Weekend- en weekkalender vanaf zaterdag 16 januari 2021 

Samenstelling en redactie: Frits van Perk 

Nog steeds als gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van het covid 19-virus kunnen heel wat evenementen niet doorgaan. We wensen onze verenigingen veel sterkte toe! Uw regionale radio blijft graag ter beschikking bij het heropleven van het verenigingsleven. (Zie slotalinea!) 

De redactie van Radio Demerstad 

Zaterdag 16 januari 

 • van 13 tot 16u. kan je in de voormalige werkhuizen tegenover het stadhuis van Aarschot voor het laatst een bezoek te brengen aan de pop-up kledingzaak ‘Dejavu’. De initiatiefnemers zijn de leerlingen van Atheneum Kamsa uit het 7de specialisatiejaar ‘Verkoop en Vertegenwoordiging’. Met het project doen ze ervaring op om zelf een winkel uit te bouwen – vanaf het beginconcept tot en met de realisatie. Met de recyclage van kledij hebben ze bewust gekozen voor een milieubewuste en duurzame aanpak. 

Van zaterdag 23 januari tot en met zondag 18 april 

 • loopt in het Stedelijk Museum van Aarschot de expo ‘Aarschot ’40-’45 in beeld’. Aan de balie van het museum en bij de dienst Toerisme kan je het boek ‘Jodentransport 21ste en 22e Langdorp 1943’ van Paul De Keulenaer gratis verkrijgen. Derde-graadsleerlingen van de lagere school kunnen reserveren voor een stadsspel, dat educatief aansluit op de tentoonstelling. Meer informatie vind je op de website van het cultuurcentrum Aarschot. Reserveren doe je op 016/56 84 51. 

Zaterdag 30 januari 

 • van 17 tot 19u. had Natuurpunt graag samen met jou rond een vuurkorf een toast uitgebracht op het nieuwe jaar, maar door corona is dat onmogelijk. Daarom word je verzocht om dat online te doen. Daarna presenteert Natuurpunt een overzicht van het afgelopen jaar. Daarbij ligt de focus op de activiteiten die wél doorgingen. Daarna blikt men vooruit op het nieuwe jaar, waarna je jouw mening kwijt kunt. Inschrijven is noodzakelijk via berglinden@qsources.be – tel. 0478/96 01 71. 

Momenteel… 

 • kunnen inwoners van Beringen een gedicht insturen naar bibliotheek@beringen.be. De deelname is gratis. Donderdag 28 januari krijgt de Poëzieweek in de bibliotheek van Beringen digitaal haar apotheose met de medewerking van plaatselijke dichters.  
 • ondersteunt Kom op tegen Kanker de kankerpatiënten met het initiatief ‘Babbel met een zorgvrijwilliger’. Patiënten en hun naasten die zin hebben in een babbel of nood hebben aan psychosociale ondersteuning, kunnen zo een beroep doen op zorgvrijwilligers. Deze volledig coronaveilige babbels worden georganiseerd via www.kankerlijn.be – of je legt contact op 0800/35 445. 
 • gaat het Centrum Basiseducatie in Diest en in Aarschot van start met nieuwe lessen Computer, Tablet en Smartphone – zowel voor beginners als voor gevorderden. Die cursussen kan je overdag of ’s avonds volgen. Voor informatie in Diest ben je welkom tijdens de lesuren op 013/32 23 56. Voor Aarschot bel je naar 016/56 18 27. 
 • is het boek ‘Een leven vol woorden’ van Ina Stabergh te vinden in de Standaard Boekhandel. Ze werd geboren in Tielt-Winge als Berthy Stas – en woont nu in Bekkevoort. In haar recentste werk blikt ze terug op 40 jaar ervaringen als schrijfster. 
 • kan je in Herk-De-Stad een beroep doen op de Wandelcentrale, waarvoor je gratis kunt inschrijven. Het ligt daarbij in de bedoeling om je in contact te brengen met een ‘wandelmaatje’. Dat kan door te mailen naar demarkthallen@herk-de-stad.be. Het deelnameformulier vind je op https://www.herk-de-stad.be/vrije-tijd/de-markthallen/workshops. De Wandelcentrale is t.e.m. 31 mei telefonisch bereikbaar tussen 10 en 16u. op 013/35 99 53. 
 • wordt in Herk-De-Stad opnieuw jenever gestookt volgens het oude procédé uit de 19e eeuw van Pierre Vliegen met uitsluitend natuurlijke grondstoffenDe jenever kost 22 euro voor een fles van 50 cl en is te koop bij de dienst Toerisme, in de Markthallen en bij drankenhal Roosen – alle te Herk-De-Stad. 
 • kan je financieel bijdragen ten bate van het Honkhuis op de Hertogensite in Leuven. Die organisatie laat in een huurhuis 12 kinderen onder begeleiding samenleven met de bedoeling een maximaal mogelijke zelfredzaamheid te bereiken. Ze willen hen een honk bieden met het oog op de dag dat hun ouders er niet meer zijn of dat die de zorg niet langer op zich kunnen nemen. Tegen de zomer van 2022 moet voor hen een woonst van vier verdiepingen gerealiseerd zijn. Daarmee is een investering van 2 miljoen 800 000 euro gemoeidDe nog ontbrekende financiële middelen kunnen bereikt worden door middel van aandelen of door fiscaal aftrekbare giften. Het project staat onder het peterschap van Roel Vanderstukken. Wie wil steunen, neemt contact op met Katrien Holvoet via katrienholvoet@telenet.be – of op 0474/52 12 59. 
 • is het eerste deel verkrijgbaar van ‘Het historisch en etymologisch onderzoek naar de straat- en plaatsnamen van Herk-de-Stad’. Danny Vereeken buigt zich daarin over de straten van Herk en over die van Schakkebroek. Daarbij worden de historische functie en een verklaring van hun namen belichtHet werk is rijkelijk geïllustreerd met foto’s en kaarten – en kan afgehaald worden bij drukkerij Vanwing en in de bibliotheek van Herk-De-Stad. 
 • organiseert de vzw Vrije Tijd en Gezondheid online activiteiten. Die vind je in de nieuwsbrief met recepten, tips voor je vrije tijd en artikels. Die Nieuwsbrief wordt tweewekelijks gratis verstuurd. Verder worden online samenkomsten georganiseerd met een life coach waar de focus ligt op mentaal welzijn. Inschrijven voor deze activiteiten kan via vrijetijd.gezondheid@fsmb.be. 

Tot en met… 

 • 17 januari zijn in Vlaams-Brabant het afsteken van vuurwerk, het oplaten van wens- en feestballonnen, kerstboomverbrandingen en vuren in open lucht verboden – evenals het gebruik van pyrotechnische artikelen. 
 • 25 januari kan je op bekaf.sjca.be intekenen voor een ontbijtmand. Diwordt samengesteld door de ouderraad van de basisschool van het Sint-Jozefscollege in de Bekaflaan in Aarschot als alternatief voor het traditionele buffet. De mand kan je op 7 februari afhalen. Voor sommigen is het mogelijk om die aan huis geleverd te krijgen – weliswaar met een surplus van 2 euro. De pakketten worden volledig coronaproof samengesteld. In de ontbijtmand voor twee volwassenen zitten een assortiment van broodjes en koffiekoeken, beleg, charcuterie, een gekookt ei en dranken. De luxe ontbijtmand, eveneens voor twee personen, biedt een ruimer assortiment daarvan – evenals cava. Voor de eerste mand betaal je 30 – voor de tweede 45 euro. De opbrengst gaat naar schoolprojecten zoals iPads, busvervoer, de bibliotheek en een kleuterkamp.  
 • 31 januari kan je in 16 etalages van Aarschotse handelaars werk zien van Leen Laeveren. Thematisch heeft ze zich laten inspireren door vrouwen. 
 • 21 februari nemen Felix en Lotte jouw gezinsbubbel mee op schattenjacht. Je trekt er coronaproof op uit naar eigen goeddunken – en neemt de vragenlijst en de schattenkaart mee. Het avontuur gaat van start op de parking van de Gempemolen te Tielt-Winge. Voor het deelnameformulier kijk je op www.tielt-winge.be – of je haalt het af – tijdens de gewone openingsuren – in het gemeentehuis, in De Maere of in de bib van Tielt-Winge. 
 • 28 februari loopt in de Schuur van Het Vinne aan de Ossenwegstraat in Zoutleeuw de natuurtentoonstelling ‘Elk einde is een nieuw begin’. De bezoekers kunnen er betrachtingen achterlaten in een wensboom. Het domein is gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang, maar met respect voor de coronamaatregelen. 
 • 10 maart kunnen kunstenaars uit Vlaanderen inschrijven voor een gratis kunstwedstrijd die wordt uitgeschreven door Hangar 14, Poelbergstraat 14 te Schoonderbuken-Scherpenheuvel. Dat gebeurt naar aanleiding van de 5e verjaardag van het atelier. De tien geselecteerde kunstenaars kunnen dan in april elk vier weken exposeren in Hangar 14. Het wordt in ieder geval een gevarieerde tentoonstelling met verschillende disciplines. Geïnteresseerden sturen hun inschrijvingsformulier met CV en foto van de deelnemende werken met uitleg tijdig naar info@Hangar14.be. 
 • is het Stedelijk Museum Aarschot open voor het publiek. De vaste collectie is, na telefonische afspraak, toegankelijk per gezin en eventueel één extra persoon. Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9u. tot 12u30 – en tussen 13u. en 16u30. Tijdens het weekend is dat van 14 tot 18u. Meer informatie vind je op de website van het cultuurcentrum Aarschot. Reserveren doe je op 016/56 84 51. 

Covid 19 

 • Alle zaalsporten (volleybal, basketbal, zaalvoetbal) en veldvoetbal zijn tot nader order geannuleerd. Door het stilleggen van de competities is er voorlopig op Radio Demerstad op zondagavond geen Sportcafé. 
 • Tot nader order zijn de activiteiten in alle zalen van cultuurcentrum Diest geannuleerd. Die worden hetzij verplaatst ofwel geschrapt. In het laatste geval worden de tickethouders persoonlijk gecontacteerd voor terugbetaling. Zelf hoeven ze dus niets te ondernemen. Het cultuurcentrum blijft telefonisch en per mail bereikbaar. 
 • In Herk-De-Stad zijn de Markthallen, dienstencentrum De Cirkel en Sportcentrum Herkules voorlopig gesloten. De bibliotheek – met uitzondering van de leeshoek – blijft open – met een afhaalservice. Er zijn tegelijk maximaal tien bezoekers toegelaten. Ook de buitenschoolse kinderopvang De Speeldoos en het recyclagepark blijven toegankelijk – uiteraard telkens met inachtneming van de maatregelen. 
 • Het Huis van het Kind in Herk-De-Stad zamelt laptops in om te schenken aan kwetsbare gezinnen om leerachterstand te voorkomen bij de kinderen ervan. Ook jij kunt helpen door een gebruikte laptop binnen te brengen bij het Huis van het Kind, Trompetplein 2, te Herk-de-Stad. Gelieve wel vooraf contact op te nemen via 013/55 41 81. 
 • Net als andere steden in onze regio wil de stad Aarschot de lokale horeca een extra duwtje in de rug geven een vrijstelling van de terrasbelasting. De uitbaters moeten wel een aanvraag indienen bij de dienst economie. Bovendien mogen ze alweer meer tafels en stoelen plaatsen op een grotere ruimte. De geldigheidsduur van de bon ter waarde van 10 euro, die de Aarschottenaars bij lokale winkels en horecazaken kunnen besteden, wordt verlengd tot 15 juni. 

Socio-culturele en sportieve activiteiten kan je op Radio Demerstad gratis laten omroepen in de loop van onze programma’s door de info ten minste drie weken op voorhand in te sturen naar info@radiodemerstad.be met als mededeling “Info Radio Demerstad”. Dank bij voorbaat en graag tot jullie dienst!