Weekend- en weekkalender vanaf zaterdag 12 oktober 2019

Zaterdag 12 oktober

· van 10 tot 12u. nodigt de Diestse Vereniging Voor Familie- en Heemkunde je in haar lokaal op de Citadel in Diest uit voor een gratis Stamboombabbel. Je kunt er de bibliotheek van de vereniging raadplegen met indexen, akten en naslagwerken.

· van 13 tot 17u. wordt in Den Heuvel te Tessenderlo een verkoopbeurs voor vogels georganiseerd. Gratis inkom.

· tussen 16u30 en 21u. organiseert het Oudercomité van ’t Belhameltje Keiberg een spaghettiavond in de Keyt.

· van 17 tot 21u. organiseren de Forelvrienden Miskom in zaal Berg en Dal te Waanrode een restaurantdag. Je kunt daarvoor reserveren door te bellen naar 0496/52 06 21.

· om 19u30 vindt het eerste schlagerfestival plaats in de nieuwe evenementenhal Hangaar 44 in Glabbeek met een optreden van o.a. Marjan Berger, Willy Sommers en Christoff. De staanplaatsen kosten 25– de zitplaatsen 35 en de VIP-plaatsen met diner 90 euro. Tickets bestel je via www.teleticketservice.com of op 070/34 59 99. · om 19u30 wordt in Basisschool Klim-Op Centrum te Sint-Truiden een quiz voor ploegen van 4 of 5 personen georganiseerd t.v.v. 11-11-11 en van de organisatie PLAN. Prijs per ploeg: 25 euro.

· om 20u. viert Willem Vermandere voor een uitverkochte zaal in den Egger te Scherpenheuvel ‘50 jaar op de planken’.

· vanaf 20u. organiseert de Landelijke Gilde Schaffen-Centrum in Scafnis een kaas- en wijnavond. Reserveren via Lgschaffen@telenet.be is verplicht.

· om 20u. wordt in het Aleydistheater te Aarschot ‘Sorry voor alles’ opgevoerd. Het gaat over smoezen om niet te moeten doen wat er wordt verwacht. Een ticket kost 10 euro.

· om 20u30 brengt het KVT-Diest ‘Deurdedeurdeur’ in het KVT-Theater. Je beleeft er met veel hilariteit de groei van een toneelopvoering. Reserveer via www.kvt.be!

· om 20u33 vindt in den Amer in Diest het overwinningsbal plaats van Bjarne, de Nationale Jeugdprins Carnaval van België.

· VOETBAL:

– om 19u30: RWL Sport B-AverbodeOkselaarB / Sparta Schaffen-Deurne / BekkevoortB-KesselLoB / Halen-Leopoldsburg /

– om 20u.: Sporting Hasselt-Londerzeel / Betekom-BilzenWaltwilder /

BASKETBAL – heren: om 20u45: Toyota Wouters Diest-Overijse

VOLLEYBAL – heren: om 20u : Molenstede-Tienen /

om 20u30: BevoGeetbets-Blaasveld /

Zaterdag 12 en zondag 13 oktober

· organiseert vtbKultuur Kortenaken een weekend. Zaterdag van 9u30 tot 11u30 kunnen kinderen in Den Hoek te Kortenaken deelnemen aan een creaworkshop rond groenten en fruit. Zondag om 9u. wordt een ontbijt geserveerd – om 10u30 gevolgd door de theatervoorstelling ‘Jammie jammie’. Volwassenen betalen 18 euro – en zonder ontbijt komt dat neer op 10 euro. Voor kinderen tot 10 jaar is dat resp. 10 en 5 euro. Inschrijven doe je via kortenaken@vtbkultuur.be – of je belt naar Kelly op 0486/73 84 08.

· houdt SK Waanrode mosseldagen in haar voetbalkantine. Zaterdag wordt er geserveerd tussen 17u. en 20u30. Zondag kan je komen smullen tussen 11 en 14u.

Zondag 13 oktober

· organiseert Vos Schaffen vanuit den Amer in Diest haar Oranjetocht. Je kunt opteren voor een parkoers van 4, 7, 10, 13, 21 of 30 km. Je kunt eraan beginnen tussen 7en 15u.

· van 10 tot 16u. vindt op de kade langs de Demer te Aarschot een boekenmarkt plaats. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar het Atheneum Kamsa in de Schoolstraat. De toegang is gratis.

· tussen 11u30 en 16u. kan je in de Markthallen te Herk-De-Stad aan 25 euro komen lunchen met wielertoeristenclub Berkentrappers. Reserveer op 0475/97 29 32!

· om 14u. vertrekt een geleide wandeling van de Sint-Jorisvrienden van Motbroek aan parking ‘Bij Plas’ te Sint-Joris-Winge. Via het Walenbos wordt er gewandeld naar Kleerbeek en Roeselberg. Stevig schoeisel is aangeraden. Iedereen welkom. Deelname gratis.

· om 14u. vertrekt aan zaal ’t Dorp te Kortenaken een gratis najaarswandeling. Nadien kan je de innerlijke mens versterken met koffie en taart.

· van 14 tot 17u. organiseert de Gezinsbond Tessenderlo in de Kriekel een Indian Summer Market. Daar worden o.m. handgemaakte creaties, papierwaren, juwelen en leuks voor baby’s aangeboden. Tussendoor kan je snoepen van hapjes en drankjes. Gratis inkom.

· om 14u30 brengt Opera Avanti in de Academiezaal te Sint-Truiden met ‘O Sole Mio’ Napolitaanse liederen. Een ticket kost 22 euro – een koffie vóór de voorstelling inbegrepen. Tijdens de pauze geniet je van Italiaanse wijn met hapjes. Bel naar 011/70 17 00 – of reserveer via uitbalie@sint-truiden.be.

· om 17u. treden Ht Roberts & Pascale Michiels op in de Loods te Aarschot. Gratis toegang, maar een vrije gift is welkom.

· VOETBAL:

– om 14u30: Herk FC-Koersel /

– om 15u.: Aarschot-Melsbroek / Bekkevoort-KesselLo / Scherpenheuvel-Lubbeek / Rummen-Testelt / RWL SportA-Langdorp / Zichem-Molenbeek / Zelem-Lille / Loksbergen-EMBO /

Maandag 14 oktober

· tussen 19u en 21u. organiseert Envie Leuven een babbelbox voor kankerpatiënten in ViaVia aan de Naamsesteenweg te Heverlee. Ook familie en vrienden zijn welkom voor – naar keuze – een korte of een lange babbel in groep of ‘face-to-face’. Inschrijven is niet nodig.

· om 20u. brengt Waldo Geuns pianomuziek van Sergei Rachmaninov in de Academiezaal te Sint-Truiden. Een ticket van 8 euro is te bestellen via uitbalie@sint-truiden.be – of 011/70 17 00.

· om 20u30 brengt het KVT-Diest ‘Deurdedeurdeur’ in het KVT-Theater. Je beleeft er met veel hilariteit de groei van een toneelopvoering. Reserveer via www.kvt.be!

Dinsdag 15 oktober

· om 19u. wordt in het Loo te Tessenderlo ‘Blind geheugen’ opgevoerd. Een oudere acteur wordt getroffen door de ziekte van Alzheimer. Omdat hij zijn teksten niet meer kan onthouden, wordt hij ontslagen… Ondanks de ernst wordt het met veel humor gebracht. Gratis inkom.

· om 20u15 wordt in Cinema Cameo te Sint-Truiden de zebrafilm ‘La Quietud’ gedraaid. Eugenia keert na jaren terug naar de ouderlijke woning op het Argentijnse platteland. Familiegeheimen komen naar boven, waarbij spanningen af en toe hoog oplopen. Een ticket kost 6 euro.

Woensdag 16 oktober

· om 14u. vertrekt aan het Bosmuseum Gerhagen Tessenderlo een gratis herfstwandeling.

· om 20u. wordt in den Egger te Scherpenheuvel ‘First Man’ vertoond. In de film staat astronaut Neil Armstrong centraal, die in dienst van NASA deelneemt aan Apollo 11… Inkom: 5 euro.

· om 20u. nodigt de Herkse Middenstandsraad uit voor een comedy night in de Markthallen in Herk de Stad. In voorverkoop betaal je 5 euro – aan de kassa 7 euro.

Donderdag 17 oktober

· om 19u45 is er weer Filocafé in het Stamineeke te Webbekom. Mensen van diverse pluimage wagen zich aan een filosofisch avontuur onder begeleiding van een ervaren gespreksleider. De deelname is gratis.

· om 20u15 concerteert pianist Francesco Mirabella in de Academiezaal te Sint-Truiden. Hij brengt een sonate van Ludwig von Beethoven. Een ticket van 16 euro is verkrijgbaar via uitbalie@sint-truiden.be – en 011/70 17 00.

· om 20u15 is Adriaan Van den Hoof te gast in de Bogaard te Sint-Truiden met zijn theatershow ‘Ja, maar eerst een diploma’.

· om 20u30 komt Johan Verminnen met ‘50 jaar Plankenkoorts’ naar den Amer in Diest met zijn successen en met de belangrijkste liedjes uit zijn loopbaan. Een ticket kost 19 euro.

Vrijdag 18 oktober

· tussen 7 en 9 ’s morgens beleef je op de Grote Markt van Diest de Dag van de Jeugdbeweging. Jongeren in uniform worden getrakteerd op een ontbijt, vette beats en een zotte attractie.

· van 15u. tot 16u30 vieren alle Looise jeugdverenigingen aan het Loo te Tessenderlo ‘De Dag van de jeugdbeweging’. Gratis toegang.

· om 17u30 vindt in het clubhuis van Herk-De-Stad FC een Mosselpremière plaats. Op het menu staan ook stoofvlees, halve haan, hamburger en vegetarische schotel. Tickets zijn te bestellen via www.herkfc.be. · om 19u. begint op de Campus Russelberg te Tessenderlo een kienavond t.v.v. de lagere school.

· van 19u tot 01u. organiseert ’t Weyerke aan de Domherenstraat te Heusden-Zolder een culinaire avond. Inschrijven daarvoor gebeurt via www.steunactiesweyerke.be – of bel naar 011/53 95 70.

· om 20u. brengt Maurice Hermans in den Egger te Scherpenheuvel – ter herdenking van diens 20ste sterfdag – een hommage aan zijn vader Toon. Hij doet dat met bekende en onbekende liedjes van de conferencier, met gedichten en met nooit eerder vertelde anekdotes. Basisprijs: 17 euro.

· om 20u. brengt Kate Ryan in het Loo te Tessenderlo tijdens ‘80 was machtig’ de jaren tachtig weer tot leven. Een ticket kost 22 euro.

· om 20u. begint de quiz ‘Niets is wat het lijkt’ in De Kriekel te Tessenderlo. De vragen zijn gebaseerd op “fake news”. Reserveren bij de Landelijke Gilde Tessenderlo-Schoot is noodzakelijk. Tel.: 0474/97 70 51.

· om 20u30 komen – n.a.v. Diestortion – Crayon Sun & Gruppo di Pawlowski naar jeugdhuis Tijl te Diest. Ze brengen er bluesrock en psychedelica. Inkom: 17 euro.

· om 20u30 wordt in Cultuurcentrum Begijnhof Diest de zebrafilm ‘Tel Aviv on Fire’ vertoond. De maker van een populaire Palestijnse soap wordt door de Israëlische overheid onder druk gezet om de inhoud “bij te schaven”. Een ticket kost 6 euro.

Vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober

· om 20u30 brengt het KVT-Diest ‘Deurdedeurdeur’ in het KVT-Theater. Je beleeft er met veel hilariteit de groei van een toneelopvoering. Reserveer via www.kvt.be!

Vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 oktober

· wordt in Theater Roxy te Sint-Truiden ‘Ge-tic-t’ opgevoerd. Zes patiënten van psychiater Stern wachten tevergeefs op zijn komst en organiseren zelf een groepstherapie. Vrijdag en zaterdag begint het om 20u15 – en zondag om 15u. Voor een ticket van 9 euro kan je terecht via www.deroxy.be – of 0479/02 70 52.

Zaterdag 19 oktober

· organiseert Optimi in haar lokaal aan de kerk in Zichem een vriendjesdag die in het teken staat van Halloween. Jeugdige leden van de club mogen één of meer vriendjes meebrengen op het voor hen voorziene lesuur, waarbij enkele spelletjes worden ingelast.

· van 9 tot 13u. onthaalt de Bib van Diest je op een Verwendag met een hapje en een tapje. Afgevoerde boeken zijn voor een prikje te koop. Gratis inkom.

· tussen 13 en 23u. organiseert de Objectieve Bier Academie Diest in de Hallezaal te Diest een Bierfestival. Daar kunnen ruim 130 bieren worden geproefd – van bekende tot zeldzame en exclusieve brouwsels.

· om 19u30 gaan de deuren van ontmoetingscentrum Mardijk te Wersbeek open voor het najaarsconcert van de fanfare de Eendracht. Dat staat in het teken van Disney. Kaarten kosten in voorverkoop 7 euro en zijn te bestellen via info@kf-eendracht.be – of op 016/77 12 74.

· om 20u. presenteert de Harmonie Sint-Jan Berchmans in de kerk van Kaggevinne haar herfstconcert. Vocale gasten zijn de sopraan Ange De Wulf van operettegezelschap Aquila uit Aarschot – evenals xylofonist Litte Geysen. Inkom: 8 euro.

· om 20u. treden the Country Stars op in den Egger te Scherpenheuvel. Ze brengen er songs van diverse country legendes. Inkom: 15 euro.

· om 20u15 komt Buurman met ‘Einzelgänger’ naar de Markthallen te Herk-De-Stad. Voor een ticket van 15 euro kan je terecht op www.demarkthallen.be – tel. 013/35 99 50.

· VOETBAL:

– om 19u30: KFC Diest-WoluweZaventem / Thes Sport Tessenderlo-FC Luik /

– om 20u.: Keiberg-Houtem-Oplinter / TieltWinge-Betekom B /

BASKETBAL – heren: om 20u45: Aarschot-Stevoort / Toyota Wouters Diest-VilvoordeB /

VOLLEYBAL – heren: om 20u30: Golazo Averbode-Balen /

Zaterdag 19 en zondag 20 oktober

· worden in de Hemmekes te Zichem steakdagen georganiseerd t.v.v. Keanu & Nyana. Videe staat eveneens op de kaart – telkens ook als kindermenu. Een visschotel en tomaat garnaal zijn enkel op bestelling verkrijgbaar. Zaterdag wordt er geserveerd vanaf 16u. en zondag om 12u. – telkens tot 21u. Reserveer bij Anita Vos: vos.anita@hotmail.com – 0476/45 53 56.

Zondag 20 oktober

· vindt in Bekkevoort langs de Staatsbaan de Kiwanis 4×4 plaats – heen en terug vanuit het 4×4 terrein. Er worden maximaal 150 wagens toegelaten. Start tussen 8u30 en 11u. met ontbijt. Verdere info op www.kiwanis4x4.be.

· om 10u15 vertrekt in Zelem aan de Bakelstraat een bosloop over een afstand van – naar keuze – 4, 8 of 12 km. Vertrek om 10u15. De jeugdloop over 400, 800 en 1200 m start om 10u.

· tussen 11 en 15u. organiseert het Oudercomité van de kleuterschool van Schoot in De Kriekel te Tessenderlo een smuldag. Op het menu staan kip, stoofvlees en curryworst.

· om 13u. vertrekt aan het Molenhuis te Molenstede een wandeling die je de voet- en fietspaden en de buurtwegen in de gemeente leert kennen. Onderweg krijg je enige uitleg over zaken waar je voorbijkomt. De deelnemers betalen ter plaatse 3 euro, maar kinderen tot 12 jaar stappen gratis mee.

· om 14u. organiseren de Sint-Jorisvrienden van Motbroek een geleide en gratis wandeling naar Den Hoek en Kraasbeek. Het vertrek is gepland aan de Sint-Jan Berchmanskapel te Sint-Joris-Winge. Onderweg vertelt Louis Vander Meeren over de oorlog rond de Kiekenboshoeve en schetst Jean Coekaerts de nieuwe stelplaats van De Lijn. Burgemeester Rudi Beeken toont het Manhof nu en in het verleden en Bart Willems weegt de dikbillen op de Bremberghoeve. De wandeling eindigt rond 17u. bij de chrysanten in plantenkwekerij Bart Blondeel. Verdere info bij Joachim Smets via joachimsmets@hotmail.be – tel. 016/63 36 29. · om 14u. vertrekt aan Bosmuseum Gerhagen Tessenderlo een gratis paddenstoelenwandeling.

· tussen 14 en 18u. nodigt Samana Engsbergen je uit in het Goor om pannenkoeken te eten.

· organiseert de Landelijke Gilde van Tielt-Winge n.a.v. haar 125-jarig bestaan in de O.-L.-Vrouwkerk van Tielt-Winge twee concerten van jong Scala. De optredens starten om 15u. en om 18u30. Kaarten aan 18 euro kan je verkrijgen bij Willy Vos op 016/50 15 10.

· VOETBAL:

– om 14u.: AverbodeOkselaar B-BekkevoortB /

– om 14u30: Begijnendijk-Zichem /

– om 15u.: AverbodeOkselaar-Bekkevoort / Kortenaken-Rummen / Deurne-KeibergB / FC Geetbets-Drieslinter / MeenselKiezegem-Scherpenheuvel / Molenbeek-RWL SportB / Linkhout-Anadol / Lummen-Kadijk /

Dinsdag 22 oktober · van 7 tot 15u. kan je VK Penarol aan de Lindenstraat te Tessenderlo deelnemen aan de Goortocht. Je kunt daarbij opteren voor een afstand van 4, 7, 9, 12, 16 of 20 km. Je wordt terug verwacht tegen 17u30. Deelnameprijs: 1,50 euro.

· om 14u. vindt in De Cirkel te Herk-De-Stad een seniorennamiddag plaats voor Herkenaren vanaf 65 jaar. Vooraf – om 13u. – wordt een broodmaaltijd met soep geserveerd. Om 14u30 treedt Margriet Hermans op. Deelname: 5 euro. Je schrijft in via De Cirkel.

· om 19u30 begint in De Rietbron te Halen de lezing van Ignace Schops over ‘Klimaatopwarming en het Nationale Park Hoge Kempen’. Inkom: 10 euro.

· om 20u15 wordt in Cinema Cameo te Sint-Truiden de zebrafilm ‘Le Semeur’ gedraaid. Soldaten van Napoleon III hebben in een bergdorpje alle mannen gedeporteerd. De vrouwen beloven elkaar de eerste man te delen die in het dorp verschijnt… Een ticket kost 6 euro.

Dinsdag 22 en woensdag 23 oktober

· brengt Theater Tieret ‘Meneer Linh’ in het Loo te Tessenderlo. Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land, op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter en voor zichzelf… Afspraak dinsdag om 10u30 of om 14u. – woensdag om 10u30 Inkom: 4,50 euro.

Momenteel…

· tussen 18 en 20u. kan je op Radio Demerstad ’s zondags luisteren naar het Sportcafé voor uitslagen en interviews.

· zijn tickets te verkrijgen voor ‘Deurdedeurdeur’. De seizoensopener van het KVT wordt verder gespeeld op 18 en 19 oktober in het KVT-Theater te Diest. Je beleeft er met veel hilariteit de groei van een toneelopvoering. Reserveer via www.kvt.be!

· is de reservatie geopend voor de theaterproductie ‘Zaterdag, Zondag, Maandag’, waarmee toneelgezelschap Uilenspiegel het seizoen opent tussen 25 oktober en 8 november. Dat gebeurt bij voorkeur op info@uilenspiegel.nu. Enkel op maandag, woensdag en donderdag kan dat – tussen 19 en 21u. – ook telefonisch op 013/31 27 62.

· kan je in het bezit komen van een nieuw boek over Zelem door historicus Cyril Rubens. Het is geïllustreerd met nooit eerder gepubliceerde foto’s. Je bestelt het voor 19 euro via cyril.rubens@skynet.be – of door te bellen naar 0472/34 48 42.

· zijn twee boeken uitgegeven ter gelegenheid van 400 jaar Gasthuiszusters Augustinessen in Diest. ‘De weg naar het licht’ is geschreven door Ina Stabergh en Fred Jonckers. ‘400 jaar Gasthuiszusters te Diest’ is van de hand van historicus Michel Van der Eycken.

Tot en met…

· 12 oktober kan je inschrijven voor ‘het Feest van Manu Claes & zijn ploeg’ in den Egger te Scherpenheuvel. Dat vindt plaats op zaterdag 19 oktober van 16 tot 20u. Je kunt er komen smullen van gerechten in buffetvorm. Volwassenen betalen 28 euro. Voor kinderen vanaf 12 jaar en studenten is dat 20 euro. Kinderen tussen 4 en 12 betalen 12 euro. De jongere broekjes zitten gratis aan. De opbrengst wordt geschonken aan een organisatie van Scherpenheuvel-Zichem. Je kunt inschrijven o.m. via manu.claes@skynet.be – of bel naar 0475/65 96 14.

· 13 oktober kan je in de Markthallen te Herk-De-Stad terecht voor de tentoonstelling van Jakob Smits. Deze Kempense kunstschilder laat zich inspireren door het licht en door de natuur.

· 20 oktober kunnen kunstenaars uit Herk-De-Stad zich aanmelden voor deelname aan de groepstentoonstelling van 24 november tot 15 december in de Markthallen. Alle disciplines zijn mogelijk voor hobbyisten, semi-professionelen en professionelen. Je meldt je aan via ine.matthijs@herk-de-stad.be – of op 013/35 99 56.

· 20 oktober kunnen namen doorgegeven worden van kampioenen uit Herk-De-Stad via sportraad@herk-de-stad.be. Vergeet ook niet alle informatie over de kampioenstitel en eventueel beeldmateriaal door te geven!

· zondag 27 oktober houdt kunstkring De Regenboog een groepstentoonstelling in den Egger te Scherpenheuvel. Twaalf kunstenaars tonen er o.a. aquarel, schilderijen, houtskool- en pasteltekeningen – evenals fotografie. De toegang is gratis tijdens het weekend van 13 tot 18u.

· 10 november loopt in Stadsmuseum De Hofstadt te Diest een historische tentoonstelling n.a.v. 400 jaar aanwezigheid van de Gasthuiszusters Augustinessen in de Demerstad. En in de kapel van het Elisabethgasthuis kan je terecht voor de fototentoonstelling ‘De weg naar het licht’.

· 15 november kan je kinderen vanaf 8 jaar inschrijven voor een workshop ‘Strip- en cartoontekenen met Tom Corten’. Die vindt plaats op woensdag 20 november om 14u. in zaal Munte te Zichem. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 15! Wend je tot Karel Peeters via rsca2000@scarlet.be – tel. 0475/41 92 02! KWB-leden betalen 3– de anderen 5 euro.

· 16 november kan je inschrijven voor een wijnproeverij. Die wordt georganiseerd op zaterdag 23 november om 19u. in de Cayberg te Keiberg. Voor 3 euro proef je van 12 Italiaanse en Duitse wijnen. Je meldt je aan via kwbkeiberg@gmail.com of bij Ghislain Crets op 013/77 19 58.

· 27 maart loopt telkens op vrijdag om 20u. het kaartcriterium ‘troefspel’ van de KWB in zaal Munte te Zichem. Iedereen kan deelnemen. Het klassement wordt opgemaakt op basis van de beste tien resultaten over alle avonden. Voor meer inlichtingen ben je welkom bij Fille Didden op 013/77 45 39.

Socio-culturele en sportieve activiteiten kan je op Radio Demerstad gratis laten omroepen in de loop van onze programma’s door de info daarover ten minste een weekje of drie op voorhand in te sturen naar info@radiodemerstad.be met als mededeling “Info Radio Demerstad”. Dank bij voorbaat en graag tot jullie dienst!

Samenstelling en redactie: Frits van Perk