Weekend- en weekkalender vanaf zaterdag 21 mei 2022 

Samenstelling en redactie: Frits van Perk 

Zaterdag 21 mei 

 • van 9 tot14u. gaat in het Cultuurhuis te Tessenderlo de ticketverkoop van start voor het seizoen 2022-23. 
 • van 9 tot 17u. is Bunsbeek is het decor van de Zomermarkt. Die gaat gepaard met een tweedehands markt. Ook plaatselijke handelaars en ambachten krijgen er hun plaatsje. 
 • om 14u. vertrekt op het Begijnhof van Diest een wandeling die de besmettelijke ziekten en epidemieën in beeld brengt uit verleden en heden. Aanknooppunt zijn diverse locaties in de Oranjestad. Reservatie via Cultuurcentrum Diest is verplicht. Basistarief: 3 euro. 
 • vanaf 14u. organiseren KSA Berbroek en vzw Jeelobee op het Dorpsplein ‘Berbroek Terrast’ met optredens en hapjes en drankjes. 
 • om 17u. presenteert de fanfare St.-Hubertus uit Schaffen op het domein van de familie Bosmans haar Lenteconcert. Kinderen kunnen zich uitleven in het springkasteel. Tegen honger en dorst kan je terecht bij de frietkraam en genieten van een Hubertusbiertje. Gratis toegang. 
 • om 19u. nodigt het Harmonieorkest Herk-de-Stad je op het Marktplein uit voor haar Kermisconcert. Bij slecht weer kan je ervoor terecht in De Markthallen. Gratis inkom. 
 • om 19u30 wordt in zaal Munte te Zichem de Doos van Pandora geopend. Ploegen tot 8 personen lossen daartoe raadsels op, beantwoorden vragen en vervullen opdrachten binnen een tijdslimiet… KWB-leden nemen gratis deel. De anderen betalen 3 euro. Inschrijven doe je via Karel Peeters op rsca2000@scarlet.be. 
 • om 20u. keert ABBA Gold met de show ‘Knowing You, Knowing Me’ en de ABBA-klassiekers terug naar den Egger te Scherpenheuvel. Basistarief: 26 euro. 
 • om 20u. concerteert de Harmonie Cecilia van Tessenderlo in de Kriekel. Basistarief in voorverkoop 6 – en aan de kassa 7 euro. 
 • om 20u. wordt ‘Veel gedoe om niets’ door het Trudo-theater opgevoerd in De Kajaan aan de Grevensmolenweg te Sint-Truiden. Deze klassieker van William Shakespeare werd in een modern jasje gestopt. Tickets zijn te verkrijgen via www.artac.be – of door te bellen naar 0474/63 27 83. 
 • om 20u30 gaat in het Uiltje van het Uilenspiegeltheater te Diest het Tejaterkaffee open. Dat is begrepen in het abonnement, maar ook losse toeschouwers zijn welkom voor sketches, muziek en de mogelijkheid om op elk moment de dorst te lessen… 
 • om 20u30 wordt in het KVT-Theater te Diest voor het laatst de zeepkomedie ‘Oscar’ opgevoerd. Christian heeft een oogje op een meisje van goeden huize. Zijn baas is stomverbaasd als dat diens dochter blijkt te zijn, maar er is een pijnlijk misverstand in het spel… Reserveer via kvt.be! 

Zaterdag 21 tot zondag 22 mei 

 • staat er in Bekkevoort een Dorpsfeest op het programma. Het centrum wordt omgedoopt tot het decor van ‘Bekkefiejest’. Zaterdag om 15u. begint het dorpsspel met gevarieerde uitdagingen en opdrachten. Groepjes tot 5 personen nemen het tegen elkaar op om uit te maken wie ‘de mens is die alles kan’. Het spel is toegankelijk voor iedereen vanaf 10 jaar. Je betaalt als waarborg 20 euro per groep. Bij effectieve deelname aan het dorpsspel wordt die som teruggestort naar de deelnemende groep. Na de prijsuitreiking volgen allerlei optredens. Op zondag opent de Bekkevoortse markt tussen 10 en 18u. 
 • om 17u. organiseert KLJ Waanrode een Bar du Soleil. Je geniet er van cava en speciale bieren – van frietjes – en uiteraard van muzikale animatie. Gratis inkom! De opbrengst van de pop-up bar gaat naar school De Zonnebloem te Waanrode. 
 • organiseren de Zotte Pullers langs de Staatsbaan in Bekkevoort een Trekker Trek waarbij de tractoren zich weer laten horen. Zaterdag om 19u. begint de Nightpulling. Die wordt gevolgd door de Zwette Doemp Fuif. Inkom: 7 euro. Zondag begint de eigenlijke Trekker Trek om 9u. Hiervoor betaal je 5 euro aan entreegeld. Het evenement wordt afgesloten met een After Pulling Party. 
 • is Circus Ronaldo te gast op de Citadel in Diest. Alleen voor de voorstelling van zondag om 20u. zijn nog tickets beschikbaar. In voorverkoop kosten die 20 – en aan de kassa 22 euro. 

Zondag 22 mei 

 • van 10 tot 17u. houdt de brandweer van Aarschot opendeur in haar lokalen aan de Boudewijnlaan. Demo’s worden er gepresenteerd en je kunt deelnemen aan doe-activiteiten. Je dorst blus je zelf aan de bar. Gratis inkom. 
 • van 10 tot 17u. kan je een bezoek brengen aan het Politiehuis te Bekkevoort. Je maakt er kennis met o.a. de VR-Mobiel en de schietstand. Ook het Rode Kruis en de brandweer zijn present. Er valt tevens informatie in te winnen betreffende de rekrutering bij de politie. Voor de kinderen is animatie voorzien. 
 • van 10 tot 17u. vindt in de Lindeboomwijk te Kaggevinne een garageverkoop plaats – meer bepaald – in de Bredestraat, Tuinwijk, op de Saffraanberg, in de Lindeboomstraat, in de Galgeveldstraat, op de Galgenberg en in de Karel Alenlaan. Gratis toegang. 
 • van 10 tot 18u. wordt in Museum De Kelder te Tessenderlo een digitale tentoonstelling gehouden over de boerenschansen aldaar. Daar konden boeren zich met hun gezin en vee in veiligheid brengen voor roversbenden of plunderende troepen. Gratis toegang. 
 • tussen 10 en 18u. organiseert de dienst Vrije Tijd in samenwerking met de Cultuurraad in de hal van het gemeentehuis van Bekkevoort een tentoonstelling met werk van lokale kunstenaars van allerlei slag. 
 • om 13u30 vertrekt het Vlijtig Bijtje aan Dorp 12 te Waanrode voor een Burenwandeling. Bij vijf Waanrodenaren kan je mee kijken achter de schermen. Basistarief: 3 euro. Meer info: kortenaken@cultuursmakers.be. 
 • om 14u. organiseert de gemeentelijke kleuterschool De Vlindertuin haar schoolfeest te Kersbeek-Miskom. Gratis inkom. 
 • om 14u. brengt Gilberte Vandebrouck in de Fwajee te Sint-Truiden de theaterproductie ‘Het verzet’. Ook na Wereldoorlog II valt de geschiedenis in herhaling. Geld is de mantel van alle liefde… Inkom: 5 euro (drankje inbegrepen). 
 • om 14u. organiseert wielerclub ‘De Snelle Spurters’ te Kortenaken een wedstrijd voor Juniores met vertrek en aankomst aan de spiegeltent op de Hoeledensebaan. 
 • van 14 tot 18u. nodigen schapenboerderij Het Nijswolkje, de voedselteams en Rikolto je in Rillaar uit om ‘goed eten’ te komen ontdekken. Dat is gekoppeld aan wandelzoektocht van 5 km vanuit het Nijswolkje. Gratis inkom. 
 • kan je – n.a.v. de Archeologiedagen – Sint-Truiden ondergronds ontdekken. Met de wandelapp kom je – vanuit de Groenmarkt – langs archeologische sites, de middeleeuwse stadswallen en de oude stadspoorten van Sint-Truiden. Met de code in de app krijg je gratis toegang tot de ondergrondse crypte en de Kapucijnenkapel. 
 • brengt Rondje Hageland de fietser via binnenbaantjes en holle wegen langs de mooiste plekjes in de driehoek Diest – Aarschot – Leuven. Je hebt daarbij de keuze tussen een rit van 110 en 150 km. Het parkoers wordt gereden met de gps. Inschrijven is verplicht via www.countmein.cc/rondjehageland – waar je ook nadere info kunt verkrijgen. 

Zondag 22 en maandag 23 mei 

 • kan je in Tessenderlo terecht op Hulst-kermis. Die is toegankelijk – zondag vanaf 14u. – tot maandag om 20u. 

Van maandag 23 tot en met vrijdag 27 mei 

 • – telkens om 19u. – kan je vanuit het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek te Diest op Beversafari. Je maakt daarbij kans op het zien en observeren van de bever tijdens zijn avondlijke en nachtelijke activiteiten. Onderweg kom je langs de beverdam en burcht. Op woensdag is er een aangepast kinderprogramma. Het aantal deelnemers is per dag beperkt tot 20. Inschrijven is dus noodzakelijk via webbekomsbroek@vlaamsbrabant.be. 

Dinsdag 24 mei 

 • vanaf 8u. kan je vanuit Campus Saffraanberg te Sint-Truiden op stap doorheen Haspengouw. Aan de 18, 20, 21, 23 en28 km kan je beginnen tot 12u. Voor de 8, 12 en 15 km is dat tot 13u. Basistarief: 3 euro. 

Van dinsdag 24 tot en met zondag 29 mei 

 • kan je in de Dienst Toerisme van Scherpenheuvel-Zichem een digitale tentoonstelling bezoeken over de boerenschansen van de fusiegemeente. Die is toegankelijk van 10 tot 12u. – en van 12u30 tot 16u. Zo’n schans is een omgrachte omwalling, waarbinnen de boeren zich met hun gezin en hun vee in veiligheid konden brengen voor roversbenden of voor plunderende troepen. 

Woensdag 25 mei 

 • van 18 tot 22u. houdt de Oldtimer Club op de speelplaats van het Damiaaninstituut te Aarschot een Old School Car Event. Je kunt zelf met je oldtimer langskomen of er als liefhebber van genieten. Gratis inkom. 
 • om 20u. kan je in den Egger te Scherpenheuvel luisteren naar ‘Beatles By Girls’. Ze nemen je mee op een imaginaire trip naar het Liverpool van de sixties. Je beleeft daarbij het Beatlesrepertoire – letterlijk – in een ander ‘kleedje’. Basistarief: 19 euro. 
 • om 20u30 gaat in het Uiltje van het Uilenspiegeltheater te Diest het Tejaterkaffee open. Dat is begrepen in het abonnement, maar ook losse toeschouwers zijn welkom voor sketches, muziek en de mogelijkheid om op elk moment hun dorst te lessen… 
 • TAFELTENNIS: om 20u: PW Diest – Castellinoise / 

Donderdag 26 mei 

 • vanaf 6u. wordt vanuit de Gazo te Sint-Truiden de Internationale Trudotocht doorheen het Vinne georganiseerd. Je kunt eraan beginnen tot 9u. als je kiest voor 28, 35 of 43 km. Voor de 13, 18 en 20 km kan je nog de start nemen tot 13u. Basistarief: 3 euro. 
 • vanaf 7u. organiseert wielertoeristenclub Berkentrappers vanuit de sporthal Herkules te Herk-De-Stad haar Wilfried Cretskens Classic. Je doorkruist de Kempen en Haspengouw via een bewegwijzerd parkoers van 60, 80 of 100 km, waarvoor je kunt vertrekken tot 11u. Wie kiest voor de 130 km kan tot 10u. inschrijven. VWB-leden betalen 6 – en de anderen 8 euro. 
 • van 9 tot 16u. wordt in en rond Huize Ernest Claes te Zichem een boekenbeurs georganiseerd. Het terras is open tussen 11 en 17u. Om 14u. vertrekt een geleide wandeling door de Demerbroeken. Voor meer informatie ben je welkom bij Toerisme Scherpenheuvel-Zichem – 013/77 20 81. 
 • ontdek je in het kader van het de Merodefestival de Vallei van de drie Beken. De muzikale wandeling is circa 8 km lang en vertrekt aan de kerk van Deurne-Diest. Daarbij kan je opteren voor 10, 11 of 12u. Alle info lees je op www.merodefestival.be. 
 • van 10 tot 17u. wordt in Rillaar op en aan het Jos Daemsplein een rommelmarkt georganiseerd. Verder kan je nog terecht langs de Tieltseweg vanaf de kerk tot aan het tankstation Maes. Gratis toegang. 
 • tussen 19 en 23u. wordt in Diest een gratis Museumnacht georganiseerd. Je kunt er de Para’s, de grauwzusters, de Gasthuisapothekers en de Diestse wijzen beter leren kennen. 
 • om 21u. organiseert Chiro Meldert in De Kalen Dries haar bal. Inkom in voorverkoop 6 euro – en aan de kassa 8 euro. 
 • worden de finales voor de Beker van België Tafeltennis betwist in het Peter Dorlandcentrum te Diest. De dames beginnen eraan om 13u30 – en de heren om 18u. 

Donderdag 26 en vrijdag 27 mei 

 • van 8 tot 16u. kan je in Karteria te Diest terecht voor een binnen- en buitenrommelmarkt. Inkom: 2 euro. 

Vrijdag 27 mei 

 • vertrekt aan de Basiliek van Scherpenheuvel een muzikale wandeling van circa 8 km naar de Maagdentoren te Zichem. Je kunt op stap om 10, 11 of om 12u. De activiteit kadert in het de Merodefestival. Basistarief: 12,50 euro. 
 • van 10 tot 16u. wordt de Veemarkt te Sint-Truiden omgetoverd tot een heus renners- en evenementendorp t.v.v. de 1000 km Fietsen Kom Op Tegen Kanker. Je kunt er terecht aan eet- en drankstandjes, op de markt van streekproducten en voor liveoptredens. 
 • van 14 tot 16u. vertrekt op het vliegvelddomein van Brustem een gratis wandeling. Die laat je kennismaken met de geschiedenis van het vliegveld. 
 • introduceren de organisatoren van Overuren een Afterwork event op de Citadel in Diest met Regi, Pat Krimson en DJ Hanz. Het eerste optreden begint om 19u. Tickets zijn verkrijgbaar via www.afterworkoveruren.be – of in Boekhandel Grote Markt te Diest. 
 • om 20u30 staat in Cinema Paradiso te Diest de zebrafilm ‘The Duke’ op het programma. Een Londense taxichauffeur is misnoegd omdat the National Gallery 160 000 pond heeft betaald voor een schilderij van Francisco Goya. Hij besluit het kostbare stuk te stelen. Voor het losgeld heeft hij al een goed doel in gedachten… Een ticket kost 7 euro. 

Vrijdag 27 en zaterdag 28 mei 

 • om 20u30 gaat in het Uiltje van het Uilenspiegeltheater te Diest het Tejaterkaffee open. Dat is begrepen in het abonnement, maar ook losse toeschouwers zijn welkom voor sketches, muziek en de mogelijkheid om op elk moment hun dorst te lessen… 

Zaterdag 28 mei 

 • vanaf 7u. organiseert wielertoeristenclub Het Zilveren Wiel vanuit de Rietbron te Halen haar Dylan Teuns Classic. Voor de 60 km kan je starten tot 13u. – voor de 90 en 120 km is dat tot 11u. 
 • van 9 tot 18u. worden in Wijk Meylandt-Terbiest een garageverkoop en rommelmarkt georganiseerd. Gratis toegang. 
 • tussen 10 en 12u. kan je inschrijven voor de First Classic van Vespa Club Lummen vanuit het Oosterhof. Het betreft een bepijlde rondrit van circa 60 km voor Vespa’s.  
 • om 20u. brengt Marilú in de Sigaret te Diest hits uit de nationale en internationale muziekscene van de jaren ’40 tot ’60 – én eigen nummers. De inkom is gratis. 

Zondag 29 mei 

 • vanaf 11u30 komt het internationale Peace, Love & Music Festival naar de Citadel in Diest. Diverse tribute bands brengen nummers van CCR, The Eagles, Joe Cocker, Jimi Hendrix, Bruce Springsteen en Woodstock. Tickets zijn verkrijgbaar via Boekhandel Grote Markt te Diest, Dozie’s Pub in Lummen, Café Terwaert in Hoeselt, Tony’s Muziekhuis in Geel en in de FNAC-winkels. Inkom: 25 euro. 
 • van 13 tot 15u. is de parochiezaal Gijmel te Langdorp de vertrek- en aankomstplaats voor de Bierwandeling. Tijdens de wandeling door het natuurgebied zijn proevertjes voorzien door lokale brouwers. Die kunnen ook gedegusteerd worden door niet-wandelaars. In de parochiezaal kan je je tegoed doen aan hapjes en natjes. Basisprijs – de proevertjes inbegrepen: voor de 5 km: 7 – en voor de 10 km 10 euro. 
 • tegen 13u30 spreek je af aan de Klinker te Aarschot voor een wandeling van 11 km in de Groene Vallei. Van aan het jeugdhuis kan je met jouw auto of per carpooling naar de vertrekplaats in Beisem. 
 • om 13u30 vertrekt vanuit het Oosterhof te Lummen een gratis wandeltocht van 6,5 km. Onderweg breng je een bezoek aan de Grote Molen, het Pakhuis en aan de Kleen Meulen. De tocht loopt door natuur- en vijvergebied het Lummensbroek. Het parkoers is evenwel niet mogelijk voor rolstoelgebruikers en voor mensen met een buggy. 
 • om 14u. vertrekt aan Fort Leopold te Diest een Hommelwandeling door het gebied tot aan het vliegveld van Schaffen. Bij voorkeur schrijf je in via Natuurpunt. 
 • om 14u. organiseert wielerclub ‘De Snelle Spurters’ te Kortenaken een wedstrijd voor Juniores met vertrek en aankomst aan de spiegeltent op de Hoeledensebaan. 
 • om 15u. concerteren organist Bart Rodyns en Jonathan De Ceuster in de Begijnhofkerk van Sint-Truiden. Gratis toegang. 

Dinsdag 31 mei 

 • om 20u. komt Sven Nys met een keynote betreffende zijn carrière en alles wat met veldrijden te maken heeft naar De Kalen Dries te Lummen. Leden van Unizo betalen 15 – en niet-leden 25 euro. 
 • om 20u15 wordt in Cinema Cameo te Sint-Truiden de zebrafilm ‘The Duke’ gedraaid. Een Londense taxichauffeur is misnoegd over het feit dat the National Gallery 160 000 pond heeft betaald voor een schilderij van Francisco Goya. Hij besluit het kostbare stuk te stelen. Voor het losgeld heeft hij al een goed doel in gedachten… Een ticket kost 7 euro. 

Momenteel… 

 • kan je reserveren voor het Tejaterkaffee dat in het Uiltje van het Uilenspiegeltheater te Diest opent nog op vr. 3, za. 4 en zo. 5 juni – telkens om 20u30. De voostelling is begrepen in het abonnement, maar ook losse toeschouwers zijn welkom voor sketches, muziek en de mogelijkheid om op elk moment hun dorst te lessen…  
 • kan je inschrijven voor ‘Piekermomenten’ – een organisatie van EnVie. Op 8 juni om 19u. gaat Jami Ponseele in Café Tempo aan het Remyplein te Kessel-Lo na hoe we problemen de baas kunnen én waar we steun kunnen zoeken. Bij voorkeur schrijf je in via envieleuven@gmail.com. 
 • zijn kaarten verkrijgbaar voor de try-out van Clouseau met het oog op de komende festivals. Op 23 juni komen ze daarvoor naar den Amer in Diest. Tickets in voorverkoop kosten 38 euro. 
 • kan je inschrijven voor de Hagelandse 101. Die wandeling doorheen het Hageland vindt plaats op 2 en 3 september. Het traject van 101 km is af te leggen binnen een tijdspanne van 24 uur. Inschrijven kan via https://bit.ly/3DYaWa6. Op de website vind je tips over hoe je je best kunt voorbereiden. 
 • kan je tickets verkrijgen voor het komende seizoen in de Markthallen te Herk-De-Stad. Het volledige programma vind je op www.demarkthallen.be. 

Tot en met… 

 • 25 mei kan je intekenen voor een afgepijlde Gildenwandeling of -jogging van Diest naar Aarschot. Die wordt op zondag 29 mei vanaf 7u. georganiseerd door de Knoet over een totale afstand van circa 23 km, maar je kunt ook beginnen stappen of joggen in Zichem of Testelt. Basistarief: 3 euro – maar wie een treinticket neemt voor de verplaatsing vanuit Aarschot betaalt 6 euro. De laatste te nemen trein is die van 10u47. Inschrijven gebeurt door overschrijving van het verschuldigde bedrag op IBAN BE69 0013 4012 1078. 
 • 28 mei kan je inschrijven voor de Knabbel – Babbel wandeling in Leuven. Die wordt georganiseerd door EnVie op 18 juni met vertrek om 14u. op de Grote Markt in Leuven. Parkeren kan aan de Vaartkom op 1,2 km van het centrum. Je kunt voor die verplaatsing ook gebruik maken van de gratis shuttle. Borstkankerpatiënten en hun partner betalen 15 euro. Voor sympathisanten is dat 25 euro – over te schrijven op BE67 7390 1120 2487 van EnVie met vermelding “Knabbel-Babbel wandeling”. 
 • 29 mei exposeren fotografe Aurélie Geurts en scenarist Vincent Das in den Amer te Diest. 
 • 29 mei loopt in het Gasthuis te Aarschot een overzichtstentoonstelling over Fons Verstreken. Je vindt er een verzameling van beelden, etsen en schilderijen. 
 • 1 juni kan je voorintekenen voor de Sinksenrun van 5 en 10 km die op 4 juni wordt georganiseerd in Averbode. Je betaalt dan 5 euro. Ter plaatse wordt dat 7 euro. 
 • 15 juni zijn tickets te koop voor de Smikkeltochten die op 19 juni gehouden worden vanuit campus Amandina te Herk-De-Stad. Je kunt vrij starten voor een fietstocht van 30 of 60 km met tussenstops voor een hapje met een drankje. Volwassenen betalen in voorverkoop 8 euro en aan de kassa 10 euro. Voor kinderen tot 14 jaar is dat respectievelijk 2 en 3 euro. Kaarten zijn te verkrijgen via www.vrijetijdherkdestad.be – en in Sportcentrum Herkules. De opbrengst gaat naar Kom op Tegen Kanker. 
 • 31 augustus worden in Diest vier Zomerzoektochten georganiseerd. Voor elk betaal je 3 euro. Na inschrijving en betaling worden de route- en antwoordbladen per mail doorgestuurd. De formulieren zijn te verkrijgen via herman.van.dessel4@telenet.be. 
 • 31 oktober kan je van de atletiekpiste in het Warandestadion te Diest gratis gebruik maken elke dag vanaf 8u. De piste blijft ook langer open. 
 • 31 oktober kan je in Averbode deelnemen aan de gedichtenwandeling van 2,8 km. Die is volledig gratis en toegankelijk voor rolstoelgebruikers en voor mensen met een buggy. Onderweg kan je even stilstaan bij een aantal gedichten. Je vertrekt aan het poortgebouw van de abdij en zo richting parking Het Moment. Meer info via toerisme@scherpenheuvel-zichem.be of op 013/77 20 81. 
 • 31 december staat in de Hofstadt te Diest een gids met doeboekje ter beschikking voor kinderen tussen 3 en 11 jaar. Het stadsmuseum is open op dinsdag, donderdag en vrijdag van 11 tot 17u. In het weekend is dat tussen 13 en 18u. Gratis toegang. 

Socio-culturele en sportieve activiteiten kan je op Radio Demerstad gratis laten omroepen in de loop van onze programma’s door de info ten minste drie weken op voorhand in te sturen naar info@radiodemerstad.be met als mededeling “Info Radio Demerstad”. Dank bij voorbaat en graag tot jullie dienst!