Weekend- en weekkalender vanaf zaterdag 24 juli 2021 

Samenstelling en redactie: Frits van Perk 

Zaterdag 24 juli 

 • van 8 tot 17u. organiseert Wandelend Paal een Hoogzomertocht van 50 km van Beringen naar Eversel en terug. Die vertrekt aan de campus van het Spectrumcollege aan de Bogaarsveldstraat. Leden betalen 1,50 euro – voor de anderen is dat 2 euro. Voor meer info ben je welkom bij Eddy Broos op eddy.broos@skynet.be – tel. 0472/42 90 69. 
 • ben je in Cristal Open Air op de stationsparking van Aarschot getuige van een zittend concert. Om 19u. begint het optreden van Cardinal. Om 20u. betreedt Wallace Vanborn het podium en om 21u30 is Mintzkov de laatste gast. Tickets van 20 euro zijn te bestellen via www.hetgasthuis.be. 
 • Voetbal: oefenwedstrijden:  

              om 18u.: Standaard Meerbeek – VC Bekkevoort A 

              om 20u.: Loksbergen – Meensel-Kiezegem 

Van zaterdag 24 tot en met woensdag 28 juli 

 • staat de zomerkermis in Schoonderbuken. Het mondkapje is verplicht voor elke bezoeker vanaf 12 jaar en voor de kermisuitbaters op het kermisterrein. 

Van zaterdag 24 juli tot en met maandag 2 augustus 

 • staat de zomerkermis in Scherpenheuvel. Het mondkapje is op het volledige kermisterrein verplicht voor elke bezoeker vanaf 12 jaar en voor de kermisuitbaters. Op vrijdag 30 juli om 22u30 vindt het geluidsarme vuurwerk plaats op de parking van Den Egger. Verder zijn er geen randactiviteiten. 

Zondag 25 juli 

 • tussen 8 en 15u. kan je voor 4 euro de fiets op voor de Aarschotse Buitenband. Je kunt aan de 30 km beginnen – voor onze regio – aan het Parochiecentrum van Betekom – in Langdorp aan FC Kapelleke – en aan de Parochiezaal van Rillaar. Inschrijven is verplicht, waarbij je ook jouw tijdslot kiest. Bij de inschrijving kan je ook reserveren voor de picknick die verzorgd wordt door landbouwers uit de buurt. Daarvoor betaal je 9 euro. Heb je nog vragen – neem dan contact op met info@landelijkegilden.be. 
 • van 9 tot 17u. kan je deelnemen aan de bos- en natuurtocht die vertrekt aan de Schuttersgilde Sint-Lambertus te Lummen. Leden van de vzw De Lummense Dalmatiërs betalen 1,50 euro. Voor de anderen is dat 2 euro. 
 • kan je deelnemen aan de Pelgrimswandeling te Sint-Truiden. Om 9u. vertrekt een tocht van 22 km aan de kerk van Gotem. Wie mee stapt met de trip van 13 km, meldt zich tegen 9u45 aan de kerk van Rijkel. Deelnemers aan de tocht van 6 km komen tegen 11u45 samen aan de Sint-Jakobuskerk te Schurhoven. Om 12u. is er voor iedereen een eucharistieviering in laatstgenoemde kerk. Ieder brengt zelf zijn picknick en drank mee. Inschrijven is niet nodig en de deelname is gratis. Voor meer info ben je welkom op pelgrimspastoraal@gmail.com of bij Luc Herbots op 0478/31 57 47. 
 • om 10u. vertrekt op de stationsparking van Aarschot de Sportiva Cristal Run. Je kunt opteren voor een afstand van 6,5 km of van 13 km. Aan de aankomst is er een drankbevoorrading. Deelnametickets van 5 euro zijn te bekomen via www.hetgasthuis.be. Meer informatie is te verkrijgen op www.loopclub-sportiva.be. 
 • om 10, 11 of om 12u. vertrekt in Langdorp een muzikale wandeling van circa 7,5 km langs de Demer en door de omringende bossen. De startplaats wordt meegegeven bij inschrijving. De muzikale stop in de pastorietuin van Testelt wordt opgeluisterd door The Fahy’s trio, door het duo Anaïs & Nicholas. Verder staat Naomi Vercauteren samen met Jeroen Knaepen geprogrammeerd. Het muzikale gedeelte wordt afgerond door het duo Philip Masure & Helen Flaherty. Voor deelname betaal je 12,50 euro – inclusief een streekbier of een fruitsapje. Inschrijven doe je op www.merodefestival.be. 
 • vertrekt aan de VVV-toren in Tessenderlo een bosloop voor jong en oud door de bossen van Gerhagen. Een eerste groep neemt de start tussen 10u. en 10u20. De laatsten beginnen eraan tussen 14u40 en 15u. Voor de Kids is er een loop tussen 11u. en 11u20 met goodiebag. Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan via de website van de Bosvrienden of via info@debosvrienden.be. 
 • van 13u30 tot 16u. kan je vanuit Bezoekerscentrum De Watersnip te Koersel op verkenning naar de Zwarte Beek. De gids maakt je attent op de planten en dieren die daar hun leefgebied hebben. Inschrijven op de website van Natuurpunt Zwarte Beek is noodzakelijk. Het aantal deelnemers per gids is beperkt tot maximum 24. 
 • Voetbal: oefenwedstrijd: om 14u.: Betekom – Lokeren-Temse. 
 • komt de driedaagse voor junioren uit het Vermarc Cycling Project voor de slotdag naar Schoonderbuken. Om 14u30 wordt gestart aan café Oud Schunnebroeck. De renners komen aan ter hoogte van de kerk. De wedstrijd over 11 ronden is 101 km lang. 
 • om 16u. speelt de 1e ploeg van voetbalclub SK Waanrode – n.a.v. het 50-jarig bestaan – een galamatch tegen KFC Diest. 
 • ben je in Cristal Open Air op de stationsparking van Aarschot getuige van een zittend concert. Om 20u. treedt het Duo Lady Linn voor je op. Om 21u30 is het de beurt aan Marzo, Meuris, Meersschaert & Van Lierde. Tickets van 25 euro zijn te bestellen via www.hetgasthuis.be. 

Dinsdag 27 juli 

 • om 13u. vertrekt aan de Cirkel te Herk-De-Stad een wandeling. Daarbij heb je de keuze tussen 3 en 7,5 km. Deelname: 2 euro. 

Woensdag 28 juli 

 • om 19u. kan je met KWB Keiberg aan de kerk de fiets op voor ongeveer 30 km – met onderweg een stop. 
 • om 20u. kan je in de tuin van het Hof van Zichem luisteren naar Keltische vibes. Die worden gebracht door The Helen Flaherty band en Aongus Mcgalligan & Philip Masure. Tickets van 18 euro zijn te bestellen via www.merodefestival.be. 
 • Voetbal: oefenwedstrijden: 

           – om 19u30: Beringen – Dymphna Geel / Hasselt – Sint-Truiden / Testelt – RWL Sport A / 

                                  Keiberg – Scherpenheuvel / Meensel-Kiezegem – Binkom /  

           – om 20u.: Betekom – Herent / 

        Beker van Limburg: om 19u30:  

             Loksbergen – Heers / Zelem – Flandria Termolen / Nieuwerkerken – Linkhout /  

             Herk FC – Hasselt B / 

Donderdag 29 juli 

 • om 13u30 vertrekt aan de Cirkel te Herk-De-Stad een fietstocht van ± 25 km naar Wijer en Terkoest. Deelname: 2 euro. 
 • vanaf 19u. kan je aan de kiosk in de Dorpstraat te Lummen gratis getuige zijn van een Dolle Donderdag. Dan vinden op het gemeenteplein telkens twee live optredens plaats, waarbij diverse genres aan bod komen. De opbrengst gaat naar goede doelen. 
 • om 20u. treedt Ingrid Weetjens op in het Stadspark van Aarschot. In haar songs wil ze haar kijk op de wereld meegeven en de luisteraars een geweten schoppen. Haar muziek is een fusie van indiepop en jazz. Een ticket van 10 euro is te bestellen via het Gasthuis. 
 • Voetbal: oefenwedstrijden: om 19u30: SMS Lubbeek – VC Bekkevoort A / 

Vrijdag 30 juli 

 • om 20u. treedt Simon op tijdens Cristal Open Air in Aarschot. Om 21u30 is het de beurt aan Flip Kowlier. Afspraak op de stationsparking. Tickets zijn te bestellen via het Gasthuis. 
 • om 20u30 draaien D’ Oranje Giraffen in Cinema Paradiso op de Citadel in Diest de zebrafilm ‘Tea with the Dames’.60 jaar geleden zorgde een groep jonge actrices voor creatieve en sociale veranderingen… Tickets van 7 euro zijn online te koop via Cultuurcentrum Diest. 

Van vrijdag 30 juli t/m zondag 1 augustus 

 • organiseert Volleybalclub Molenstede haar Beachweekend op de terreinen van VVV Molenstede. Vrijdag vanaf 17u. is er een Bedrijventoernooi. Zaterdag en zondag om 9u. begint het recreatief toernooi. De finales worden zondag gespeeld vanaf 15u. 

Zaterdag 31 juli 

 • staat het circustheater Marco Solo op het Daemsplein te Rillaar. Op het programma staat een opvoering van ‘De Kleine Prins’. Na afloop kan je zelf aan de slag in een circusworkshop. Voor luchtacrobatie kan je terecht in één van de springkastelen. Je bent er welkom van 13u30 tot 15u30 – of tussen 16 en 18u. De activiteit is gratis maar inschrijven is verplicht via www.hetgasthuis.be. 
 • om 20u. treden – n.a.v. Cristal Open Air op de stationsparking van Aarschot – Les Truttes op – gevolgd door dj Dirk Stoops. Tickets zijn te verkrijgen via het Gasthuis. 
 • om 21u30 wordt in het Amfitheater aan de Warande te Diest de openluchtfilm ‘The Greatest Showman’ vertoond. In deze musicalfilm ontmoeten we P.T. Barnum. Er ontluikt iets tussen de kleermakersjongen en Charity. Als haar vader dat ontdekt, stuurt hij haar naar een meisjesschool. Toch houden ze contact via brieven, maar ze zien elkaar pas weer als ze volwassen zijn. Ze trouwen en krijgen twee kinderen: Caroline en Helen. Charity is gelukkig, maar Barnum wil meer. Hij besluit een eigen bedrijf te beginnen… Een ticket kost 8 euro – en is te bestellen via Diest Curieus. 
 • Voetbal:  

         – oefenwedstrijden: 

             – om 18u30: Sparta Schaffen – Oosterwijk / 

             – om 19u30: Hasselt – Esperanza Pelt /  

         – Beker van België: om 19u.: Betekom – Punt Larum  

         – Beker van Limburg: om 19u30: Halen – Herk FC /  

Zondag 1 augustus 

 • van 9 tot 16u. opent de beurs voor tweedehands boeken en oude documenten in openlucht op het begijnhof van Diest. 
 • van 9 tot 17u. wordt aan café De Garage te Diest een buurtrommelmarkt georganiseerd. Standhouders reserveren via 0472/35 69 53. 
 • van 13 tot 17u. is het Pegasusmuseum op de Citadel te Diest gratis toegankelijk. In verschillende zalen worden het gebruikte materiaal, uitrusting en bewapening van de para’s tentoongesteld. Door middel van films, foto’s, kaarten, originele documenten en voertuigen kan je er kennismaken met hun opdrachten, trainingen en oefeningen. 
 • van 13 tot 17u. kan je een gratis bezoek brengen aan het Pegasusmuseum op de Citadel van Diest. Je moet wel reserveren via de website van het museum. 
 • om 20u. treedt Mooneye op – n.a.v. Cristal Open Air op de stationsparking van Aarschot. Om 21u30 is het de beurt aan Absynthe Mind. Tickets zijn te verkrijgen via het Gasthuis. 
 • Voetbal:  

         – oefenwedstrijden: om 18u.: Betekom-Wijgmaal /
                                              om 19u30: HO Testelt – FC Tildonk / 

         – Beker van België:  

            – om 16u.: KFC Diest – Stal Sport / Waanrode – Sint-Lenaarts / 

         – Beker van Limburg: om 16u.: Linkhout – Herk Sport /  

Dinsdag 3 augustus 

 • Voetbal:  

         – oefenwedstrijden: 

             – om 19u30: Kortenaken – Hoegaarden / 

             – om 20u.: VC Bekkevoort A – FC Anadol (Limburg) / 

Woensdag 4 augustus 

 • van 14 tot 16u. kunnen de kinderen zich uitleven tijdens ‘Ravotten in de fruitvallei’. Dat gebeurt aan de kruising van de Volmolenweg en de Fabriekstraat. Kinderen betalen 5 euro. Begeleidende zijn gratis welkom. De inschrijvingen worden ingewacht op info.toerisme@sint-truiden.be – tel. 011/70 18 18. 
 • op 20u. brengen Spilar – gevolgd door het trio Dhoore – in de tuin van het Hof van Zichem ‘Flemish Folk’. Een ticket van 18 euro is verkrijgbaar via den Egger te Scherpenheuvel. 
 • Voetbal: oefenwedstrijden om 19u30: 

            Beringen – Dymphna Geel / Hasselt – Sint-Truiden / Keiberg – Scherpenheuvel / 

            Meensel-Kiezegem – Binkom / Testelt – Tielt-Winge 3000 / 

            Thes Sport Tessenderlo – Keiberg / 

Momenteel… 

 • kan je in Tielt-Winge aan de hand van raadsels een zoektocht ondernemen naar het Verloren Eendje. Verder ligt het in de bedoeling dat ze een foto op facebook posten van Els Vangoidsenhoven uit Holsbeek. 
 • is de single van Paul Pans uit Geetbets verkrijgbaar. Hij zingt in het Betsers dialect ‘Mê ‘t wielertoerisme deur het land’ over wielertoerisme. De vrolijke melodie lijkt toepasselijk voor de zomerperiode. De single, uitgebracht op het label ‘Old Street Productions’, is te beluisteren via Spotify en iTunes. 
 • kan je elke maandag in zwembad De Warande in Diest vanaf 21u. deelnemen aan AquaZumba. Je kunt op elk moment inspringen, zonder voorafgaande ervaring. De lessen worden gegeven in ondiep water. Je hoeft dus niet eens te kunnen zwemmen! Uiteraard is registreren verplicht. 
 • kunnen standhouders inschrijven voor de rommelmarkt die op 8 augustus plaatsvindt op het Daemsplein en aan de Tieltseweg in Rillaar. Zij doen dat door een mailtje te sturen naar rommelmarkt@telenet.be. Er zijn maximaal 240 standplaatsen voorzien. 
 • kan je inschrijven voor het kinderpaleis dat de dienst Jeugd van Herk-De-Stad organiseert in de Markthallen. Van 16 tot en met 20 augustus kan je er knutselen, sporten en gamen. Voor info over de kampen en de inschrijvingen contacteer je www.vrijetijdherkdestad.be. 
 • kunnen tieners uit Herk-De-Stad zich inschrijven voor een zomerkamp. Dat wordt van 23 tot en met 27 augustus georganiseerd in de Markthallen – met onder meer koken en creatieve workshops. Voor de iets jongere kinderen is er tezelfdertijd een zomerkamp vol activiteiten. Voor info en inschrijvingen contacteer je www.vrijetijdherkdestad.be. 
 • kan je intekenen voor de Klavertjeviermarathon, die op zondag 29 augustus vanaf 10u. georganiseerd wordt in Scherpenheuvel-Zichem. Die vertrekt aan de voetbalkantine Wit-Blauw. Het parkoers – in rondes van om en bij de 10 km – is hertekend. Daarbij kan je opteren voor 53,440 of voor 42,195 km. Je betaalt voor deelname resp. 22 en 17 euro. Inschrijven kan op www.crone.be/inschrijven. Er worden maar 50 deelnemers toegelaten. Op dat moment worden de inschrijvingen dadelijk stopgezet. Meer informatie kan je inwinnen via sharprunningevents@gmail.com. 
 • zijn tickets verkrijgbaar voor Rock Herk op 10 en 11 september. Voor ‘Two Days of Rock Herk’ is het aantal bezoekers per dag beperkt tot 5.000. Er wordt uitzonderlijk enkel gewerkt met dagtickets die online te verkrijgen zijn via www.rockherk.be. De headliners zijn vrijdag Goose en zaterdag Arsenal. 
 • kan je tickets bestellen voor Lolands dat op 17 en 18 september wordt georganiseerd in Scherpenheuvel t.v.v. het onderzoek naar de spierziekte ALS. Op vrijdagavond staan o.a. The Kids en De Kreuners op het podium. Zaterdag is het de beurt aan Berry Quincy, de coverband Not the Beatles en Gene Thomas. Het hoofdprogramma wordt afgerond door Les Truttes. Tickets kosten op vrijdag 18 – en op zaterdag 12 euro. Je kunt ook opteren voor een combiticket van 25 euro – te bestellen via www.lolands.be. 
 • heb je de keuze uit een 20-tal individuele wandelingen in de bossen van het Merodegebied rond natuur en erfgoed. Per wandeling selecteerde het Merodefestival een playlist van 12 songs die een bepaalde sfeer oproepen. De gratis kaart is te verkrijgen via wandelingen.merodefestival.be. 

Tot en met… 

 • 25 juli kan je in Bar Antik aan de Halensebaan te Diest de tentoonstelling bezoeken van Riet Bombeeck. Die kreeg als titel mee: ‘Buurmannen, een portretstudie’. De expo met tekeningen en schilderwerken is toegankelijk van donderdag t/m zondag van 10u. tot 23u30. Voor meer informatie ben je welkom op 0478/94 58 10. 
 • 26 juli kan je intekenen voor het barbecuefestijn dat S.C. Aarschot organiseert op 31 juli vanaf 17u. in haar kantine aan de Grote Laakweg te Aarschot. Kinderen tot 12 jaar betalen 13 euro – voor de ouderen is dat 20 euro. Schrijf in via info@scaarschot.be. 
 • 26 juli is de Plantenbieb aan de Middenlaan te Sint-Truiden gratis toegankelijk. Iedereen is welkom om daar iets te nemen of te geven. Voor meer info ben je welkom via tom_leyssen@hotmail.com. 
 • 26 juli kan je in het Stadspark van Sint-Truiden tijdens de Straatbieb terecht voor een plantje, een tijdschrift of een boek – gecombineerd met een babbel. De toegang is gratis. 
 • 27 juli kan je in Museum De Mindere te Sint-Truiden een gratis bezoek brengen aan de tentoonstelling ‘Zorgen zitten in ons verhaal’. Daar krijg je een beeld van de activiteiten van de minderbroeders ten dienste van de gemeenschap. Van dinsdag t/m zaterdag ben je er welkom van 10u. tot 12u30 – en tussen 13 en 17u. Op zondag is dat van 14 tot 17u. 
 • 31 juli kan je – verspreid over het stadcentrum – in Aarschot in diverse etalages schilderijen zien van Edward Moons. 
 • 31 juli kan je in Beringen op de Lutgartsite terecht voor een participatief mailart-project van De Wolkenbreiers. 
 • 12 augustus om 12u. kunnen kinderen van 3 tot 9 jaar worden ingeschreven voor een tocht in het Kabouterbos aan Huize Hageland te Tielt-Winge. Die vindt plaats op 15 augustus. Begeleid door de kabouters Liesje en Gustje zien ze een pasgeboren reetje liggen. Wat er verder gebeurt, doet de vertelheks uit de doeken… Inschrijven is verplicht bij toerisme@tielt-winge.be – of op 016/46 82 73. Elke deelnemer betaalt 2 euro. 
 • 15 augustus kan je een Pasta-pakket van KFC Diest bestellen. Voor 25 euro krijg je spaghetti, penne, Passata tomatensaus, Pesto, groene olijven, dipstokjes, een fles rode wijn en een mooie attentie. De pakketten kunnen worden besteld bij Chantal Saenen via saenen.chantal@telenet.be – of op 0476/25 76 83. De bestelling kan worden afgehaald in het Berkenhof op dinsdag 17 en donderdag 19 augustus tussen 19 en 21u. – mits voorlegging van het bewijs van betaling. Tegelijkertijd kan een training van de A-kern van KFC Diest worden meegepikt. 
 • 20 augustus om 20u. loopt in Tessenderlo de fotozoektocht van ongeveer 13 km ‘Op het randje van…’. Die vertrekt te Engsbergen en voert je naar Molenstede en Okselaar. Dat kan gebeuren te voet of per fiets – desgewenst in verschillende etappes. Het deelnameformulier vraag je aan bij ludo.camps@hotmail.com. Wie niet over een mailadres beschikt, kan het formulier bekomen in het Bosmuseum in Gerhagen. Leden storten 2 euro en niet-leden 4 euro op BE24 8508 6801 8238 van Landelijke Gilde Engsbergen. De winnaars worden beloond met geldprijzen of met enkele waardebonnen – te verzilveren bij plaatselijke handelaars. 
 • 29 augustus kan je in het Bosmuseum Gerhagen te Tessenderlo een kijkje nemen voor de expo ‘Kets Boem Bats’. Die handelt over de geschiedenis van de kleine man in Tessenderlo en omgeving – en biedt een algemeen beeld van de wetenswaardigheden in het Merodegebied. De initiatiefnemers gaan met een drone boven het verleden van de streek hangen. Je kunt het elke dag gratis beleven tussen 10u30 en 17u. 
 • 30 augustus kunnen wandelaars en fietsers een picknickpakket bestellen bij de dienst Toerisme van Scherpenheuvel-Zichem. De 10 locaties liggen verspreid over het parkoers – met de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de bezienswaardigheden. Voor info ben je welkom bij toerisme@scherpenheuvel-zichem.be – tel. 013/77 20 81. 
 • 31 augustus leidt een bewegwijzerde erfgoedwandeling naar de natuur- en erfgoedplekjes van Molenbeek-Wersbeek. De tocht is zo’n 6 km lang en voert je langs holle wegen en naar erfgoedsites. Plaats van afspraak is de pastorie aldaar. Via een app ontdek je onderweg weetjes, nachtelijke volksverhalen en lokale geschiedenissen. De wandeling wordt georganiseerd door de gemeente Bekkevoort i.s.m. de Erfgoedraad en met de Heemkundige Kring. 
 • 31 augustus kan je in de bibliotheek van Bekkevoort – tijdens de gewone openingsuren – speuren naar een schat die Vlieg daar heeft verstopt. Om de schatkist te openen heb je een codewoord nodig dat je in de naaste omgeving vindt door middel van acht affiches met het Vlieglogo. Er is een gratis zoektocht voor kinderen van 6 tot 8 jaar en één voor 9- tot 12-jarigen. 
 • 31 augustus kan je voor 4,5 km op stap in Aarschot en in de deelgemeenten. Daar vind je 26 panelen met afbeeldingen en bijhorende info betreffende een verhaal of anekdote uit de Tweede Wereldoorlog. Als voorbeelden noemen we ‘Loopgrachten in de Elisabethlaan’, ’Partizanen in de Grecht’ en ‘pokeren in het Demerhotel’. In het station van Aarschot tref je zeven afbeeldingen aan. De bijhorende gids is te verkrijgen bij de Toeristische Dienst. Meer info vind je op www.hetgasthuis.be/museum. 
 • 31 augustus zijn in Beringen op 23 locaties 77 vlaggen te zien, die 37 kunstenaars er hebben verspreid. Twee uitgestippelde fietsroutes – van resp. 29 en 35 km – leiden je van vlag naar vlag. Op elke locatie vind je bordjes terug, waar je via een QR-code, de betekenis ervan ontdekt. Je kunt van start gaan op om het even welke vlaggenlocatie. Beide routes zijn ook te combineren. Alle info over de fietsroute en de vlaggen vind je terug op ccberingen.be. 
 • 31 augustus organiseert de Belpop Bonanza Toer een tournee om de Belpop-geschiedenis van de Merode te leren kennen. Op 33 locaties hangen bordjes met een QR-code – met daarachter een verhaal in woord en beeld. Het routeplan is beschikbaar bij de lokale cultuurdiensten van onze regio of is te downloaden via www.facebook.com/cultuurenerfgoedindemerode/ 
 • 31 augustus kunnen inwoners van Tielt-Winge een aanvraag indienen voor een Tielt-Win(g)keltbon. Dat is een waardebon van 4 x 5 euro die je vrij mag besteden bij de deelnemende handelaars. Het aanvraagformulier vind je op de gemeentelijke website of aan het onthaal van het gemeentehuis. 
 • 31 augustus kan je in Tessenderlo deelnemen aan de Zomerse Fotozoektochten. KWB Berg, de Landelijke Gilde Engsbergen en die van Schoot hebben elk een fietstocht uitgestippeld. Deelnameformulieren kunnen afgehaald worden in het Bosmuseum – en zijn in te leveren uiterlijk op die 31e augustus. 
 • 28 september kan je deelnemen aan de fietszoektocht die Toerisme Herk-de-Stad organiseert. Meer info hierover is terug te vinden via bit.ly/3gNxal4. 
 • 30 september tussen 13 en 17u. kan in Zichem de Maagdentoren gratis worden beklommen op zaterdag, zondag en op de feestdagen. Dat gebeurt met respect voor de maatregelen. Eten en drinken zijn er niet toegestaan. 
 • 30 september is in de hoofdkerk van Diest de tentoonstelling ‘Zeven eeuwen Sint-Sulpitiuskerk’ gratis toegankelijk van dinsdag tot en met zondag tussen 13 en 17u. In 1321 ging de bouw ervan van start. Twee eeuwen lang heeft men eraan gewerkt. Zeker tijdens het weekend is reservatie aangeraden via reservatie@vriendenvansintsulpitius.be – of op 013/35 32 09. Sowieso maak je altijd kans om zonder reservatie binnen te mogen! Iedereen kan de expo volledig digitaal beleven en er werd een aanbod voor slechtzienden ontwikkeld. Voor de digitale tour scan je op de Grote Markt de QR-code. Met een VR-bril kan je de beiaardtoren beklimmen. 
 • 30 september loopt in het Da Vincimuseum van de abdij van Tongerlo de tentoonstelling ‘De heiligen ons voorgegaan!’. Dat kadert in de viering van 9 eeuwen Norbertijnen. Voor concrete afspraken contacteer je info@toerismewesterlo.be of via 014/54 54 28. 
 • 30 september kan je in Westerlo de kunstroute volgen langs het Norbertijnenerfgoed in Westerlo. Voor concrete afspraken neem je contact op met info@toerismewesterlo.be of via 014/54 54 28. 
 • 30 september kan je in het centrum van Sint-Truiden deelnemen aan het gratis crimispel ‘de bomenbeul’. In deze interactieve speurtocht voor spelers vanaf 14 jaar moet je – samen met de politie – op zoek gaan naar de dader die bomen vernielt. Het spel kan doorlopend gespeeld worden. Info vind je op https://www.sint-truiden.be/bomenbeul. 
 • 31 oktober kan je op het voorplein van de abdij van Averbode en naast het Mariapark gratis een fototentoonstelling bezoeken over 900 jaar Norbertijnen. Meer dan levensgrote foto’s geven een beeld van het leven in de abdij. Daarbij hoort het boek ‘Abdijleven in Beeld’ – dat te koop is voor 12,50 euro in de abdijwinkel  of via de website van de uitgeverij Averbode. 

Socio-culturele en sportieve activiteiten kan je op Radio Demerstad gratis laten omroepen in de loop van onze programma’s door de info ten minste drie weken op voorhand in te sturen naar info@radiodemerstad.be met als mededeling “Info Radio Demerstad”. Dank bij voorbaat en graag tot jullie dienst!