Weekend- en weekkalender vanaf zaterdag 2november 2020 

Samenstelling en redactie: Frits van Perk 

Heel wat geplande evenementen kunnen – als gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van het covid 19-virus – niet doorgaan. We wensen onze verenigingen veel sterkte toe! Hopelijk gaat alles snel weer zijn gewone gang! 

De redactie van Radio Demerstad 

Van zaterdag 28 november t/m zondag 13 december 

 • kunnen de brave kinderen op zoek naar de pakjes die de Routepiet van de Sint heeft verloren tijdens de wandeling in de stad Diest. Deelnemen is eenvoudig want het enige wat hen doen staat, is een brief en plattegrond afhalen bij de dienst toerisme van Diest. Wie alle pakjes gevonden heeft, krijgt een leuke beloning. Maar welke precies is nog een beetje een geheim. Op de Grote Markt staat een grote rode brievenbus met een grote “S” erop. Daarin kunnen de kinderen kunstwerkjes en brieven voor de Sint stoppen. 

Zondag 29 november 

 • om 14u. vertrekt aan het Stedelijk Museum van Aarschot een wandelspeurtocht naar plaatsen met een oorlogsherinnering. Verplichte reservatie via Het Gasthuis. 

Zondag 6 december 

 • om 14u. vertrekt in Drieslinter een natuurwandeling door de Getevallei onder begeleiding van een natuurgids. De deelnemers verzamelen tegen 13u30 op de Parking Speelhof te Sint-Truiden. Als schoeisel zijn laarzen aangeraden. Je schrijft in via Diederik De Leersnijder op diederik.de.leersnijder@gmail.com – tel. 0473/81 19 62. 
 • om 14u. vertrekt aan de kerk van Ransberg een landschapswandeling. Geïnteresseerden contacteren Jan Vanwinckel via natuurpunt.linter@gmail.com – tel. 0477/60 37 54. 
 • om 14u. vertrekt aan zaal FSMB aan de Bogaardenstraat te Aarschot een Sinterklaaswandeling. Gratis deelname, maar je contacteert vooraf 0479/56 65 92. 

Woensdag 9 december 

 • om 20u. organiseert het gemeentebestuur van Herk-De-Stad een digitaal overleg met de inwoners van de straten van Herk Centrum en Schakkebroek in verband met de aanplant van bomen. Daarbij worden de exacte plannen toegelicht en is er ruimte voor inspraak. Je kunt deze vergadering volgen na inschrijving via infovergadering@herk-de-stad.be. Vergeet in de mail niet te melden in welke straat je woont. Je krijgt vervolgens per mail de link doorgestuurd waarmee je aan de infovergadering kunt deelnemen. 

Momenteel… 

 • loopt de ticketverkoop voor de maand december in den Egger te Scherpenheuvel. Wie al een abonnement had genomen, kan de komende voorstellingen aan de voordeligste prijs bekomen door het tarief ‘ABO Web’ te selecteren en je ‘code podium abonnement’ in te voeren. Die kreeg je samen met je eerdere (e-)tickets. De anderen hebben vanaf twee voorstellingen eveneens recht op de abonnementsprijs! De voorstellingen van het komende voorjaar gaan later in verkoop. Hou dus zeker de website van den Egger in de gaten en/of schrijf je in op de nieuwsbrief om zeker op de hoogte te blijven! 
 • kan je aan de balie van cultuurcentrum Het Gasthuis te Aarschot tickets kopen voor evenementen tijdens het najaar – of op 016/56 48 24. Uiteraard kan dat ook d.m.v. een mail naar tickets@hetgasthuis.be. 
 • Het Merodefestival organiseert al jaren concerten en muzikale wandelingen in de Meroderegio met – onder andere – Aarschot, Diest en Scherpenheuvel-Zichem. Als gevolg van de covid-maatregelen wordt een muzikale wandelingenapp georganiseerd met geregeld nieuwe routes. Het geheel wordt opgefleurd met foto’s van natuurfotograaf Guy Janssens. Lennaert Maes sprak extra achtergrondinformatie in. Vanzelfsprekend zitten er ook muzikale fragmenten in verweven. Je gebruikt een interactieve kaart. Op 6 december staat een parcours in Langdorp online, doorspekt met musica populare del Italia’. Daarna volgen er nog 15 andere wandelingen. Dat alles download je via demerodeonline.be. 

Tot en met… 

 • 10 december kan je bij de Koninklijke Fanfare Sint-Huberrtus uit Schaffen een kerstpakket bestellen. Als gevolg van de covid-pandemie kreeg zij amper inkomsten binnen. Toch moeten de instrumenten verder worden onderhouden en dienen er nieuwe partituren aangekocht. Daarom worden nu kerstpakketjes verkochtDie kunnen op zaterdag 19 en dinsdag 22 december worden afgehaald in de Gildezaal te Schaffen. Op zaterdag 19 december kunnen de pakketjes ook aan huis geleverd worden. In aanbieding staat een bier- en een wijnpakket van respectievelijk 20 en 25 euro. Verder kan je opteren voor een bubbelpakket van 30 euro. Voor de jongsten is er een kinderpakket van 15 euro. In elk pakket zit een extra verrassing voor één van de volgende activiteiten. Je kunt een pakket bestellen via www.fanfareschaffen.be. 
 • De gemeente Kortenaken roept alle inwoners op om een sereen gedicht in te zenden. Dat wordt opgehangen aan de toekomstige Sterrenweides van Kortenaken, Waanrode en Hoeleden als troostplek voor ouders van wie de baby levenloos werd geboren. De gedichten mogen niet meer dan 30 woorden tellen en kunnen worden ingestuurd tot uiterlijk op 15 december via bibliotheek@kortenaken.be. 
 • 20 december loopt in de schuur van de Vinnehoeve te Zoutleeuw de fototentoonstelling ‘Elk einde is een nieuw begin’ over de natuur en de werkzaamheden in het provinciedomein. Je bent er dagelijks coronaproof gratis welkom tussen 13 en 16u. 
 • 25 december zet het stadsbestuur van Diest een actie op het getouw om tijdens deze donkere dagen extra aandacht te hebben voor de oudere inwoners. Daarbij wordt gedacht aan het deponeren van een kaartje of een tekening in hun brievenbus, een lichtje op hun vensterbank te plaatsen of bijvoorbeeld een stoepkrijttekening te maken voor hun deur. Ten slotte roepen de initiatiefnemers op om een foto van je initiatief te delen op sociale media met de hashtag #Diestmijnstad en de tag @stadiest. 
 • 3 januari kan je in het Stedelijk Museum Aarschot tussen 14 en 18u. gratis en per bubbel de expo Aarschot ’40-’45 bezichtigen. Daar is ook de publicatie door Paul De Keulenaer over het 21e en 22e Jodentransport te Langdorp in 1943 gratis te verkrijgen. Dat geldt ook voor de brochure ‘Vergeven ja, vergeten nooit’. Verplichte reservatie via 016/56 84 51. 
 • 31 januari kan je in 16 etalages van Aarschotse handelaars werk zien van Leen Laeveren. Thematisch heeft ze zich laten inspireren door vrouwen. 

Covid 19 

 • Om het coronavirus te stoppen zijn er verschillende regels. Afhankelijk van het alarmniveau kunnen er extra maatregelen worden genomen op lokaal niveau. Raadpleeg daarom de website van jouw stad of gemeente op www.info-coronavirus.be/nl/. 
 • Alle zaalsporten (volleybal, basketbal, zaalvoetbal) en veldvoetbal zijn geannuleerd. Door het stilleggen van de competities is er voorlopig op Radio Demerstad ook geen Sportcafé op zondagavond. 
 • Tot nader order zijn de activiteiten in alle zalen van cultuurcentrum Diest geannuleerd. Die worden hetzij verplaatst ofwel geschrapt. In het laatste geval worden de tickethouders persoonlijk gecontacteerd voor terugbetaling. Zelf hoeven ze dus niets te ondernemen. Het cultuurcentrum blijft telefonisch en per mail bereikbaar. 
 • De stad Diest komt met een uniform online registratieplatform. Bedoeling is dat daar elk evenement door de organisator geregistreerd wordt. Die krijgt een QR-code per mail en aan de hand daarvan moeten de bezoekers zich registreren. Die gegevens worden 14 dagen bewaard. In geval van een besmetting brengt de stad de betrokken organisator of zaakvoerder op de hoogte. 
 • In den Egger te Scherpenheuvel zijn er – minstens tot 13 december – geen voorstellingen of activiteiten. Het secretariaat blijft bereikbaar tijdens de normale openingsuren op 013/46 06 50. De tickethouders voor geschrapte voorstellingen worden persoonlijk op de hoogte gebracht. Wanneer de voorstelling niet kan verplaatst worden, krijgen ze de tickets terugbetaald. Ruilcheques blijven geldig. 
 • In Herk-De-Stad zijn de Markthallen, dienstencentrum De Cirkel en Sportcentrum Herkules voorlopig gesloten. De bibliotheek – met uitzondering van de leeshoek – blijft gewoon open – met een afhaalservice. Er zijn tegelijk maximaal tien bezoekers toegelaten. Ook de buitenschoolse kinderopvang De Speeldoos en het recyclagepark blijven toegankelijk – uiteraard telkens met inachtneming van de maatregelen. 
 • Het Huis van het Kind in Herk-De-Stad zamelt opnieuw laptops in om te schenken aan kwetsbare gezinnen om leerachterstand te voorkomen bij de kinderen. Ook jij kunt helpen door een gebruikte laptop te doneren door die binnen te brengen bij het Huis van het Kind, Trompetplein 2, te Herk-de-Stad. Gelieve wel vooraf contact op te nemen via 013/55 41 81. 
 • Alle carnavalactiviteiten voor 2021 zijn geannuleerd in o.m. Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Truiden, Aarschot en in Zoutleeuw.  
 • De gastvoorstelling ‘Guy Swinnen – the essential’ in den Egger te Scherpenheuvel is verschoven naar 9 april 2021. De tickets en plaatsen blijven geldig. Je reserveert via www.denegger.be/programma/kattentehuis-vergeet-me-nietje-presenteert-guy-swinnen-essential. 

Socio-culturele en sportieve activiteiten kan je op Radio Demerstad gratis laten omroepen in de loop van onze programma’s door de info ten minste drie weken op voorhand in te sturen naar info@radiodemerstad.be met als mededeling “Info Radio Demerstad”. Dank bij voorbaat en graag tot jullie dienst!