op Radio Demerstad gratis laten omroepen in de loop van onze programma’s door de info ten minste drie weken op voorhand in te sturen naar info@radiodemerstad.be met als mededeling “Info Radio Demerstad”. Dank bij voorbaat en graag tot jullie dienst!