Weekend- en weekkalender vanaf zaterdag 17 augustus 2019

Zaterdag 17 augustus

 • tussen 7 en 17u. ben je welkom op het voetbalterrein van H.O. Testelt voor een rommelmarkt. De kinderen leven zich uit in een springkasteel. De ouderen kunnen verpozen op het terras.
 • van 10u. tot 17u30 wordt in de Kraaiwinkelstraat te Lubbeek een rommelmarkt georganiseerd.
 • van 13 tot 17u. vinden in de Gettendonkstraat te Tessenderlo Halfoogstfeesten met barbecue plaats. Voor kaarten kan je terecht in De Griffel.

Zaterdag 17 en zondag 18 augustus

 • vanaf 7u. kunnen de wielertoeristen op pad voor de Willy Vannitsen Classic vanuit het Kasteeldomein Terbiest Sint-Truiden. Er is een parkoers van 65, 80, 115, 145 en 175 km. Wie kiest voor een afstand tot 115 km kan zich inschrijven tot 10u. Voor de langere parkoersen sluiten de inschrijvingen om 9u.
 • van 10 tot 18u vindt op het vliegveld van Schaffen de Oldtimer Fly- en Drive-in plaats. Er zijn initiatievluchten en ook voor kinderanimatie wordt gezorgd. In voorverkoop betaal je 10 euro inkom. Een ticket voor het hele weekend kost 18 euro. Vooraf zijn tickets verkrijgbaar via 013/33.44.60 en www.flyin.dac.be. Aan de kassa – de dag zelf – betaal je 12 euro. Gratis voor kinderen onder 12 jaar.
 • viert Meensel zijn kermis. Zaterdag om 13u. zijn er de Highland Games en ’s avonds treden Dananti, Sammy Baker en Bruurs op. Zondag vanaf 15u. zijn er kinderanimatie en circuscabaret. Verder kan je aanschuiven aan het Hagelands buffet en luisteren naar de fanfare Weergalm der Winghe.
 • is het weer tijd voor Sprankelend Hageland. Op de Houwaartseberg in Houwaart vind je alvast zes wijndomeinen op korte afstand. Zaterdag ben je welkom vanaf 13u. Zondag worden gratis rondleidingen aangeboden om 14, 15 en om 16u.
 • opent het zomerterras met kunst, cultuur en ambacht in de bio-hoogstamboomgaard aan de St-Truidersteenweg te Herk-De-Stad. Het evenement is zaterdag toegankelijk vanaf 14u. – en op zondag om 10u. Op zaterdagnamiddag is er een salsa workshop en treden de formaties Box, Crossover en The Catsmokes op. Zondag zorgt Jazz Air voor een jazzy namiddag. Afsluiter van dienst is Marc Steenbergen. De kinderen vinden amusement in een ambachtelijk gemaakte paardenmolen. Toine jongleert en Sara zorgt voor sprookjesmomenten. En iedereen vindt wel zijn gading in de hapjes en de tapjes. De inkom is gratis.
 • vanaf 17u. vindt in het Aleydistheater te Aarschot ‘Het Festival van de verloren Onschuld’ plaats. Daarbij worden mosselen geserveerd. Zaterdag om 20u. blaast RitA – wat staat voor ‘Rock in the Attic’ – de songs van Woodstock tot Werchter nieuw leven in. Zondag om 20u. treedt het Casablance Circus op. De toegang is telkens gratis.
 • houden the Nelly Boys steakdagen in den Akker te Rillaar. Zaterdag kan je er terecht van 17 tot 21u. – en op zondag tussen 12 en 20u.

Van zaterdag 17 tot en met maandag 26 augustus

 • staat de kermis in Aarschot. De attracties gaan open om 15u. Verder is er zondag 18 augustus een parade met de stadsreus, steltenlopers en dansers. Donderdag de 22e om 15u. begint het wielercriterium en om 22u. kan je genieten van het muzikale vuurspektakel. ’s Anderendaags staat er voor alle leeftijden om 16u30 live muziek op het programma. Maandag 26 augustus wordt de Zomerkermis afgerond met een familiedag aan sterk verminderde prijzen. Voor de beertjesworp moet je tegen 19u. op de Grote Markt zijn – en tegen 20u. in de Bonewijk.

Zondag 18 augustus

 • tussen 10 en 16u. kan je op het terrein van de Hondenvrienden te Scherpenheuvel getuige zijn van een gehoorzaamheidswedstrijd. Rond 18u. vindt de prijsuitreiking plaats. Gratis inkom.
 • vinden in Zaal Trefpunt te Assent Oogstfeesten plaats. Het restaurant is open tussen 11 en 14 uur en van 17 tot 20u. Op de kaart staan mosselen, steakgerechten en koninginnenhapje. Voor de kinderen is er ook curryworst. Je kunt inschrijven bij Hortense Vangossum op 0473/40 21 99.
 • om 13u30 vertrekt een 30 km lange fietstocht aan de Heimolen in Langdorp. Er wordt halt gehouden in het Bosmuseum van Gerhagen.
 • van 13u30 tot 19u. vindt op de Grote Markt in Diest de streekbierenmarkt plaats m.m.v. 20 regionale brouwerijen en bierfirma’s. Dit jaar zijn er verschillende nieuwe namen te ontdekken – zoals De Herck uit Herk-de-Stad en Sweynbeer uit Elewijt. Ook kan je kennismaken met Lek-Nonnekes. Dat zijn frisco’s met bananenijs en omhuld met chocolade. De toegang is gratis.
 • om 14u. vertrekt aan het Bosmuseum van Gerhagen een gratis begeleide heidewandeling.
 • om 14u. organiseert Kiwanisclub Tessenderlo op de Markt de ‘Centio Miglia’. Dat is een tourrit voor oldtimers en exclusieve sportwagens. Gratis inkom.
 • VOETBAL:
  – Beker van Brabant: om 16u.: RWL Sport A – Goetsenhoven // Tielt-Winge – Deurne // KFC Diest – Mazenzele-Opwijk // Testelt – Moorsel // Zichem – Budingen // Langdorp – Eizer // Scherpenheuvel – Tremelo // Waanrode – Kortenberg // Rummen – Baal // Keiberg – Huldenberg // Molenbeek – Kortenaken // Aarschot – Vossem //

Maandag 19 augustus

 • om 19u. vertrekt aan de kerk Sint-Amor te Kortenaken een gezondheidswandeling van 5 à 7 km. iedereen vanaf 5 jaar kan mee. Deelnameprijs: 1 euro.

Dinsdag 20 augustus

 • VOETBAL: oefenwedstrijden: – om 19u.: Thes Sport Tessenderlo – Wijgmaal // – om 19u30: Molenbeek – Tielt-Winge //

Woensdag 21 augustus

 • VOETBAL: oefenwedstrijden: om 19u30: Testelt – Thes Sport Tessenderlo // – om 20u.: Betekom – Langdorp //

Donderdag 22 augustus

 • VOETBAL: oefenwedstrijden: – om 19u.: Aarschot – Averbode-Okselaar // – om 19u30: Scherpenheuvel – Waanrode //

Vrijdag 23 augustus

 • wordt de crash van een Wellington bommenwerper in Kersbeek herdacht die daar in 1942 te Kersbeek is neergestort. Om 08u30 is er samenkomst in het cultuurcentrum Servaes. Om 9u20 worden de aanwezigen per autocar naar de plaats van de crash gebracht, waar om 9u45 een bloemenhulde plaatsvindt. Om 10u. vertrekt de stoet. Om 10u30 is er een gebedsviering voor de verongelukte piloten, en ook voor alle gesneuvelden uit beide wereldoorlogen. Voor meer informatie contacteer je Marijke Stiers op marijkestiers@skynet.be – tel. 0494/17 50 54.
 • om 14u. vertrekt op de parking aan de Boudewijnvest en Kluisbergstraat een rolstoeltoegankelijke stadswandeling van circa 2,5 km door Diest. Die wordt begeleid door de Nachtwachter. Voor deelname betaal je 5 euro.
 • vanaf 18u. is er op de Citadel in Diest het Openlucht Aperitief ‘Apérotime’. Je kunt er genieten van drankjes en een dansje plaatsen tijdens dit afterwork-event.

Vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus

 • organiseert voetbalclub Sporting Molenbeek een mosselfestijn in zaal Mardijk te Wersbeek. Op vrijdag wordt er gesmuld vanaf 18u. – en op zaterdag vanaf 17u. Je kunt ook opteren voor koude schotel, stoofvlees of curryworst. Meer info bij Luc Van Cauwenbergh op 0477/42 61 10.

Van vrijdag 23 tot en met zondag 25 augustus

 • vindt de driedaagse van Chiro Okselaar plaats op de Chiroweide aan de weg van Veerle naar Diest. Die wordt vrijdag ingezet met de fuif ‘Pump up the Volume: Summer edition’. Zaterdag om 19u. is er een algemene quiz voor groepen tot 5 personen. Per ploeg betaal je 20 euro. Iedereen heeft prijs. Nadien volgt er een 70-80-90-fuif. Op zondag valt er vanaf 14u. kinderanimatie te beleven. Tussen 16 en 20u. opent de barbecue. Omstreeks 20u. wordt de driedaagse afgesloten met een optreden van Tina en Lise.

Zaterdag 24 augustus

 • van 11 tot 21u. organiseert de Gilde der Kasseistampers in zaal Vinea te Aarschot een eetdag. Op de kaart staan mosselen, videe, stoofvlees, koude schotel en curryworst. Er zijn ook kinderporties verkrijgbaar.
 • vanaf 15u. openen de Linderakkers in Kaggevinne hun vakantiekermis met kinderspelen. Om 16u. worden het Lindegrietje en de Linderakker verkozen. Vanaf 18u. kan je deelnemen aan een vrij podium. Een uur later zet de kidsdisco in. Om 21u. worden de Lindefeesten verder gezet met schlagermuziek. Tot slot is er om 23u. het volksbal. Gratis inkom.
 • om 17u30 kan je tijdens de misviering in de Sint-Bartholomeuskerk van Waanrode de gerestaureerde torenhaan zien. Die wordt dan weer ingezegend. Na de viering kan je er ook terecht voor een individuele of voor een gezinsfoto. In de loop van de kermisweek krijgt de haan weer zijn plaatsje op de kerktoren.
 • om 20u. organiseert Natuurpunt in het Bezoekerscentrum aan de Halve Maan in Diest de Nacht van de vleermuis. Na het bekijken van een film over vleermuizen wordt er in groep gewandeld en onder begeleiding van een gids.
 • vanaf 21u. kan je terecht in zaal Bergendal te Waarrode voor een kermisfuif. Inkom: 5 euro.
 • BASKETBAL: Beker van Vlaanderen: om 20u30: Clem Scherpenheuvel – Arendonk // VOETBAL: Jupiler Pro League: om 20u.: Sint-Truiden – Zulte Waregem //

Zaterdag 24 en zondag 25 augustus

 • vanaf 13u. ben je welkom in de wijndomeinen Petrushoeve te Molenbeek-Wersbeek en in Kluisberg te Assent. Dat staat in het teken van Sprankelend Hageland. Gratis toegang.
 • zaterdag om 19u. kunnen groepen tot 5 personen deelnemen aan een algemene quiz. Per ploeg betaal je 20 euro. Iedereen heeft prijs. Nadien volgt er een 70-80-90-fuif. Op zondag vanaf 14u. valt er kinderanimatie te beleven. Tussen 16 en 20u. opent de barbecue. Omstreeks 20u. wordt de driedaagse afgesloten met een optreden van Tina en Lise.

Van zaterdag 24 aug. t/m zondag 22 september

 • kan je in de Hallezaal te Diest terecht voor ‘Het vaandel voorop’. Die gaat over het verenigingsleven in onze Demerstad van in de 19e Een brochure geeft tekst en uitleg over het wedervaren van de verenigingen.

Zondag 25 augustus

 • wordt vanuit de Citadel van Diest de Tour de Vincent georganiseerd ten voordele van Kom op tegen Kanker. Voor de familietocht van 25 km kan er vrij gestart worden tussen 8u30 en 12u. Die volgt de fietsknooppunten. Begeleide groepen starten om 8u30 voor een tocht van – naar keuze – 73 of 100 km. Bij inschrijving betaal je 8 euro en krijg je een polsbandje en een sportreep voor onderweg.
 • van 10 tot 16u. ben je welkom in Ezelboerderij De Hoef aan de Amerstraat in Messelbroek voor infostandjes rond de werking van het energiecentrum. Zo wordt er aandacht besteed aan burn-out, ademhalingstechnieken en hoogsensitiviteit. Daarnaast maak je kennis met de Japanse massagetechniek shiatsu. Tussendoor kan de innerlijke mens versterkt worden met gezonde hapjes en alcoholvrije natjes. Reserveren via toerisme@scherpenheuvel-zichem.be is noodzakelijk.
 • van 10 tot 17u. is de watermolen van Testelt gratis toegankelijk. Tussen 10 en 12 en van 14 tot 17u. kan dat met gids. Verder kan je genieten van het werk van kunstkring De Regenboog.
 • van 10 tot 17u. zet kinderboerderij Vinkenberg in Scherpenheuvel haar deuren open. Trekpleisters zijn ongetwijfeld de drie alpaca’s. Je kunt van het bezoek gebruik maken om de huisbereide rijstpap te proeven.
 • van 10 tot 17u. ben je welkom in het grafiekatelier Hangar 14 in de Poelbergstraat te Schoonderbuken. En in de Hulst te Testelt kan je gaan kijken naar de expositie Jan Rosseels.
 • van 10 tot 17u. is er op de Noorder- en Zuidervest van Scherpenheuvel een rommelmarkt. Van 13 tot 18u. loopt een markt van streekproducten.
 • van 10 tot 17u. ben je welkom aan de Maagdentoren te Zichem. Om 12u30 en 14u30 kan je leren vuur maken zonder moderne hulpmiddelen – maar bvb. met een handboor, vikingstaal en firesteal. Om 14u. brengt de groep Vloms Nederlandstalige covers en eigen nummers.
 • van 10 tot 18u. kan je kennismaken met Buurthuis Onderons aan de Michel Janssensstraat te Scherpenheuvel.
 • van 11 tot 16u. zet woonzorgcentrum Voortberg in Testelt zijn deuren open voor een drankje en een hapje. Tegelijkertijd ervaar je hoe het centrum functioneert.
 • word je uitgenodigd voor een rondleiding in de toren van de basiliek van Scherpenheuvel. Afspraak aan de Toeristische Dienst van Scherpenheuvel in de Basilieklaan om 11u, om 13u. of om 14u30. Reserveren is noodzakelijk en gebeurt via toerisme@scherpenheuvel-zichem.be. Je kunt ook bellen naar 013/77 20 81.
 • kan je tussen 13 en 17u. doorlopend petanquen in de Sporthal van Scherpenheuvel.
 • tussen 13 en 18u. ben je in Huize Ernest Claes te Zichem welkom voor een gratis geleid bezoek.
 • tot 13u30 kan je inschrijven voor de Italia-rit die Vespaclub Tessenderlo organiseert vanop de Markt met een parkoers van 30 en 60 km. Vanaf 13u. is iedereen welkom op de Italiaanse markt. Gratis toegang.
 • om 14u. kan je op het Diesterse begijnhof met gids op bezoek in de Sinte-Catharinakerk. Je herontdekt zo onder meer de vier schilderijen van Theodoor van Loon die de vier evangelisten uitbeelden. Reserveren doe je via Toerisme Diest. In voorverkoop betaal je 12 – en ter plaatse 14 euro.
 • vanaf 14u. ben je in het Laer te Okselaar uitgenodigd door de lokale Chiro-afdeling. De kinderen kunnen zich vermaken in het springkasteel of aan de grimestand. De innerlijke mens kan versterkt worden met hotdog.
 • tussen 14 en 16u. kan je je in het stadhuis van Scherpenheuvel-Zichem laten registeren als orgaandonor.
 • tussen 14 en 16u. vertrekt om het uur een gratis geleid bezoek achter de schermen van de abdij van Averbode. Een groep telt maximaal 30 personen. Om zeker te zijn dat je mee kan, reserveer je dus best via toerisme@scherpenheuvel-zichem.be – of je belt naar 013/77 20 81.
 • tussen 13u30 en 18u. komt de Ketnet Zomertour naar Diest. Het festival vindt plaats op de Grote Markt en op de Kaai. Er zijn optredens van Like Me, Campus 12 en Ketnet Musical. Ook Kaatje, Kamiel en Viktor, Biba & Loeba, de KetnetBand en Ketnet-wrapper Charlotte geven het beste van zichzelf.
 • organiseert Pasar Scherpenheuvel-Zichem een wandeling van 8 of 12 km in Westerlo. Samenkomst tegen 14u. op de parking van sporthal De Beeltjes.
 • om 16u. vindt aan Kasteel Nieuwenhoven te Sint-Truiden een Folk & Food Festival plaats. Je kunt er eveneens proeven van streekbieren. De inkom is gratis.
 • om17u30 treedt de Kempense coverband Kontrair op aan de Basiliek van Scherpenheuvel. Ze brengen Nederlandstalige songs uit alle genres. Gratis toegang.
 • VOETBAL: Beker van Brabant: om 16u.: Deurne – Meerbeek // FC Geetbets – Werchter // Meensel-Kiezegem – Lovenjoel // Sparta Schaffen – Tielt-Winge // Kortenaken – Wezembeek // Averbode-Okselaar – KFC Diest + de ploegvoorstelling van Averbode-Okselaar.

Dinsdag 27 augustus

 • tussen 7 en 15u. kan je deelnemen aan de Molentocht tussen Wolfsdonk en Gijmel met vertrek aan zaal Den Abt te Aarschot. Het basistarief bedraagt 1,50 euro.
 • VOETBAL: oefenwedstrijd: om 19u.: Loksbergen – Bekkevoort B //

Momenteel…

 • kan je via toerismereservatie@diest.be gidsbeurten aanvragen. Zo kan dat o.m. voor een bezoek aan de beiaardtoren Mosterdpot en aan de Sint-Sulpitiuskerk.
 • tussen 13u30 en 17u. kan je in de Begijnhofkerk van Diest dagelijks – met uitzondering van ’s maandags – een kijkje nemen in verband met de restauratie van het schilderij ‘de vier evangelisten ’ van Theodoor Van Loon. De toegang is gratis.
 • kan je in Tessenderlo deelnemen aan zomerzoektochten. In Schoot, Engsbergen en in Hulst organiseert de Landelijke Gilde een fotozoektocht van 20 à 25 km die per fiets kan afgelegd worden. In het centrum van Tessenderlo heeft de Harmonie een zoektocht van 5 km uitgestippeld. Deelnemingsformulieren voor elke zoektocht zijn tegen 4 euro te koop in het VVV-kantoor in het gemeentehuis van Tessenderlo.

Tot en met…

 • 19 augustus kan je inschrijven voor een infodag met twee gratis workshops. Die wordt op zaterdag 24 augustus georganiseerd door Qrios Herk-de-Stad. Om 10u. gaan de workshops taarten en quiches van start. Vanaf 12u30 is er de workshop chocolade of aperitiefhapjes. Je meldt je aan via sintmartinus@qrios.be.
 • 19 augustus kan je inschrijven voor een fiets-picknick. Die wordt op zondag 25 aug. georganiseerd door vtbKultuur en KVLV Kortenaken vanuit de Winning te Kersbeek-Miskom met vrij vertrek tussen 10 en 12u. Je kunt kiezen voor een traject van 5, 15 of 28 km. Bij de terugkeer kan je weer op adem komen dankzij de picknickmand met streekproducten. De deelnameprijs bedraagt – voor fietstocht èn picknick – 12 euro voor volwassenen en 8 euro voor de kinderen. Wie alleen aan de picknick deelneemt, betaalt resp. 10 en 6 euro. Inschrijven doe je via kortenaken@vtbkultuur.be of je belt naar Kelly Cuypers op 0486/73 84 08.
 • 25 augustus organiseert de heemkundige kring i.s.m. de familie van de Diestse kunstschilder een tentoonstelling over het leven en werk van War Macken. Je kunt die gratis bezichtigen in het Cultuurcentrum Begijnhof Diest tussen 13u30 en 20u. De ruim 40 tentoongestelde werken worden ook te koop aangeboden.
 • 27 augustus kan je inschrijven voor de quiz die Mama Lufuma organiseert. Die vindt plaats op zaterdag 31 augustus om 20u. in de Hemmekes te Zichem voor ploegen tot 6 personen. De opbrengst gaat naar projecten in Congo. Per ploeg betaal je 20 euro – en iedereen ontvangt een prijs. De inschrijvingen worden ingewacht bij sofiepriem@hotmail.com.
 • 31 augustus kunnen kinderen het “Herkermysterie” oplossen. Via een wandeling van 3,50 km speuren ze naar oplossingen met het infokantoor van Toerisme Herk-de-Stad als vertrek- en aankomstplaats. Het zoekboekje koop je bij Toerisme Herk-de-Stad of in brasserie Olmenhof en kost 2,50 euro. Wie het mysterie oplost, ontvangt een beloning.
 • 31 augustus staat de zomerbar in Aarschot op parking Centrum aan de Demersprongbrug.
 • 20 september kan je aan knooppunt 195 – vlakbij het infokantoor van Toerisme Herk-de-Stad – vertrekken voor de fietstocht ‘appels op gouden benen’. Een trip van 25 km leert je de regio kennen. Onderweg los je twintig vragen op aan de hand van een zoekboekje dat je voor 5 euro kunt kopen bij Toerisme Herk-de-Stad of in brasserie Olmenhof. Eens alle antwoorden gevonden lever je het formulier weer in bij de Dienst Toerisme. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

Socio-culturele en sportieve activiteiten kan je op Radio Demerstad gratis laten omroepen in de loop van onze programma’s door de info daarover ten minste een weekje of drie op voorhand in te sturen naar info@radiodemerstad.be met als mededeling “Info Radio Demerstad”. Dank bij voorbaat en graag tot jullie dienst!

Samenstelling en redactie: Frits van Perk