Weekend- en weekkalender vanaf zaterdag 1 augustus 2020 

Samenstelling en redactie: Frits van Perk 

Zaterdag 1 en zondag 2 augustus 

 • wordt de parking Demervallei te Aarschot een drive-in movie, waar je de keuze krijgt uit ‘The Lion King’, ‘Grease’, ‘Toy Story’ en ‘The Fast and the Furious’. Voor volwassenen lijkt ‘Grease’ de aanrader. Als je ervan wilt genieten, moet je op voorhand reserveren via tickets@hetgasthuis.be. Het dragen van een mondmasker is verplicht wanneer je het voertuig verlaat. De auto parkeren voor het scherm kost 5 euro. Let wel: op de achterbank zie je het scherm meestal niet volledig! Voor 2,50 euro kan je plaatsnemen op een stoeltje. Drank en snoepgoed kunnen ter plaatse gekocht worden. 

Zondag 2 augustus 

 • van 9u45 tot 18u. organiseert het praktijkhuis In Harmonie, Overstraat te Diest, een opendeurdag. In kleine groepjes maak je kennis met het huis en met een praktijkruimte. Meld je aan via info@huisinharmonie.be – tel. 0470/98 44 00. 
 • om 14u. pakken de dienst Toerisme en de Gidsenbond van Scherpenheuvel-Zichem uit met een gegidste wandeling in Testelt voor groepen van maximaal 15 deelnemers. Startplaats is de kerk. Enkel voor wie is ingeschreven! Een dergelijke wandeling of fietstocht in Scherpenheuvel-Zichem kan ook op andere datums door groepen van maximaal 15 personen geboekt worden. 

Donderdag 6 augustus 

 • om 20u. wordt in de UGC Cinema’s te Aarschot de zebrafilm ‘La Llorona’ gedraaid. In Guatemala, tijdens de jaren ’80, pleegt het leger een genocide op de Mayabevolking. Jaren later wordt generaal Enrique Monteverde aangeklaagd als verantwoordelijke voor deze volkerenmoord. Maar hij wordt vrijgesproken en herneemt zijn luxueuze leventje. Honderden betogers – familieleden van vermoorde Maya’s – roepen om gerechtigheid… 

Vrijdag 7 augustus 

 • Van 14 tot 18u. brengt jeugdcentrum De Klinker uit Aarschot met ‘De Klinker Zomertour’ straatvoetbal, kinderanimatie en muziek naar de Demerbrug te LangdorpHet dragen van een mondmasker is verplicht voor wie ouder is dan 12 jaar. Wie een buurtfeest of speelstraat wil organiseren, moet dat aanvragen via het evenementenloket van de stad. 
 • om 20u30 wordt in Cinema Paradiso op de Citadel in Diest de zebrafilm ‘Öndög’ gedraaid. In de uitgedroogde Mongoolse steppe wordt het lichaam van een vrouw gevonden. Een beginnende politieman moet het bewaken. Een herderin komt hem gezelschap houden en het draait uit op seks… Er worden maximaal 40 toeschouwers toegelaten. Basistarief: 6 euro. De reservatie verloopt uitsluitend op info@ccdiest.be. 

Zaterdag 8 augustus 

 • om 20u30 kan je voor 8 euro rond het kampvuur genieten van kasteelverhalen aan het kasteel van Nieuwenhoven. Schrijf in via info.toerisme@sint-truiden.be – tel. 011/70 18 18! 

Zondag 9 augustus 

 • om 13u30 vertrekt aan het Rietlaer te Rillaar de 5e rit van de Ronde van Vlaams-Brabant. 
 • om 14u. organiseren Andries Boone en Lennaert Maes, bekend van Lenny & De Wespen, een unieke belevingswandeling in de omgeving van het kasteel van Horst met liedjes van hun cd ‘Als de nacht’rond sagen en legenden uit de streek. Halfweg wordt tijd gemaakt voor een passend streekbier. Tickets van 10 euro bestel je via cultuurdienst@holsbeek.be. 
 • om 14u. pakken de dienst Toerisme en de Gidsenbond van Scherpenheuvel-Zichem uit met een gegidste wandeling in Scherpenheuvel voor groepen van maximaal 15 deelnemers. Startplaats is de basiliek. Groepen die willen inschrijven, nemen uiterlijk op vrijdag 7 aug. contact op met het VVV-kantoor via 013/77 20 81. – en betalen 60 euro. Een dergelijke wandeling of fietstocht in Scherpenheuvel-Zichem kan ook op andere datums door groepen van maximaal 15 personen geboekt worden. 
 • om 14u. vertrekt aan Parking ‘Bij Plas’ te Sint-Joris-Winge een gratis wandeling van ± 8 km naar de Vlooybergtoren. Na 57 trapjes volgt de beloning met prachtig vergezicht. Maar eerst trekken de wandelaars door ‘Het Loechterveld’ met zicht op de watertoren van Meensel-Kiezegem en de windmolens van Bekkevoort. Onderweg gaat de aandacht ook naar enkele gebouwen en monumenten. Op de Vlooybergtoren moet het mondmasker op! Voor meer informatie ben je welkom bij Davy Ickx via davy.ickx@scarlet.be of op 016/63 24 16. 
 • om 15u. kan je een bezoek brengen aan het Begijnhof van Diest – met inbegrip van de kerk en van het Engelenconvent. Afspraak aan de Begijnhofpoort. Een groep telt maximaal 25 personen. Deelname: 3 euro. 
 • om 20u. kan je vanop het Kerkplein te Aarschot – conform de coronamaatregelen – gratis genieten van een beiaardconcert door Auke De Boer – begeleid door een koperblazer. Je ziet de beiaardier in actie op een groot scherm. 

Momenteel… 

 • kan je in Aarschot een buurtfeest of speelstraat organiseren. Dat moet aangevraagd worden via het evenementenloket van de stad, maar dat hoeft dit jaar geen zes weken op voorhand te gebeuren. Elke vrijdag van augustus brengt jeugdcentrum De Klinker met ‘De Klinker Zomertour’ straatvoetbal, kinderanimatie en muziek naar een andere deelgemeente. 
 • kan je reserveren voor een rondleiding door het historische Diest onder begeleiding van de nachtwachter. Er staat er één gepland op zaterdag 15 augustus om 15 en om 19u. Verder op vrijdag 28 augustus om 20u. – op zaterdag 26 september om 20u. – en ten slotte op vrijdag 30 oktober om 20u. Het aantal deelnemers is beperkt tot 10. Je kunt je aanmelden via toerismereservatie@diest.be – tel 013/35 32 74. Deelname: 3 euro. 
 • is de strip ‘100 jaar later’ over de Witte van Zichem door Tom Huybrechts uitverkocht. Of er tweede druk verschijnt, is nog niet duidelijk. 
 • zijn het museum voor religieuze kunst en de Sint Sulpitiuskerk in Diest elke dag, behalve ’s maandags, gratis toegankelijk tussen 14 en 17u. In de kerk vind je onder meer het koorgestoelte van 1492, het graf van prins Filips Willem van 0ranje, de doopkapel en het reliekschrijn van Jan Berchmans. Je bezoekt het natuurlijk met respect voor alle coronamaatregelen. 
 • is het stadsmuseum De Hofstadt aan de Grote Markt in Diest enkel toegankelijk na reservatie. De bezoekers moeten aan de ingang wachten tot een medewerker hen komt ophalen. De verantwoordelijken vragen het bezoek te beperken tot een halfuur – en de geldende coronamaatregelen te respecteren. Reserveren kan je door een mail te sturen naar museum@diest.be of door te bellen naar 013/35 32 09. De tentoonstelling rond het werk van schilder Hans Laagland wordt verlengd tot en met zondag 13 september. 
 • heeft Aarschot er twee wandeltrajecten bij onder de noemer ‘Waar is Wally?’. Het betreft een wandeling van resp. anderhalve en 3 km waarlangs je heel wat Wally-stickers kunt vinden. De instructies kan je tijdens de zomervakantie afhalen bij de dienst Toerisme aan het Stedelijk Museum waar de wandeltocht zowel begint als aankomt. De speurneuzen maken kans op een leuke prijs. Na afloop kan je het ingevulde formulier in de Wally-brievenbus deponeren. 
 • pakt de stad Aarschot onder het motto ‘Vergeven, ja. Vergeten, nooit!’ n.a.v. de 75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog uit met een gratis brochure. Daarin vind je verhalen en foto’s van de 39 monumenten en merkwaardige plaatsen betreffende beide wereldoorlogen. Voor het stadscentrum werd een wandelcircuit uitgewerkt van een kleine drie kilometer langs 17 herinneringsmomenten. Er is tevens een fietsroute van 38 km rond de monumenten uitgestippeld. Die kan je raadplegen via www.hetgasthuis.be/toerisme/doen – en downloaden op je gps. Het hele verhaal met foto’s en informatie is ook te volgen op je smartphone. De brochure en bijhorende kaart zijn ook beschikbaar in het Stedelijk Museum. 
 • lanceren het Gasthuis en IGCS Hageland de Belpop Bonanzafietsroute van 88 km. Die brengt je langs plekken in Aarschot, Begijnendijk, Holsbeek, Scherpenheuvel-Zichem en Rotselaar waar muzikale geschiedenis geschreven werd. De Belpopspecialisten vertellen er op elke locatie meer over via een QR-code op je smartphone. 
 • kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar in Aarschot in de stedelijke openbare bibliotheek éin het Stedelijk Museum op jacht naar één (of meer) van de 300 Schatten. Wanneer ze een schatkist vinden, krijgen ze een klankboekje vol spelletjes en dan maken ze ook kans op een familieweekend. De zoektocht is open op dinsdag, woensdag en donderdag, telkens van 13 tot 16u30  op vrijdag van 9 tot 12 – en op zaterdag van 14u. tot 16u30. Wil je nog wat meer info – mail dan naar bibaarschot@bibliotheekaarschot.be – of bel naar 016/56 86 05. 
 • organiseren Andries Boone en Lennaert Maes, bekend van Lenny & De Wespen, een unieke belevingswandeling in de omgeving van het kasteel van Horst met liedjes van hun cd ‘Als de nacht’rond sagen en legenden uit de streek. Halfweg wordt tijd gemaakt voor een passend streekbier. Je kunt al intekenen voor één van de volgende wandelingen: zaterdag 15 augustus om 19u./ zaterdag 22 augustus om 19u./ en zondag 30 augustus om 14u. Tickets van 10 euro bestel je via cultuurdienst@holsbeek.be. 
 • pakt de stad Aarschot uit met een Poëzietoer. Het parkoers voert naar een tiental plaatsen waar je een gedicht kunt beluisteren. Dat zijn onder meer de Orleanstoren, het Pieter Verhaegenplein en de tuin van het vredegerecht. 
 • worden in Aarschot en deelgemeenten vijf locaties omgetoverd tot een kindertheaterboerderij, waarbij kinderen kunnen knuffelen met de dieren van de mobiele zorgboerderij ‘De Tinteltuin’ en tegelijkertijd een poppentheatervoorstelling meepikken. 
 • kunnen kandidaat ploegen zich melden voor het komende seizoen van de zaalvoetbalfederatie Interliga van Scherpenheuvel. Dat gaat van start in sporthal van Scherpenheuvel op maandag 7 september om 20u. Inschrijven kan via interliga@telenet.be of op 0473/42 42 00. 

Tot en met… 

 • 14 augustus kan je inschrijven voor de fietstocht die KWB Keiberg organiseert op zondag 30 augustus om 8u. naar Het Ontbijthuis aan de Zavelberg in Tessenderlo. Vertrekplaats is de kerk van Keiberg. Ook niet-fietsers zijn daar welkom tegen kwart voor 9. Voor een uitgebreid ontbijt betaal je 19 euro. Daarna wordt er langs rustige wegen weer huiswaarts gefietst. Bij regenweer gaat het met de auto naar het Ontbijthuis. Inschrijven kan onder meer bij Fernand Van Gossum op 013/77 62 69. 
 • 29 augustus is in het voormalige Sint-Elisabethgasthuis te Diest de apotheek weer ingericht zoals die eruit zag in de 18de eeuw. Apotheker Cornelis zette er Diest op de medische kaart met zijn krachtmiddel ‘Pepton’. Tijdens de zomermaanden kan je de locatie elke zaterdag bezoeken tussen 13u30 en 16u. Het dragen van een mondmasker is verplicht. Ook reserveren is noodzakelijk via toerisme@diest.be of aan de infobalie. 
 • 31 augustus kan je iKortenaken deelnemen aan een Kastelenfietsspeurtocht van 28 km. Het traject voert langs zes kastelen waarvan vijf op het grondgebied van Kortenaken staan. De route blijft de hele zomer bewegwijzerd. Alle informatie – net als het deelnemersboekje met opdrachten – vind je op vrijetijd@kortenaken.be – of bel naar 011/58 62 62. 
 • 31 augustus kan je zowel in Berg, Schoot als in Engsbergen deelnemen aan een zoektocht. Wie aan de drie deelneemt, kan bovenop een prijs winnen van VVV-Tessenderlo. In Berg gaat het om een fotofietszoektocht van KWB van ongeveer 30 kilometer. Jong en oud kan eraan deelnemen voor 5 euro. KWB-leden betalen 4 en kinderen 3 euro. Formulieren zijn verkrijgbaar bij Ludo Kenis via ludo.kenis1@gmail.com – tel. 0488/04 60 51. In Schoot wordt een fotofietszoektocht over 25 km georganiseerd langs de bestaande netwerknummers. Formulieren zijn tegen 5 euro onder meer verkrijgbaar in ontmoetingscentrum de Kriekel. In Engsbergen kan je tot 20 augustus een formulier tegen 4 euro aanschaffen via Ludo Camps op ludo.camps@hotmail.com – tel. 0475/40 59 77. 
 • 4 september kan je oude klasfoto’s bezorgen aan stadsmuseum De Hofstadt aan de Grote Markt te Diest. Die zijn bedoeld voor een tentoonstelling in de Lakenhalle op zondag 13 september – Open Monumentendag. Wie een dergelijke foto in zijn bezit heeft, wordt gevraagd die te mailen naar museum@diest.be. Afgedrukte fotos kan je opsturen naar het Stadsmuseum De Hofstadt, Grote Markt in Diest. Ze kunnen eveneens gedeponeerd worden in de brievenbus van het stadhuis. Vergeet niet je naam en adres op de achterkant van de foto te vermelden zodat die nadien kan terugbezorgd worden. 
 • 13 september loopt in het Stedelijk Museum in Aarschot de tentoonstelling ‘De Bijenwoning’. De imkersgilde Sint-Ambrosius wil hiermee wilde bijen, wespachtigen en honingbijen – én hun problemen onder de aandacht brengen. De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht. Dat doe je op 016/56 84 51 of door een mail naar museum@aarschot.be. Het museum is toegankelijk van dinsdag tot vrijdag, telkens van 9 tot 12u. en tussen 13u. en 16u30. In het weekend kan je er terecht van 14 tot 18u. 
 • 15 september pakt Aarschot uit met kunst langs de trage wegen. Vijf plaatselijke kunstenaars plaatsten langs een door hen gekozen trage weg een werk rond traagheid en onthaasting. Je kunt de kunstwerken ontdekken op de Dievenvetweg in Gelrode (Berten Steenwegen), buurtweg 42 (Chantal Smets), buurtweg 59 (David Van de Weyer), buurtweg 62 (Marc Hendrickx) en buurtweg 60 (Wilfried De Cock). 
 • 30 september is Huize Ernest Claes te Zichem toegankelijk van maandag tot vrijdag van 13 tot 17u. Op zon- en feestdagen is dat tussen 13 en 18u. De bekendste bengel van Vlaanderen – de Witte van Zichem – blaast dit jaar exact 100 kaarsjes uit. De roman over hem door Ernest Claes is intussen aan zijn 126ste druk toe. 

Corona 

 • Zolang de woensdagmarkt van Diest georganiseerd wordt aan den Amer en Karteria kunnen de mensen van 7u30 tot 13u. met een elektrische bus van de Grote Markt naar de Kluisbergstraat en terug. Per traject kunnen er momenteel 12 mensen mee. 
 • De boekenmarkt op de campus Kamsa Aarschot van zondag 9 augustus gaat niet door 
 • Tot 25 augustus zijn alle sportwedstrijden voor volwassenen geschrapt. 
 • Tot eind augustus – kan – onder bepaalde voorwaarden – al wie in de culturele sector werkt en tussen de mazen van het net aan bestaande steunmaatregelen valt, een Vlaamse cultuurcoronapremie tot 1.500 euro aanvragen. Die zal in principe via een app aangevraagd kunnen worden. 
 • Door het wegvallen van de voorstellingen in den Egger te Scherpenheuvel wordt de geldigheid van een ruilcheque verlengd waardoor die nog gebruikt kan worden na de start van de ticketverkoop voor het seizoen 2020-21. 

Socio-culturele en sportieve activiteiten kan je op Radio Demerstad gratis laten omroepen in de loop van onze programma’s door de info daarover ten minste een weekje of drie op voorhand in te sturen naar info@radiodemerstad.be met als mededeling “Info Radio Demerstad”. Dank bij voorbaat en graag tot jullie dienst!