Weekend- en weekkalender vanaf zaterdag 28 maart 2020.

Over heel wat evenementen kregen we de mededeling dat ze – in verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus – niet doorgaan. Vermits we geen enkel zicht hebben of activiteiten, waarover we geen melding kregen, al of niet doorgaan, hebben we besloten voorlopig niets te publiceren! Met onze excuses – en hopelijk gaat alles snel weer zijn gewone gang! 

De redactie van Radio Demerstad 

Regionale maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus 

 • De inwoners van Kortenaken kunnen gebruik maken van een afhaalbib. De leeszaal blijft gesloten, maar vooraf besteld materiaal zoals boeken, dvd’s en cd’s kunnen op een afgesproken moment op maandag, woensdag en vrijdag afgehaald worden. Het gereserveerde materiaal wordt aan de deur of – bij slecht weer – in de inkomhal geplaatst. Alles weer inleveren kan via de inleverbox en daarna wordt alles ontsmet. Boeken en dergelijke meer moeten gereserveerd worden via bibliotheek@kortenaken.be of telefonisch via 011/59.75.18 op maandag, woensdag en vrijdag tussen 9 en 12 uur. Het aanbod is online raadpleegbaar via kortenaken.bibliotheek.be. De termijn voor nieuwe uitleen en reeds uitgeleende materialen wordt verlengd tot half mei, met een beperking van vijf boeken per kaart. 
 • Het Hageland reageert massaal op de oproep op sociale media om beren voor het raam te plaatsen en een foto te delen op sociale media. De initiatiefnemers willen met de actie de kinderen stimuleren om ernaar op zoek te gaan tijdens een wandeling met mama en papa. 
 • Koperen muntjes van 1 of 2 eurocent kunnen gedeponeerd worden in de brievenbus van Clown Argo aan de Monseigneur Bremsstraat 26 in Testelt. De opbrengst is bestemd voor het dierenpark van het domein ‘Welkom thuis’ in Rillaar van de vzw Argo Live. Er werd ook pas een peuterspeeltuin met miniatuurglijbanen geïnstalleerd. Iedereen die naam en adres vermeldt op de envelop met de muntjes, maakt kans op één van de 25 regionale prijzen. Daarnaast krijgen ze ook een uitnodiging om naar het vat te komen als ‘Welkom thuis’ weer opengaat. 
 • Alle bedrijven in Diest zijn opgevorderd om hun mondmaskers af te staan aan de hulpdiensten, voor de rusthuizen en voor de huisartsen. Het betreft mondmaskers van het type FFP1 en de chirurgische maskers De mondmaskers van het type FFP2 en FFP3 zullen naar de intensieve zorgen van het AZ Diest gaan.  
 • De gemeente Lummen lanceert het online platform ‘Lummen Helpt’ om kwetsbare inwoners ondanks hun quarantaine alsnog de nodige steun en hulp bieden. Het ligt in de bedoeling om bvb. boodschappen te doen, de hond uit te laten en/of naar de apotheek te gaan. Zowel de hulpbehoevenden als de vrijwilligers kunnen zich melden via www.lummen.be/lummenhelpt. Ze kunnen mailen naar lummen.helpt@lummen.be of via een belletje naar 013/39 06 05. 
 • Tielt-Winge heeft het centraal platform ‘Tielt-Winge Helpt’ opgestart. Boodschappen doen voor een oudere buur, de hond uitlaten, naar de apotheek gaan, brieven schrijven, telefoneren met een oudere persoon die thuis moet blijven of in een rusthuis zit zonder bezoekers… Op www.impactdays.be/tieltwingehelpt worden alle vragen gebundeld en zie je eenvoudig hoe je kunt bijdragen als vrijwilliger. Mensen die hulp nodig hebben, kunnen er hun vraag discreet stellen. Dat kan ook op 016/63 40 03. Medewerkers van de gemeente en het OCMW brengen vrijwilligers in verbinding met de mensen die hulp nodig hebben. Vrijwilligers vergeten niet een verzekering af te sluiten – bvb. bij het Vlaamse Steunpunt voor Vrijwilligers! 
 • De arbeidsters van familiebedrijf Rezytex uit Beringen produceren mondmaskers. 
 • Alleen de lokale bevolking is welkom – al wandelend of fietsend – in de bloeiende boomgaarden van het Hageland. Alle toeristische evenementen tot 1 juli vervallen. 
 • Om het personeel op adem te laten komen, sluit supermarktketen Lidl de winkels een uurtje vroeger. Tijdens de week zijn die open van 8u30 tot 19u. – en op zaterdag tot 18u. 
 • De politie van Aarschot gaat extra toezicht houden op het samenscholen van jongeren – onder andere aan het station en op enkele pleintjes. Bij overtredingen zal zij onmiddellijk een proces-verbaal opstellen. 
 • De Herkse priester Wim Simons streamt zijn misvieringen via Facebook. Hij moet daarbij alles zelf doen – zonder lectoren of misdienaars. Ook TV Limburg zendt de vieringen uit. 
 • Kunstenaar Wilfried Decock uit Aarschot zet zijn werkzaamheden online. Hij giet ook een ‘merci hartje’ uit respect voor iedereen die helpt in deze coronatijden. 
 • In Diest startte Bart Wolfs een initiatief op om mensen in het rustoord te laten communiceren met hun familieleden. Hij zette een project op poten waarbij mensen een slot kunnen reserveren om – via een besloten Facebookgroep – een plekje te reserveren om te praten met hun geliefden. Bart Wolfs stelde ook een document op met de nodige uitleg voor de verantwoordelijken en voor de betrokken familieleden zodat ook zij weten hoe één en ander in zijn werk gaat. Er wordt aan gedacht om het project uit te breiden naar de jeugdcentra waar probleemjongeren opgevangen worden. 
 • Ook Scherpenheuvel-Zichem neemt maatregelen om de lokale handelaars en ondernemers een hart onder de riem te steken. De beslissing moet wel nog definitief ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad, maar burgemeester Claes gaat ervan uit dat het geen probleem vormt. Als het van het college afhangt, worden de belastingen op het plaatsen van terrassen dit jaar niet opgelegd en wordt de belasting voor het gebruik van de seizoenskraampjes aan de Basiliek evenmin aangerekend. 
 • De politie van Diest en van Scherpenheuvel-Zichem zet volop in om burgers, die noodzakelijk moeten buiten komen, te sensibiliseren om afstand te houden om zo te helpen het virus te bestrijden. Alle politiewagens zijn bestickerd’ met de boodschap “Houd afstand” en een tekeningetje waarin duidelijk is dat zulks minimaal anderhalve meter is. 
 • De Diestse afdeling van de Rotary Club schenkt medisch materiaal aan de stad voor de recent ingerichte triagepost voor mensen met coronasymptomen. 
 • Zowel Aarschot, Diest als Scherpenheuvel-Zichem stellen een voorrangskaart ter beschikking van het personeel van de zorgverlenende diensten – waaronder de woonzorgcentra, de ziekenhuizen, de mantelzorgersde thuisverplegers en de huisdokters. Bedoeling is het hen gemakkelijker te maken bij het boodschappen doen en hen ook voorrang te geven bij de apotheker. De voorrangskaarten zijn in Diest verkrijgbaar op het onthaal van het stadhuis. In Scherpenheuvel-Zichem worden ze uitgedeeld aan huisartsen en apothekers. De andere zorgverleners krijgen het pasje via hun werkgever of beroepsvereniging. In Aarschot worden de pasjes verdeeld via de werkgevers van het zorgpersoneel en van de hulpverleners. 

Momenteel… 

 • is het eerste stripalbum van Diestenaar Gunther Theys uit. Het bevat verhalen van politie-inspecteur Van Roy en zijn assistent Sid – deels gesitueerd in onze Demerstad. De reeks heet ‘Van Roy en Sid’ en het eerste nummer ‘The Devils Charm/The Ancient Curse’ met verwijzingen naar de Citadel. Je kunt het bestellen via de facebookpagina van Gunther Theys. Na de coronacrisis is het ook te verkrijgen bij de Dienst Toerisme Diest en in de Standaardboekhandel. 
 • is het koor DOsibELS uit Averbode op zoek naar een nieuwe gemotiveerde dirigent of dirigente. Geïnteresseerden kunnen zich melden via desintjansvrienden@gmail.com. 
 • zijn tickets verkrijgbaar voor de meest recente show van goochelaar Nicolas. Die vindt plaats op donderdag 30 april om 19u. in Hangaar 44 te Glabbeek. Ze kosten 22,50 euro en kunnen geboekt worden via nicholas.eventsquare.co. 

Socio-culturele en sportieve activiteiten kan je op Radio Demerstad gratis laten omroepen in de loop van onze programma’s door de info daarover ten minste een weekje of drie op voorhand in te sturen naar info@radiodemerstad.be met als mededeling “Info Radio Demerstad”. Dank bij voorbaat en graag tot jullie dienst! 

Samenstelling en redactie: Frits van Perk