Weekend- en weekkalender vanaf zaterdag 8 juni 2024

Samenstelling en redactie: Frits van Perk

Lay-out: Michel De Groot

ZATERDAG 8 JUNI

· van 6 tot 15u organiseert wandelclub De Grashoppers Keiberg vanuit de Sporthal van Averbode ‘Scherpenheuvel wandelt’. Je kiest voor een afstand van 5 – 10 – 12 – 16 – 20 – 25 – 30 – 42 of 50 km. Federatieleden betalen 1,50 euro – en niet-leden 3 euro. · van 10 tot 12u organiseert de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord opendeurdagen in de Grauwzustersstraat te Diest. Je kunt een proefles volgen in de diverse disciplines en je geniet er van een optreden van de jongste leerlingen. Kinderen vanaf 5 jaar maken kennis met het aanbod van de academie. Om 9u gaan de inschrijvingen open. Gratis toegang.

· van 10 tot 12u organiseert de Landelijke Gilde van Rillaar in het Parochiecentrum aldaar een infomoment over ‘Kringlooptuinieren bij veranderende klimaatomstandigheden’. Iedereen welkom, maar inschrijven is noodzakelijk via info@landelijkegilden.be. Basistarief: 3 euro.

· om 10u45 begint in het Huis van de Mens, Koning Albertstraat te Diest, een workshop in de reeks ‘Huisgenoten’ met als aandachtspunt het doorbreken van eenzaamheid. Gratis deelname.

· wordt de gravel-klassieker ‘Dwars door het Hageland’ gereden met start in Aarschot en aankomst op de Citadel van Diest. De vrouwen vertrekken om 10u45 – en de mannen om 13u.

· tussen 11 en 17u kan je om het uur in Zichem met een deathride een adembenemende afdaling beleven van de Maagdentoren over de Demer. Gratis deelname. Om zeker te zijn van een plek raadpleeg je de website van de stad Scherpenheuvel-Zichem.

· om 18u kan je in de Begijnenstraat te Diest gratis komen luisteren naar een live optreden van Full Throttle, van The Mates en van Cover on the Rocks.

· om 20u gaat in het Olmenhof te Herk-De-Stad een Prieelconcert van start met – om 20u30 – een optreden van de Guy Swinnen Band, gevolgd door een afterparty. Gratis inkom.

ZATERDAG 8 en ZONDAG 9 JUNI

· komt het reizende foodtruckfestival SMA(A)K naar de Kardinaal Mercierstraat in Aarschot. Zaterdag ben je er welkom tussen 14u en 23u. Zondag is van 12 tot 21u familiedag met activiteiten en entertainment voor jong en minder jong. Naast exotische gerechten biedt Sma(a)k live optredens.

· zijn er aan de Grote Vreunte achter de sporthal te Waanrode ‘Happy Streetfeesten’. Zaterdag wordt het eetfestijn gekoppeld aan een optreden van Mario, gevolgd door dat van Shaky Shane. Hiervoor gratis inkom.

· om 20u45 vinden aan het kasteel van Horst de laatste kampvuurconcerten plaats. Het soloconcert van Trixie Whitley op zaterdag is uitverkocht. Zondag treden Emmy d’Arc, Jan Bas, Guy Swinnen en Yves Verthongen op ten voordele van de vzw Amber. Inkom daarvoor 32 euro. Tickets bestel je via www.kampvuurconcerten.be.

Van ZATERDAG 8 tot en met MAANDAG 10 JUNI

· staat de kermis in Gijmel te Aarschot. Zaterdag en zondag opent die om 14u – maandag om 16u. Zaterdag om 15u komt ballonnenclown Jonas Ballonoas – en om 19u treedt Alcatraz op. Zondag om 15u is poppentheater Jan Staes te gast.

Van ZATERDAG 8 tot en met WOENSDAG 12 JUNI

· viert Ourodenberg te Aarschot kermis. Zaterdag en zondag opent die om 14u – maandag en dinsdag om 16u – en woensdag om 13u. Zaterdag en zondag is er doorlopend sangriabar. Zaterdag om 16u zorgt poppentheater Jan Staes voor animatie. Zondag om 15u komt ballonnenclown Jonas Ballonas.

ZONDAG 9 JUNI

· van 9 tot 13u vindt op Campus Dommelhof te Tielt-Winge een buurtmarkt plaats. Het aanbod bestaat uit planten en bloemen – groenten en fruit – textiel en verzorging – en lederwaren.

· om 10u komt de gespreksgroep Levensbeschouwingen samen in den Egger te Scherpenheuvel om er teksten te lezen en te bespreken van een vooraf bepaalde auteur.

· tussen 13u30 en 16u organiseert KWB Zichem straattekenen voor kinderen en geïnteresseerden aan de Reyndersveldweg te Zichem. Stoepkrijt in zes kleuren wordt gratis ter beschikking gesteld – en ook de deelname is gratis. Elk kind krijgt – naargelang van zijn leeftijdscategorie – een waardevolle prijs. Voor de volwassenen is er kloefkappen.

Vanaf MAANDAG 10 JUNI

· kunnen geïnteresseerde leerlingen een proefles instrument volgen bij de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord in de Grauwzustersstraat te Diest. Gratis toegang.

DINSDAG 11 JUNI

· vanaf 17u30 vindt op de Markt van Beringen de ploegenpresentatie plaats voor de Baloise Belgium Tour.

· om 19u vertrekt aan de scoutslokalen in Averbode een avondwandeling van circa 10 km – hoofdzakelijk door de omliggende bossen. De deelname is gratis.

WOENSDAG 12 JUNI

· om 11u begint de Baloise Belgium Tour op de Markt van Beringen met een tijdrit van 12 km.

· om 14u ondernemen de Hagelandgidsen van aan de Kasteelhoeve een streekwandeling van 4 km in Wange met aandacht voor enkele merkwaardige gebouwen. In het landschap wordt gespeurd naar sporen uit de 17e en 18e eeuw. Basistarief: 3 euro, maar gratis voor kinderen.

· om 19u houdt Elvis Peeters in de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Diest een lezing over zijn oeuvre. Gratis toegang.

· om 20u draait in Cinema Paradiso te Diest de zebrafilm ‘La contadora de peliculas’. Vader Medardo werkt in een kaliumnitraatmijn om zijn vrouw en kinderen te onderhouden. Op zondag gaat het gezin naar de bioscoop. De jongste dochter blinkt uit in het navertellen van films. Zo verandert ze het lot van haar familie… Een ticket is te bestellen via den Amer.

· om 20u wordt in den Egger te Scherpenheuvel de film ‘Raoul Taburin a un secret’ vertoond. De Zuid-Franse fietsenhandelaar Raoul heeft een vreselijk geheim: hij heeft nooit zijn evenwicht op een fiets kunnen bewaren zonder gebruik te maken van stabilisatoren. Fotograaf Hervé Figougne wil hem fotograferen op een racefiets langs een afgrond. Raoul doet er alles aan om de sessie te vermijden… Een ticket kost 5 euro.

DONDERDAG 13 JUNI

· om 19u30 vertrekt aan zaal Demervallei te Aarschot een begeleide avondwandeling.

VRIJDAG 14 JUNI

· om 12u40 vertrekt de derde rit van de Baloise Belgium Tour in Turnhout. De aankomst in het centrum van Scherpenheuvel wordt verwacht rond 17u.

· om 20u draait in Cinema Paradiso te Diest de zebrafilm ‘Goodbye Julia’. De man van Julia uit Zuid-Soedan wordt vermoord. Mona uit Noord-Soedan neemt haar en haar zoon Daniël in huis. Ze is er zich niet van bewust dat de onrust in het land ook haar huis zou kunnen treffen… Een ticket is te bestellen via den Amer.

VRIJDAG 14 en ZATERDAG 15 JUNI

· om 20u organiseert het Roemenië Comité Diest in het Begijnhof een voorstelling van de toneelproductie ‘Acute Gevallen’. De Vierde Wand laat je de verborgen wereld van de menselijke anatomie ontdekken met een humoristische kijk op de complexiteit van ons innerlijke zelf. Basistarief: 9 euro.

Van VRIJDAG 14 tot en met ZONDAG 16 JUNI

· vindt in Diest het gratis stadsfestival Supermercado plaats met gelegenheid tot avondshoppen bij swingende muziek. De Grote Markt is omgebouwd tot een playa. Vrijdag opent het evenement om 16u – zaterdag en zondag om 13u. Zondagnamiddag is gericht op de familie.

ZATERDAG 15 JUNI

· vanaf 7u30 organiseert wielertoeristenclub Molenstede haar Geert Verheyenclassic. Afspraak op het VVV-voetbalterrein, Heide te Molenstede, voor een tocht van 50, 70, 100 of 130 km. Onderweg is er bevoorrading.

· van 9 tot 12u is het Repaircafé open in de Cirkel te Herk-De-Stad. Gratis inkom.

· van 10 tot 16u wordt op en rond het Kleinveld te Kortenaken een garageverkoop gehouden. Gratis toegang.

· vanaf 15u vormt het Gasthuis te Aarschot het decor voor een elektronisch muziekfestival. Basistarief: 29 euro.

· om 19u15 organiseert voetbalclub Averbode-Testelt-Okselaar in den Egger te Scherpenheuvel een travestierevue. Kaarten zijn o.m. verkrijgbaar in krantenwinkel De Noene te Averbode, in frituur De Witte te Zichem en in het Molenhuis te Scherpenheuvel.

ZATERDAG 15 en ZONDAG 16 JUNI

· tussen 13 en 18u kan je binnenkijken in het neoclassicistische herenhuis aan de Overstraat 2 te Diest. De kinderen zijn welkom voor cowboyspelletjes. Gratis inkom.

ZONDAG 16 JUNI

· vanaf 8u vertrekt aan de Sportschuur te Gelrode een vrije natuurloop. Wandelaars kunnen eraan beginnen tot 10u – en joggers tot 12u. Deelname: 6 euro, waarvan 2 euro gaat naar de vzw Kommaraf. Dat is het lokale voedselbedelingspunt voor Groot-Aarschot. · om 13u organiseren de Sint-Martinusscholen vanuit de Oude Tramweg te Herk-de-Stad een Smikkeltocht. Het betreft een fietstocht van – naar keuze – 35 of 60 km met onderweg een hapje en een tapje. Kinderen onder 12 jaar betalen in voorverkoop 2 en aan de kassa 3 euro. Voor de groteren is dat respectievelijk 8 en 10 euro. De opbrengst gaat naar Wens Ambulancezorg Limburg.

· tussen 13 en 18u kan je in Burcht te Brustem onder de noemer ‘Haspengouw Smaakt’ proeven van streekproducten en kennismaken met lokale ambachten. Gratis toegang.

· om 14u kan je vanop de Grote Markt in Sint-Truiden deelnemen aan een begeleide stadswandeling. Deelname: 5 euro – inclusief een Haspengouws proevertje.

· om 14u kunnen kinderen van 4 tot 7 jaar – onder begeleiding van hun ouders – aan de Watersnip te Koersel op speurtocht in de natuur.

· om 14u30 vertrekt de verhalenfee voor een ontdekkingstocht door het Kabouterbos aan Huize Hageland te Tielt-Winge. De deelname is voorbehouden voor kids van 3 tot 9 jaar en hun begeleiders die zich hebben ingeschreven – uiterlijk op donderdag 13 juni om 12u – via toerisme@tielt-winge.be. 2 euro per deelnemer is ter plaatse te betalen..

MAANDAG 17 JUNI

· om 18u wordt de Grote Markt van Diest n.a.v. de wedstrijd België – Slovakije ondergedompeld in duivelsgekte! Na de wedstrijd kan je je uitleven op een afterparty.

DINSDAG 18 JUNI

· om 20u spreekt Wim Distelmans in den Amer te Diest over een waardig levenseinde. Daarbij verheldert notaris Monteyne de mogelijkheden die een zorgvolmacht te biedt. Gratis toegang.

MOMENTEEL…

· worden in den Amer te Diest abonnementen en losse tickets verkocht voor het seizoen 24/25.

· worden in den Egger te Scherpenheuvel abonnementen en losse tickets verkocht voor het komende seizoen.

· is de interliga zaalvoetbal Hageland-Zuiderkempen dringend op zoek naar ploegen. Voor info kan je terecht op mail@interliga.be of je gsm’t naar Marcel Stalmans op 0473/42 42 00.

· zijn tickets te bestellen voor Suikerrock 2024. Dat vindt plaats van 2 tot en met 4 augustus op het Bietenplein achter de Suikerfabriek van Tienen. Een combiticket kost 150 euro. Voor enkel de vrijdag en de zaterdag betaal je telkens 69 euro. Voor zondag is de prijs 62 euro.

· kan je reserveren voor ‘Sound of Liberation’ in het Uilenspiegeltheater te Diest op 5 september om 19u45. Het evenement herinnert met muziek en met een beeldrelaas aan de bevrijding van Diest in 1944. Inkom: 20 euro. Je reserveert via www.uilenspiegel.nu.

· kan je tickets kopen voor LoForLife, dat in Scherpenheuvel plaatsvindt op 13 en 14 september t.v.v. het onderzoek naar ALS. Een combiticket kost 46 en een dagticket 28 euro.

· kan je reserveren voor het Tejaterkaffee dat Uilenspiegel in het Uilenspiegeltheater nog opent tussen 13 september en 5 oktober – telkens om 20u30.

TOT en MET…

· 14 juni kan je intekenen om aan te schuiven aan de barbecue, die school De Bremberg te Molenstede organiseert n.a.v. het schoolfeest op 23 juni. De gerechten worden geserveerd van 12 tot 14u – en tussen 17 en 19u.

· 23 juni kan je intekenen voor de restaurantdag die de vzw Ons Tehuis organiseert op 30 juni in zaal Ons Tehuis te Diest. De gerechten worden tussen 11u30 en 15u en van 16 tot 20u opgediend. Reserveren gebeurt via verzekeringen Laleman & Clerckx.

· 23 juni loopt in de Markthallen te Herk-De-Stad een tentoonstelling met kunstwerken die werden gerealiseerd door mensen die geraakt zijn door dementie. Gratis toegang.

· 24 juni vertrekt – telkens op maandag om 13u – aan de kerk van Hulst-Tessenderlo een begeleide wandeling. Je kunt kiezen voor een parkoers van 5 of 10 km.

· 29 juni – telkens van 16 tot 1u – opent de Zichtbar op de Citadel van Diest haar deuren.

· 28 oktober vanaf 12u is er elke maandag rommelmarkt op het Gouden Kruispunt te Sint-Joris-Winge. Gratis inkom!

Gaat niet door op

· 9 juni de boekenmarkt op de campus Kamsa Aarschot

Socio-culturele en sportieve activiteiten kan je op Radio Demerstad gratis laten omroepen in de loop van onze programma’s door de info ten minste drie weken op voorhand in te sturen naar info@radiodemerstad.be met als mededeling “Info Radio Demerstad”. Dank bij voorbaat en graag tot jullie dienst!