Weekend- en weekkalender vanaf zaterdag 27 februari 2021 

Samenstelling en redactie: Frits van Perk 

Nog steeds als gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van het covid 19-virus kunnen heel wat evenementen niet doorgaan. We wensen onze verenigingen veel sterkte toe! Uw regionale radio blijft graag ter beschikking bij het heropleven van het verenigingsleven. (Zie slotalinea!) 

De redactie van Radio Demerstad 

Van maandag 1 t/m zondag 7 maart 

 • kan je met je bubbel in Herk-De-Stad gratis op stap voor een bewegwijzerde winterwandeling van 6 km. Die kan trouwens uitgebreid worden met 2,5 km. Je vertrekt en komt weer aan ter hoogte van het infokantoor van de dienst Toerisme. Voor meer informatie stuur je een mail naar toerisme.herkdestad@scarlet.be – of je belt naar 013/55 38 11. 

Vanaf woensdag 3 maart 

 • vanaf 10u. kan je in de Stedelijke Bibliotheek van Diest opnieuw materialen uitlenen, inleveren, verlengen of reserveren. 

Donderdag 4 maart 

 • van 17 tot 19u. gaat in Glabbeek de bibliotheek weer open. Voortaan kunnen de inwoners daar gratis terecht. Anderzijds verhogen de boetes voor werken die te laat worden terugbezorgd. 

Zaterdag 6 maart 

 • van 10 tot 11u. kan je tijdens een Walk & Talk kennismaken met jobcoach Ilse. Zij informeert je over de loopbaanbegeleiding die Job Design aanbiedt. De infosessie vindt plaats in Gerhagen-Tessenderlo met maximum 3 deelnemers. De deelname is gratis, maar inschrijving is verplicht. Neem contact op via info@jobdesign.be. 

Zondag 7 maart 

 • om 15u. kan je vanaf de kerk in Zelem op wandel naar de vallei van de Zwarte Beek. Je treft er allerlei weidevogels aan zoals de wulp, de kievit en de watersnip, die je vanuit een kijkhut ongestoord van dichtbij kunt bekijken. Honden hou je aan de lijn en de deelnemers bewaren voldoende afstand… conform de coronaregels van dat moment. Deelnameprijs: 1,50 euro. Voor deelname kan je contact opnemen met h.jos124@gmail.com – of je belt naar 0471/62 96 30. 

Van zondag 7 t/m zondag 14 maart 

 • kan je deelnemen aan de Meetshovenwandeling – een organisatie van de locale KWB-afdeling. Je kunt vrij op stap tussen 8 en 19u. De registratie gebeurt aan het Parochiaal Centrum Ourodenberg, Herseltsesteenweg te Aarschot. Je kunt contact opnemen met Omer Ruytinckx via omer.ruytinx@skynet.be – tel. 0473/93 25 92. 

Zondag 14 maart 

 • van 10 tot 12u. kan je deelnemen aan een online gesprek via Zoom. De gespreksgroep Mystiek & Levensbeschouwingen buigt zich dit keer over het tweede deel van ‘Het boek Jona’ door Hans Korteweg. De deelnemers lezen samen enkele teksten van deze auteur – en gaan er daarna over in gesprek – met respect voor ieders mening. Voorkennis is niet vereist. Je kunt je nu al aanmelden via peter-van-den-broeck@telenet.be. 

Momenteel… 

 • kunnen inwoners van Tielt-Winge die houder zijn van een MuseumPass, gratis naar Museum44 in Meensel-Kiezegem. Daar krijg je met een interactieve animatiefilm het verhaal van de razzia’s, die op 1 en 11 aug. 1944 onnoemelijk veel leed veroorzaakten. 71 inwoners werden gedeporteerd naar het concentratiekamp van Neuengamme bij Hamburg. Slechts 8 van hen keerden terug in een erbarmelijke toestandDankzij virtual-realitybrillen waan je je ook voor even in het kamp. Al dan niet met gids kan je een bezoek brengen aan de plekken in de gemeente, waar de gruwel zich heeft afgespeeld. Het museum is in het weekend toegankelijk van 10 tot 17u. – maar enkel op afspraak via reservaties@museum44.be of op 016/36 50 55. Zonder MuseumPass betaal je als entree 7,50 euro. Per kind is dat 1 euro. 
 • zoekt de dienst Vrije Tijd in Bekkevoort monitors om de zomerkampen voor kinderen van 3 tot 15 jaar te begeleiden. Het ligt in de bedoeling dat de zij de spel- en sportactiviteiten voorbereiden, begeleiden en evalueren. Op de agenda staan allerlei themaweken zoals Tiktok- en crafting, een boekjeskamp met sport en spel en een wildcamp. De kandidaten moeten minstens 16 jaar oud zijn. Zij dienen online hun kandidatuur in – of maken gebruik van de inschrijfstrook die in het gemeentelijk infoblad van de maand maart verschijnt. Meer informatie krijg je bij de dienst Vrije Tijd op het nummer 013/46 05 65. Mailen kan naar jeugd@bekkevoort.be of naar sport@bekkevoort.be. 
 • is de clip te zien die PXL-student Robbe Verheyden uit Aarschot in de Gasthuiskapel heeft opgenomen met zijn band Casual Trip. De single ‘You ’ll Fade Away’ is te zien op https://www.instagram.com/robbeverheyden3200/. 
 • kan je afstemmen op de online website van Herk-de-Stad. De knoppen ‘Afspraak maken’, ‘Iets melden’, ‘Online aanvragen’ en ‘Inschrijven’ wijzen je onmiddellijk de weg. Via het ‘Thuisloket’ kan je bij de dienst Burgerzaken op een volledig beveiligde en rechtsgeldige manier aktes en attesten opvragen. Ook de deelsite van de Markthallen steekt in een eigentijds kleedje. 
 • kunnen als gevolg van covid 19 geen tweedehands beurzen worden georganiseerd. De inwoners van Groot-Aarschot krijgen wel de gelegenheid om tweedehands boeken online te koop aan te bieden. Ditmaal ligt de focus op jeugdboeken en cd/dvd’s – inclusief strips, voorleesboeken en luisterverhalen. Kandidaat-verkopers sturen een mail naar infogezinsbondaarschot@gmail.com – om op voorhand in te schrijven. Daarna krijgen ze een uitnodiging om hun artikelen te presenteren. Op zondag 14 maart, tussen 10 en 16u.kan je in de groep ‘Boeken-, muziek- en filmbeurs Gezinsbond-Aarschot’ je keuze maken. 
 • moedigt de stad Aarschot de aanleg aan van straatgeveltuintjes binnen de woonkernen voor woonsten waarvan de voorgevel grenst aan het openbare domein. Als je daarvoor een aanvraag indient bij de dienst Leefmilieu, kan je een premie bekomen vanaf 15 euro. Het aanvraagformulier kan je onderaan de webpagina downloaden. Voor meer info contacteer je de milieudienst of bel je naar 016/55 03 82. 
 • kan je in Herk-De-Stad gratis inschrijven voor de Wandelcentrale om je in contact te brengen met een ‘wandelmaatje’. Je mailt naar demarkthallen@herk-de-stad.be. Het formulier vind je op https://www.herk-de-stad.be/vrije-tijd/de-markthallen/workshops 
 • organiseert de vzw Vrije Tijd en Gezondheid online activiteiten. Die vind je in de nieuwsbrief met recepten, tips voor je vrije tijd en artikels. De Nieuwsbrief wordt tweewekelijks gratis verstuurd. Verder worden online samenkomsten georganiseerd met een life coach waar de focus ligt op mentaal welzijn. Inschrijven voor deze activiteiten kan via vrijetijd.gezondheid@fsmb.be. 

Tot en met… 

 • 2 maart is de bib van Diest in het Peter Dorlandcentrum gesloten om over te schakelen naar een voor Vlaanderen uniform bibliotheeksysteem. Tot dan is het niet mogelijk om materialen uit te lenen, in te leveren, te verlengen of te reserveren. 
 • 10 maart kunnen kunstenaars uit Vlaanderen inschrijven voor een gratis kunstwedstrijd die wordt uitgeschreven door Hangar 14, Poelbergstraat 14 te Schoonderbuken-Scherpenheuvel. Dat gebeurt naar aanleiding van de 5e verjaardag van het atelier. De tien geselecteerde kunstenaars kunnen dan in april elk vier weken exposeren in Hangar 14. Het wordt in ieder geval een gevarieerde tentoonstelling met verschillende disciplines. Geïnteresseerden sturen hun inschrijvingsformulier met CV en foto met uitleg over de deelnemende werken naar info@Hangar14.be. 
 • 15 maart kan je bij HO Testelt wafels bestellen. Je hebt de keuze tussen vijf soorten. Het bestelformulier vind je op de website van de voetbalclub. De bestelling zelf én het geld breng je in een enveloppe binnen tijdens de training. Of je bestelt online en schrijft het geld over. De wafels worden geleverd in de week vóór de paasvakantie. 
 • april organiseert Natuurpunt-Tessenderlo in de Schoterheide een paddenoverzet langs de Engsbergseweg en in het Prinsenbos. Contacteer via paddenoverzet@hotmail.com. 
 • 18 april loopt in het Stedelijk Museum van Aarschot de expo ‘Aarschot ’40-’45 in beeld’. Aan de balie van het museum en bij de dienst Toerisme kan je het boek ‘Jodentransport 21ste en 22e Langdorp 1943’ van Paul De Keulenaer gratis verkrijgen. Het museum is toegankelijk van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 12u. en tussen 13u. en 16u30. In het weekend is dat van 14 tot 18u. Derde-graadsleerlingen van de lagere school kunnen reserveren voor een stadsspel, dat educatief aansluit bij de tentoonstelling. Uiteraard kan je ook de vaste collectie bekijken. Meer informatie vind je op de website van het cultuurcentrum Aarschot. Reserveren doe je op 016/56 84 51. 
 • 30 april kan je in de etalage van 31 locaties in Aarschot foto’s zien van André Matthijssens. De keuze viel hoofdzakelijk op de reeksen ‘De Demer’ en ‘Gaudi’ waarvoor hij in 2006 de Prijs van de Aarschotse Cultuurraad ontving. 
 • 30 mei kan je naar eigen goeddunken deelnemen aan de Osschotse 6 urenloop marathon  van 50 km. Start en aankomst zijn gesitueerd aan de Demervallei te Aarschot. Wie in de uitslag wil komen, stuurt de gegevens van zijn/haar polar, van de Garminstrava enz… door naar Sharprunningevents@gmail.com. 
 • 31 mei organiseert de stad Sint-Truiden de Guido Wulms-prijs voor poëzie. Dat is een schrijfwedstrijd voor jongeren en voor niet-gevestigde auteurs. Deelnemen is mogelijk via het inschrijvingsformulier op info@creatiefschrijven.be. 
 • 15 juni kunnen de Aarschottenaars de bon, ter waarde van 10 euro, bij lokale winkels en horecazaken consumeren. 

Covid 19 

 • De inwoners van Tielt-Winge, Aarschot en Begijnendijk, die te maken afspraken voor de coronavaccinaties niet zelf in orde krijgen, kunnen op hun gemeentehuis of in het callcenter terecht voor hulp. Dat is vanaf 1 maart bereikbaar op 013/35 32 22 van 8u30 tot 20u30. Zodra er voldoende vaccins zijn, wordt in Diest 7 dagen op 7 gevaccineerd – telkens 8u30 tot 20u30. 
 • Inwoners van Tielt-Winge kunnen een extra bon aanvragen om te besteden bij handelaars binnen de gemeente. Rechthebbenden moeten ingeschreven zijn in het bevolkingsregister – uiterlijk op1 december 2020 – of in het vreemdelingenregister of in het wachtregister. Het aanvraagformulier wordt deze week huis aan huis besteld. Je bezorgt het dan ingevuld in het gemeentehuis – aan het onthaal of bij de sociale dienst. De bonnen kunnen tot uiterlijk op 30 november worden uitgegeven. De lijst van de deelnemende handelaars vind je op de website van de gemeente Tielt-Winge. 
 • Op de website van Herk-De-Stad vind je een overzicht van de restaurants en horecazaken die afhaal organiseren. Je surft naar www.herk-de-stad.be/handelszakentijdenscorona. 
 • Aarschot voorziet tot en met 2025 elk jaar 100 000 euro voor de renteloze leningen. Specifiek voor de socio-culturele verenigingen komt er een heropstart- en een schadepremie. De heropstartpremie bedraagt 200 euro. De schadepremie varieert tussen 500 en 5.000 euro. Elke socio-culturele vereniging kan tot 31 maart een dergelijke premie aanvragen via http://www.aarschot.be of langs de dienst Cultuur. 
 • Om het coronavirus te stoppen zijn er verschillende regels. Afhankelijk van het alarmniveau kunnen er extra maatregelen worden genomen op lokaal niveau. Raadpleeg geregeld de website van jouw stad of gemeente op www.info-coronavirus.be! 
 • Alle zaalsporten (volleybal, basketbal, zaalvoetbal) en veldvoetbal zijn tot nader order geannuleerd. Daardoor is er voorlopig op Radio Demerstad geen Sportcafé. 
 • De op 11 april geplande Vinkenbergrun wordt omwille van de coronamaatregelen geannuleerd. Het inschrijvingsgeld wordt volledig terugbetaald. 
 • In Bekkevoort werd de ‘Bekkebon+20%’ verspreid als steun aan de lokale handel en horeca. Die blijft geldig tot het einde van dit jaar. 
 • Het cultuurcentrum van Diest is voorlopig enkel telefonisch en per mail bereikbaar. 
 • In Herk-De-Stad zijn de Markthallen, dienstencentrum De Cirkel en Sportcentrum Herkules voorlopig gesloten. De bibliotheek – met uitzondering van de leeshoek – blijft open – met een afhaalservice. Er zijn tegelijk maximaal tien bezoekers toegelaten. Ook de buitenschoolse kinderopvang De Speeldoos en het recyclagepark blijven toegankelijk – uiteraard telkens met inachtneming van de maatregelen. 
 • De gemeentelijke en OCMW-diensten van Bekkevoort zijn vooralsnog enkel toegankelijk op afspraak. Daarvoor bel je naar 013/46 05 60 of je mailt naar info@bekkevoort.be. Maak zoveel mogelijk gebruik van het e-loket voor aanvragen, attesten, documenten, meldingen e.d.! 

Socio-culturele en sportieve activiteiten kan je op Radio Demerstad gratis laten omroepen in de loop van onze programma’s door de info ten minste drie weken op voorhand in te sturen naar info@radiodemerstad.be met als mededeling “Info Radio Demerstad”. Dank bij voorbaat en graag tot jullie dienst!