Weekend- en weekkalender vanaf zaterdag 19 september 2020 

Samenstelling en redactie: Frits van Perk 

Zaterdag 19 september 

 • van 14 tot 16 u. kan je een bezoek brengen aan de apotheek van het Elisabethgasthuis in Diest. Deelname: 3 euro. Een mondkapje is verplicht. Ook inschrijven bij toerismereservatie@diest.be – tel. 013/35 32 74 – is noodzakelijk. 
 • vanaf 15u. kan je tijdens een gegidste bier- en chocoladewandeling op een ludieke wijze Aarschot ontdekken met een stop in enkele unieke cafés. De tocht begint aan De Mêt aan de Theo de Beckerstraat. Een ticket van 28 euro is verkrijgbaar bij werner@bierolade.be. 
 • van 19u30 tot 23u. kan je op de parking aan de kijkhut van de Wildendriesdijk in Testelt in alle donkerte op verkenning naar de sterrenhemel. Als het weer meezit, krijg je de kans om een kijkje te nemen door een telescoop. De deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht op natuurpuntSZ@gmail.com. Mensen ouder dan 12 jaar brengen een eigen mondmasker mee. 
 • om 20u. is humorist Pieter Verelst te gast op het Museumplein te Aarschot met ‘Amai’. Hij zoomt in op materialisme, liefde, relaties en angsten. Je reserveert via het Gasthuis. 
 • om 20u. brengt Compagnie De Koe in het Cultuurhuis te Tessenderlo muziektheater met ‘Achter/Af’ met een afwisseling van zelfrelativering en arrogantie. Een entreekaart van 10 euro kan besteld worden via cultuurhuis@tessenderlo.be – tel. 013/35 53 20. 
 • VOETBAL: 

           om 18u.: Tielt-Winge B – Bekkevoort B /  

           om 20u.: Sporting Hasselt – Lyra Lierse Berlaar /  

           om 20u15: Tielt-Winge – Herent/  

 • BASKETBAL: Beker van België: za. 19 sept. om 20u.: Aarschot – Gent / 

Zondag 20 september 

 • om 9u30 ben je in den Egger te Scherpenheuvel getuige van Dance Waves Competition. Dat is de grootste danswedstrijd in België én Nederland. Die is toegankelijk voor dansers van alle niveaus en alle leeftijden in de dansstijlen hip hop, modern, hedendaags, jazz en klassiek ballet. Iedereen kan deelnemen of een kijkje komen nemen. Tickets en het dansschema zijn te verkrijgen op www.dancewavescompetition.com. 
 • vanaf 14 u. wordt vanuit het cultuurcentrum van Aarschot het Buskerfestival georganiseerd. Dat is een historische en muzikale reis waarin de liefde voor muziek en voor de Demerstad aan bod komen. In kleine groepen trekken officiële stadsgidsen op pad langs historische panden. Bij elke tussenstop staat er een muzikant van de Rootstown-stal klaar om de deelnemers te beroeren met akoestische liedjes. Een ticket van 15 euro is verkrijgbaar in het Gasthuis. 
 • om 14u. organiseren de Sint-Jorisvrienden van Motbroek voor iedereen in Houwaart een gratis bos- en wijngaardwandeling van circa 7 km. Ze gaan op pad van aan ‘Den Hagelander’ in Houwaart-centrum. Na een bezoek aan de Sint-Denyskerk en de erebegraafplaats wordt er doorgewandeld naar de wijngaarden op de Houwaartseberg. Een wijnproducent geeft uitleg en presenteert zijn wijn aan democratische prijzen. Tot slot gaat het naar het Walenbos en naar de 400-jarige eik in het natuurbos. Info bij André Van Winkel via avanwinkel@yahoo.com of op 016/63 50 43. 
 • VOETBAL: 

            om 14u.: Averbode-Okselaar B – Aarschot B 

            om 15u.: FC Geetbets – KFC Perk / Averbode-Okselaar – Haasrode / Deurne – Korbeek / 

                             Bekkevoort – Binkom / Kortenaken – Scherpenheuvel / Zichem – Zoutleeuw / 

                             RWL Sport A – Vissenaken / Rummen – Molenbeek / Waanrode – Glabbeek /  

Zaterdag 19 en zondag 20 september 

 • kan je in de Carrefour Market te Kortenaken plantjes kopen ten voordele van Kom op tegen Kanker. Reserveren is mogelijk op fermkortenaken@gmail.com 

Van zondag 20 september tot en met zondag 11 oktober 

 • exposeert Irmine Remue in de Markthallen te Herk-De-Stad. Ze toont tekeningen en etsen waarin ze haar ware état d’âme laat zien. In de week is de expo gratis toegankelijk tussen 9 en 17u. – behalve op vrijdagnamiddag. Op zondag is dat van 14 tot 17u. 

Maandag 21 september 

 • vanaf 19u30 ben je in ’t Stamineeke te Webbekom welkom voor een avond met live muziek. Het betreft hier een solidariteitsactie ten voordele van de artiesten. Je moet wel reserveren op 0493/76 27 75. 
 • om 20u. wordt een algemeen infomoment over de vijf kerken van Groot-Herk georganiseerd in de Markthallen. Je verneemt er in detail wat de volgende maanden op stapel staat. Verder bestaat de mogelijkheid om via een online bevraging je mening te geven en mee te bouwen aan een duurzame toekomst voor de kerken! Omdat het aantal plaatsen beperkt is, moet je inschrijven via erfgoed@herk-de-stad.be. 

Dinsdag 22 september 

 • om 16u. of om 18u30 ben je in het Peter Dorlandcentrum welkom voor een opendeurdag van tafeltennisclub PW Diest. Gratis toegang voor geïnteresseerden vanaf 6 jaar voor een mix van tafeltennisinitiatie en -spelletjes. Voor meer info bel je naar 013/31 36 49. 
 • om 19u30 vindt in de bibliotheek van Aarschot een auteurslezing plaats met als gaste Tine Bergen. Zij is de auteur van jeugdboeken – evenals fictie en non-fictie voor volwassenen. De lezing sluit aan bij de leesclub van 14 september – maar iedereen is welkom. 
 • om 20u15 wordt in Cinema Cameo te Sint-Truiden de zebrafilm ‘Før Frosten’ gedraaid. Uit angst voor een hongerdood voor zijn gezin tijdens de komende winter besluit een Deense boer zijn dochter te laten trouwen met de zoon van zijn buren… Een ticket kost 6 euro. 

Woensdag 23 september 

 • staat de markt van Diest weer in het centrum van de stad. De desbetreffende straten moeten opnieuw parkeervrij zijn van 6u ‘s morgens tot 14u. 

Donderdag 24 september 

 • om 20u. wordt in de UGC Cinema’s te Aarschot de zebrafilm ‘Papicha’ vertoond. In Algerije worden vrouwen verplicht om een sluier te dragen. De jonge modestudente Nedjma trekt zich daar weinig van aan. Tot haar zus, een kritische journaliste, in koelen bloede wordt doodgeschoten… Een ticket kost 9, 60 euro. 
 • om 20u. brengen Kloppend Hart & Arsenaal ‘Studio Sheherazade’ in het Cultuurhuis te Tessenderlo. Daarin worden clichés over gender en seksualiteit op een hoopje gegooid. Een ticket kost 10 euro. 
 • om 20u30 treedt Sophia Ammann op in den Amer te Diest. Deze Belgische zangeres met Canadese roots geeft een eigen cachet aan het werk van Leonard Cohen. 

Donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 september 

 • om 19u30 wordt op de binnenkoer van ’t Stamineeke te Webbekom Bubbelfun georganiseerd met en ten voordele van David Ronaldo & the Dice. Je kunt er ook genieten van hapjes. Reserveren is noodzakelijk, want het aantal plaatsen is beperkt – en dat kan via 0493/76 27 75. David Ronaldo is een telg van Familie Ronaldo die een top authentiek circus beheert. Door corona beleven ze geen gemakkelijke tijden. Vandaar dus de hulp… 

Vrijdag 25 september 

 • om 19u. kan je bij Wijndomein Gloire de Duras te Sint-Truiden terecht voor een begeleide nocturnewandeling. Deze avondwandeling loopt langs een verlicht pad tussen de boomgaarden en wijnranken van het domein. Na afloop word je verrast met een lekkernij en een (wijn)proevertje. Deelname: 15 euro. Inschrijven doe je via www.visitsinttruiden.be. 
 • om 20u30 draait in Cinema Paradiso op de Citadel in Diest de zebrafilm ‘Sibel’. Deze 25-jarige vrouw woont met haar vader en zus in een afgelegen dorp in de bergen aan de Zwarte Zee. Maar daar bokst ze op tegen het bijgeloof dat ze er ongeluk brengt, waardoor ze weinig contacten heeft. Wanneer ze Ali wil helpen, die op de vlucht is voor de autoriteiten, komt ze in conflict met haar enige medestander – namelijk haar vader… Er worden maar 40 kijkers toegelaten. In de zaal zijn mondkapjes verplicht. Tickets kosten 7 euro en zijn enkel online te koop. 
 • ZAALVOETBAL: 

            om 21u10: Herk FC – Maasmechelen in zaal de Koekoek in Halen  

            om 21u15: Aarschot – Hoei / 

Vrijdag 25 en zaterdag 26 september 

 • om 20u30 opent het KVT aan de Nijverheidslaan te Diest het toneelseizoen met ‘Oud Papier’ , geschreven door Stany Crets en in een regie van Roel Vanderstukken. Raymond, Rachel en hun vriend Lucien vormen ogenschijnlijk een ménage à trois. Tot een oud dagboek halve waarheden en hele leugens aan het licht brengt. Zaal én cafetaria zijn coronaproof. Reserveren doe je via www.kvt.be. 

Van vrijdag 25 t/m zondag 27 september 

 • opent cultuurcentrum Het Gasthuis te Aarschot zijn 25e seizoen met een resem activiteiten. Reservatie en registratie zijn verplicht voor elk daarvan! 

        Vrijdag, zaterdag én zondag staat ‘Applaus’ door Circus Ronaldo op het programma in een 

        circustent op het kerkplein. Het brengt het verhaal van een circus zonder publiek.  

        Tussen 18 en 22u. zijn er voorstellingen – opgedeeld in tijdsloten met max. 10 personen. 

        Zaterdag is de Grote Markt the place to be voor kinderen. Vanaf 15 u. vergast Compagnie  

        Charlie ze in ‘Peek-a-Boo!’ op een boksmatch om je een breuk te lachen! Om 20u. kan je  

        in het stadspark genieten van een jazz-optreden door Les Fournisseurs de Bonheur. 

        De zondag gaat om 11u. van start met een klassiek concert in het stadspark door Clara  

        Evens en een gastmuzikant. In de namiddag zijn kinderen er baas. Ze kunnen ze zich dan, 

        samen met mama en papa, volledig uitleven in diverse avonturen. Om 19u. brengt  

        gezelschap Lucinda Ra het verhaal van ‘Jordy’. Eind augustus 2016 vond een wandelaar  

        op de Blaarmeersen zijn levenloze lichaam. Hij stierf van ontbering en helemaal alleen… 

 • telkens om 18u. wordt op het Kerkplein te Aarschot in de reeks Rootstown Cinema de romantische komedie ‘Singles’ gedraaid. Inkom: 15 euro. 

Zaterdag 26 september 

 • van 14 tot 16 u. kan je een bezoek brengen aan de apotheek van het Elisabethgasthuis in Diest. Een Een mondkapje is verplicht. Vanaf volgende week verandert de uurregeling! Inschrijven doe je bij toerismereservatie@diest.be – tel. 013/35 32 74. Deelname: 3 euro. 
 • organiseert dansclub Optimi in Zichem gratis proeflessen. Om 9u30 zijn die bestemd voor kleuters. De kinderen van het 1ste t/m 5de leerjaar komen aan de beurt om 10u15. Om 11u15 is er een les voor juniors van het 6de leerjaar tot 16 jaar. 
 • om 15u. kan je kennismaken met het Citadelbos. Er worden maximaal 25 personen aanvaard. Afspraak op de Citadel van Diest. Deelname: 3 euro. 
 • om 20u. begeleiden de nachtwachter en Nelleke je tijdens een rondleiding door het historische Diest. Het aantal deelnemers is beperkt tot 10. Je kunt je aanmelden via toerismereservatie@diest.be – tel 013/35 32 74. Deelname: 3 euro. 
 • VOETBAL: 

         om 19u30: Thes Sport Tessenderlo – Sint-Eloois-Winkel / KFC Diest – Sint-Lenaarts /  

                                 Bekkevoort B – Linden B / Halen – Opglabbeek /  

         om 20u.: Betekom – Zwarte Leeuw / Keiberg – FC Geetbets / Loksbergen – Juve Hasselt B 

Zaterdag 26 en zondag 27 september 

 • kan je in Aarschot opnieuw azalea’s kopen ten voordele van ‘Kom Op Tegen Kanker’ voor 7 euro per stuk. Maar dit jaar moet online gebeuren. Uiteraard kan je ook een azalea schenken aan een zorgverlener. Tussen 26 tot 30 september kan je de plantjes onder meer afhalen bij Aveve. Voor een kleine meerprijs kan je de plantjes thuis laten leveren. Bestellen doe je bij Silke De Rijck op silkederijck@skynet.be of via 016/56.23.56. 

Zondag 27 september 

 • wordt in Aarschot een zeepkistenrace en openstratendag georganiseerd. Van 10u. tot 12u30 ben je welkom op de Grote Markt voor een kinderrommelmarkt. Tussen 13 en 17u. is er kinderanimatie in het Stadspark en op de Bonewijk. Van 14 tot 15u. en van 15 tot 17u. is er de zeepkistenrace – resp. voor jongeren van 12 tot 15 jaar – en vanaf 16 jaar. 
 • vanaf 14u. kan je in Backstage Gitan aan de Boudewijnvest te Diest terecht voor ‘God Is Noise’. Dat is een festival voor de liefhebbers van Noise, punk en garagerock. Voor een ticket van 12 euro kan je terecht op www.godisnoise.eventsquare.co. 
 • VOETBAL:  

         om 14u30: Herk FC – Bree-Beek /  

         om 15u.: Aarschot – Bertem-Leefdaal / Scherpenheuvel – RWL Sport A /  

                          Molenbeek – Waanrode / Meensel-Kiezegem – Rummen / Testelt – Holsbeek /  

                          Sparta Schaffen – Keiberg B / Linkhout – Piringen / Zelem – Zonhoven United B/ 

                          Lummen – Berbroek-Schulen /  

 • TAFELTENNIS: Superliga: om 16u.: PW Diest – Sokah Hoboken / 

Maandag 28 september 

 • vanaf 19u30 ben je in ’t Stamineeke te Webbekom welkom voor een avond met live muziek. Het betreft hier een solidariteitsactie ten voordele van de artiesten. Op andere avonden wordt een Franse avond of jazzavond georganiseerd. 
 • om 20u15 brengt Deschonecompagnie in de Academiezaal te Sint-Truiden ‘Cosi’.Op de scène verschijnen twee acteurs,twee klassieke zangers, een pianist en een violiste. Met muziek en tekst door Mozart en Da Ponte filosoferen en discussiëren de spelers samen over het bestaan van fysieke trouw. Reserveren doe je via de Bogaard. Inkom: 17 euro. 
 • BASKETBAL: Beker van Vlaanderen: om 20u.: Sint-Truiden – Clem Scherpenheuvel / 

Dinsdag 29 september 

 • om 16 u. of om 18u30 ben je in het Peter Dorlandcentrum welkom voor een opendeurdag van tafeltennisclub PW Diest. Gratis toegang voor geïnteresseerden vanaf 6 jaar voor een mix van tafeltennisinitiatie en -spelletjes. Voor info doe je een belletje naar 013/31 36 49. 
 • om 20u15 wordt in Cinema Cameo te Sint-Truiden de zebrafilm ‘A Hidden Life’ gedraaid. Franz Jägerstätter is een Oostenrijkse boer die weigert om voor de nazi’s te vechten. Zijn onwankelbare geloof en zijn liefde voor zijn vrouw en kinderen houden hem op de been… Een ticket kost 6 euro. 

Momenteel… 

 • tussen 18 en 20u. luister je op Radio Demerstad op zondag naar het Sportcafé voor uitslagen en interviews. 
 • komen de Breistérren elke donderdag van 14 tot 16u. samen in de cafetaria van het Stedelijk Zwembad van Diest. Per kalenderjaar betaal je 5 euro lidgeld voor de aankoop van breinaalden en boeken – en voor de publicatie van de nieuwsbrief. Voor meer info ben je welkom bij Hilde Draelants op 0474/72 54 52. 
 • kan je reserveren voor ‘Oud Papier’, geschreven door Stany Crets. Het KVT, Nijverheidslaan te Diest, opent daarmee het theaterseizoen in een regie van Roel Vanderstukken. Het staat verder geprogrammeerd op 2, 3, 6, 9, 10, 12, 16 en 17 okt. – telkens om 20u30. Raymond, Rachel en hun vriend Lucien vormen ogenschijnlijk een ménage à trois. Tot een oud dagboek halve waarheden en hele leugens aan het licht brengt! Zaal én cafetaria zijn coronaproof. Reserveren doe je via www.kvt.be. 
 • kan je inschrijven voor een Rebootkamp in Beringen. Dat vindt plaats van 2 tot 6 november – en is bedoeld voor 13 tot 16-jarige risicovolle en/of problematische gamers. Het opzet ervan is om op een actieve en creatieve manier op zoek te gaan naar een alternatieve vrijetijdsbesteding, naast het gamen. Indien gewenst wordt er achteraf voor de jongere een verder begeleidingstraject opgezet. Naast de doelgroep worden de ouders actief betrokken. Ook voor hen bestaat de mogelijkheid tot verdere ondersteuning. Inschrijven gebeurt via www.rebootkamp.be. 
 • kan je het programma van den Egger te Scherpenheuvel raadplegen via de website. Je kunt een abonnement nemen voor de maanden oktober en november door te kiezen voor twee of meer evenementen. De evenementen vanaf december zijn al online te bekijken. De ticketverkoop daarvoor wordt op een later moment aangekondigd. Het loont de moeite om geregeld eens te snuisteren op de site van den Egger, want wijzigingen zijn steeds mogelijk. Om ieders veiligheid te garanderen, bestel je de tickets zoveel mogelijk online. 
 • kan je aan de balie van cultuurcentrum Het Gasthuis te Aarschot tickets kopen voor evenementen tijdens het najaar – of telefonisch op 016/56 48 24. Uiteraard kan dat ook d.m.v. een e-mail naar tickets@hetgasthuis.be. 
 • ligt ‘Blauwblauw’ in de boekenwinkels. Het nieuwe album van De Kiekeboes draait rond buurman Leon Van Der Neffe. Het is getekend door Steve Van Bael uit Tielt-Winge – i.s.m. scenarist Peter Van Gucht. Merho, de bedenker van de reeks, waakt over de kwaliteit want geen enkel Kiekeboe-verhaal komt in de rekken zonder zijn goedkeuring. 
 • kan je reserveren voor een rondleiding door het historische Diest onder begeleiding van de nachtwachter op vrijdag 30 oktober om 20u. Het aantal deelnemers is beperkt tot 10. Je kunt je aanmelden via toerismereservatie@diest.be – tel 013/35 32 74. Deelname: 3 euro. 

Tot en met… 

 • 26 september kan je op zaterdag een gratis bezoek brengen aan de apotheek van het Elisabethgasthuis in Diest. Inschrijven is noodzakelijk bij toerismereservatie@diest.be – tel. 013/35 32 74. 
 • 30 september kan je jouw muzikale suggestie insturen voor de playlist voor de beiaard van Diest. Stuur een mail naar cultuurraad.diest@gmail.com. Nadien organiseert de Cultuurraad een online stemming. 
 • 30 september is Huize Ernest Claes te Zichem toegankelijk van maandag tot vrijdag tussen 13 en 17u. Op zon- en feestdagen is dat van 13 tot 18u. De bekendste bengel van Vlaanderen – de Witte van Zichem – blaast dit jaar exact 100 kaarsjes uit. De roman over hem door Ernest Claes is intussen aan de 126ste druk toe. 
 • 11 oktober exposeert Irmine Remue in de Markthallen te Herk-De-Stad. Ze toont tekeningen en etsen waarin ze haar ware ‘état d’âme’ laat zien. In de week is de expo gratis toegankelijk tussen 9 en 17u. – behalve op vrijdagnamiddag. Op zondag is dat van 14 tot 17u. 
 • 31 oktober kan je in een twintigtal etalages van Aarschotse handelaars werk bewonderen van kunstschilder Miel Deca. Die werd 100 jaar geleden geboren in de Demerstad en overleed er in 1980. Hij vond vnl. inspiratie in de Hagelandse natuur. Voor meer info kan je terecht in het Stedelijk Museum van Aarschot. 

Corona 

 • De ophaling van oude kleding, schoenen en textiel door de Lions Club, de Leo Club en de vzw’s De Bremberg en van Martine Van Camp – voorzien voor 26 september – wordt alvast uitgesteld tot 24 april 2021. Maar die spullen kunnen wel in de containers worden gedeponeerd. De opbrengst van de inzameling gaat naar een nieuw woon- en dagcentrum voor Home Martine Van Camp – het zogenaamde project ‘Poels’. Ook giften zijn erg welkom op het IBAN nummer BE37 7430 3878 2028. Vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest. 
 • Ook in Huize Sint-Augustinus te Diest mag weer geknuffeld worden, hoewel het nog wordt afgeraden, maar rug tegen rug is dat geen probleem. 
 • In Begijnendijk trok men door middel van een gloednieuwe fietsroute op zoek naar plaatsen voor extra corona-troost, hoop en vertrouwen voor nu en de toekomst. Dat resulteerde in een bewegwijzerde ‘Troosteling’ van 23 km. Die loopt langs de begraafplaats in Begijnendijk, de Heuvelstraat en de Engelenbeemd in Betekom. De routekaart is beschikbaar in het gemeentehuis, het OCMW, de bibliotheek en in sportcentrum De Tumkens te Begijnendijk. 
 • is de gastvoorstelling ‘Guy Swinnen – the essential’ in den Egger te Scherpenheuvel verschoven naar 9 april 2021. De tickets en gereserveerde plaatsen blijven geldig. Je kunt reserveren via www.denegger.be/programma/kattentehuis-vergeet-me-nietje-presenteert-guy-swinnen-essential. 
 • Door het wegvallen van de voorstellingen in den Egger te Scherpenheuvel wordt de geldigheid van een ruilcheque verlengd waardoor die nog gebruikt kan worden na de start van de ticketverkoop voor het seizoen 2020-21. 

Socio-culturele en sportieve activiteiten kan je op Radio Demerstad gratis laten omroepen in de loop van onze programma’s door de info daarover ten minste een weekje of drie op voorhand in te sturen naar info@radiodemerstad.be met als mededeling “Info Radio Demerstad”. Dank bij voorbaat en graag tot jullie dienst !