Weekend- en weekkalender vanaf zaterdag 23 mei 2020 

Hieronder bieden wij u een overzicht van de acties die in onze regio lopen in het kader van de bestrijding van het coronavirus. Hopelijk kunnen we u snel weer een overzicht aanbieden van activiteiten binnen het verenigingsleven! 

De redactie van Radio Demerstad 

Regionale maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus 

 • De ijskarren staan weer in de Lekdreef te Averbode. Alle coronamaatregelen zijn genomen. 
 • De marktkramers staan weer op het gemeenteplein van LummenAlle maatregelen zijn genomen om voldoende afstand van elkaar te verzekeren. De marktkramers dragen mondmaskers. Ook de bezoekers krijgen de raad mee om er ééte dragen. 
 • Het abonnement en de geldigheid van de beurtkaart voor het stedelijk zwembad te Aarschot worden verlengd met het aantal dagen dat het zwembad verplicht dicht moest. Wanneer dat weer open kan, is nog niet bekend. 
 • De voetbalclubs uit de eerste provinciale Vlaams-Brabant – waaronder SC Aarschot – spelen een virtuele wedstrijd onder de naam ‘P1United’ tegen FC Covid-19. De actie loopt tot en met 31 mei. Een ticket kost 5 euro. Elke deelnemer maakt kans om een jaarabonnement te winnen bij één van de deelnemende clubs. Wie voor 40 euro koopt, krijgt een fiscaal attest. Voor meer informatie kan je terecht op www.ssportrecreas.koalect.com. 
 • Ook al is er nog geen duidelijkheid over het al dan niet doorgaan van de zomerkampen in Diest, toch kan je inschrijven voor de zomerwerking. Het volledige aanbod staat te lezen op de site en inschrijven doe je best zo snel mogelijk. Indien door eventuele nog geldende of nieuwe coronamaatregelen een activiteit geannuleerd moet worden, garandeert de stad een integrale en vlotte terugbetaling. 
 •  ‘Sportpromotie Aarschot vzw’ stelt de inschrijvingen voor de zomersportkampen uit tot 25 mei. Tegen dan hopen de organisatoren op meer nieuws van de Vlaamse en van de federale overheid over de organisatie van jeugdactiviteiten in die periode. 
 • In Scherpenheuvel-Zichem worden de mondmaskers verdeeld voor iedereen vanaf 12 jaar. Een eerste bedeling gebeurt van 28 mei tot 31 mei in Zichem, Keiberg, Averbode en Okselaar, de tweede ronde vindt plaats van 4 tot 7 juni in Scherpenheuvel, Kaggevinne, Schoonderbuken, Testelt en Messelbroek. Geïnteresseerden kunnen zich melden via de website www.scherpenheuvel-zichem.be/vrijwilligersmondmaskers. 
 • Beringen wil zijn lokale vakmensen in de kijker zetten via een filmpje – als alternatief voor de Erfgoeddagen – die dit jaar als gevolg van corona niet kunnen doorgaanDaarin nemen ze de kijkers mee naar hun werkplek. 
 • Woonzorgcentrum Het Meerlehof in Lummen heeft een babbelbox geïnstalleerd voor de bewoners en hun bezoekers. Tussen beiden werd een plexiglazen wand geplaatst. 
 • De Adite schoolgemeenschap van Aarschot-Diest-Tessenderlo moet diep in de coronabuidel tasten voor extra  en onvoorziene  kostenEen eerste aankoop van onder meer handgel, dispensers en mondmaskers was goed voor 15 000 euro. Met het heropstarten van de scholen komen daar heel wat extra kosten bovenop – voor markeringslinten, mondmaskers en ontsmettingsproducten. In de scholen wordt dagelijks alles 2 tot 4 keer ontsmet! Alles bij elkaar gaat het om 85 000 euro – en dat is zonder de extra poetskosten. De 50 000 euro voor de terugbetaling van de reizen worden niet verhaald op de ouders en zijn dus eveneens voor rekening van Adite. 
 • De KSD schoolgemeenschap van Diest investeerde in alcoholgel, in ontsmettingsmiddelen en in de huur van mobiele wastafels. Daarenboven werden mondmaskers, gezichtsmaskers, handschoenen en plexischermen aangeschaft. Dat alles leidde tot rond de 75 000 euro meerkost. 
 • Vanaf maandag 25 mei gaat de Dienst Jeugd in De Markthallen te Herk-De-Stad van start met een Blokbar. Er zijn maximaal vijftien studieplekken om de afspraken rond sociale afstand te kunnen respecteren. De studenten moeten zich aanmelden aan de balie van De Markthallen. 
 • De inwoners van Kortenaken kunnen gebruik maken van een afhaalbib. Vooraf bestelde boeken, dvd’s en cd’s kunnen op afspraak op maandag, woensdag en vrijdag afgehaald worden. Alles weer inleveren kan via de inleverbox. Reserveren gebeurt via bibliotheek@kortenaken.be of – op de genoemde afhaaldagen tussen 9 en 12u. via 011/59 75 18Het aanbod is online raadpleegbaar. 
 • Politici van Open VLD leveren met Pinksteren en Pinksterenmaandag ontbijtmanden aan huis. De opbrengst geven ze integraal aan de lokale horeca. Een ontbijtmand bestellen kan tot donderdag 28 mei. Je hebt de keuze tussen een gewone of een deluxe ontbijtmand. Die wordt aan huis geleverd op zondag 31 mei of maandag 1 juni tussen 8 en 10 uur. 
 • Bij de afhaaldienst in de bibliotheek van Beringen kan je nu ook elke zaterdag tussen 10 en 13u. gereserveerde pakketjes afhalen. Via de bibliotheekwebsite en telefoon kan je tot tien materialen per keer aanvragen. 
 • Barbier Marijn Boschmans uit Aarschot heeft zelf een gezichtsmasker ontworpen voor mannen met een baard. Wie interesse heeft, neemt contact op met de website van Marijn Barbier. 
 • De Federale Overheidsdienst Financiën annuleert alle sessies voor hulp bij het invullen van de aangifte in de personenbelasting. Je kunt daardoor op 2 juni niet langskomen in het gemeentehuis van BekkevoortWie daarvoor al een afspraak gemaakt hadwordt telefonisch gecontacteerd. Hulp bij het invullen van de aangiften kan wel gebeuren via telefonische afspraken of via www.bekkevoort.be/zitdag-invullen-belastingen-afgelast. 
 • ‘Lummen Helpt’ wil kwetsbare inwoners bijstaan door bvb. boodschappen te doen, de hond uit te laten en/of naar de apotheek te gaan. Zowel de hulpbehoevenden als de vrijwilligers kunnen zich melden via www.lummen.be/lummenhelpt. Ze kunnen mailen naar lummen.helpt@lummen.be of via een belletje naar 013/39 06 05.
  Zo ook is er ‘Tielt-Winge Helpt’Op www.impactdays.be/tieltwingehelpt worden alle vragen gebundeld en zie je hoe je kunt bijdragen als vrijwilliger. Mensen die hulp nodig hebben, kunnen daar in alle discretie terecht. Dat kan ook op 016/63 40 03. 
 • 148 handelaars en middenstanders uit Tielt-Winge deden een beroep op de hinderpremie van de Vlaamse regering. Globaal komt dat neer op bijna 1 miljoen euro. 
 • Het Limburgse provinciebestuur maakt 2 miljoen euro vrij om alle 40 000 logiesbedden in Limburg voor één nacht op te kopen. Die overnachtingen worden tijdens de Limburgweek in september in promotiepakketten  “één nacht boeken, één nacht gratis” – op de markt gebracht om toeristen te lokken. 
 • In Aarschot krijgt elke inwoner in de brievenbus een waardebon van 10 euro om te spenderen in een lokale handelszaak. Handels- en horecazaken die aan het initiatief mee willen doen, kunnen zich registreren via lokale-economie@aarschot.be. Er is ook een affiche gemaakt die deelnemende zaken voor het venster kunnen hangen. 

Momenteel… 

 • is het eerste album van dstripreeks ‘Van Roy en Sid’ door Diestenaar Gunther Theys uitHet eerste nummer kreeg als titel mee: ‘The Devils Charm/The Ancient Curse’. Het brengt politie-inspecteur Van Roy en zijn assistent Sid onder meer naar de Citadel. Je kunt de strip bestellen via de facebookpagina van Gunther Theys. Na de coronacrisis is het ook te verkrijgen bij de Dienst Toerisme Diest en in de Standaardboekhandel. 
 • kan je het derde deel van de stripreeks ‘Beelzeburps, Derailed’ bestellen. Geestelijke vader is striptekenaar en zanger ‘Pies’ Laeremans uit Scherpenheuvel. De naam Beelzeburps komt uit: ‘Beelze’ van de duivel Beëlzebub en ‘burps’ van het geluid van een boertje. Wie de strip in huis haalt, moet wel oppassen voor kindjes. “Het is pikante tooghumor en dus 16plus”, legt Pies uit. De strip is uitgegeven in eigen beheer. Bestellen kan door een mailtje naar pies@skynet.be. 
 • Is het boek ‘Sint-Lambrechts-Herk tijdens de Tweede Wereldoorlog’ verkrijgbaar. Achttien getuigenissen van Herkenaren over de oorlogsperiode en gegevens uit het archief van de gemeente werden gebundeld in een boek van 112 bladzijden. Dat is te bestellen op naam van Erfgoed Sint-Lambrechts-Herk én door overschrijving van 15 euro op BE98 7310 4557 2793. Na ontvangst van de betaling wordt het boek binnen de week in de brievenbus bezorgd door een medewerker. Verzending per post (buiten Herk) kan ook, mits toevoeging van 4 euro portkosten. Voor meer informatie ben je welkom bij Marc Briers op 011/68 56 26. 
 • is het koor DOsibELS uit Averbode op zoek naar een nieuwe gemotiveerde dirigent of dirigente. Geïnteresseerden kunnen zich melden via desintjansvrienden@gmail.com. 
 • zijn tickets verkrijgbaar voor ‘Guy Swinnen – the essential’. Het concert wordt als gastvoorstelling gegeven op 10 oktober in den Egger te Scherpenheuvel. Tickets zijn te bestellen via www.denegger.be/programma/kattentehuis-vergeet-me-nietje-presenteert-guy-swinnen-essential. 
 • is de publicatie ‘Te Loat Zee Boes’ door Wouter Theunis verkrijgbaar in de dagbladhandels Den Hoek en Op den Berg te Tessenderlo voor 10 euroIn het rijkelijk geïllustreerde boek van 104 bladzijden lees je meer over de geschiedenis van de cinema’s in Tessenderlo met verhalen over ‘gewaagde prenten’ (= blote benen!), preutsheid – evenals over de concurrentie tussen de privézalen en die van de pastoor, die – naar eigen zeggen – enkel ‘deugdelijke’ films draaide… Ook de stomme en de eerste gesproken films komen aan bod. Je leest er over de bezettingsjaren toen films werden gecensureerd of nazipropaganda spuiden. Uiteindelijk belandt het boek bij de concurrentie van de teevee, bij de modernisering en bij de uiteindelijke neergang. Voor meer info contacteer jwouter.theunis@gmail.com. 

Socio-culturele en sportieve activiteiten kan je op Radio Demerstad gratis laten omroepen in de loop van onze programma’s door de info daarover ten minste een weekje of drie op voorhand in te sturen naar info@radiodemerstad.be met als mededeling “Info Radio Demerstad”. Dank bij voorbaat en graag tot jullie dienst! En… hou het bovenal gezond voor jou en iedereen! 

Samenstelling en redactie: Frits van Perk