Hola Hageland:

De financiële impact van covid-19 voor de lokale gemeenschappen zal zwaar doorwegen. In Diest worden alle uitgaven die gerelateerd zijn aan de pandemie op een aparte post geboekt. Voorlopig loopt die rekening op tot ongeveer 500.000 euro. Dat blijkt uit de cijfers die schepen van Financiën Maurits Vande Reyde (Open Diest) vrij gaf in het kader van de goedkeuring van de jaarrekening.

De belangrijkste kostenposten zijn de aankoop van mondmaskers voor de inwoners, de kinderopvang, de aanpassing van de werkplaatsen en de organisatie van telewerken en de aankoop van desinfecterende producten. Er waren ook minder inkomsten omdat de parkeerretributie een paar weken werd opgeschort.

Schepen Vande Reyde benadrukte dat de impact van covid-19 nu al significant is maar dat de zwaarste gevolgen pas later zullen duidelijk worden. Er zijn nogal wat mensen technisch werkloos geweest en dat vertaalt zich via de personenbelasting in de ontvangsten van steden en gemeenten. Het negatieve effect daarvan voor Diest zal pas binnen een aantal maanden duidelijk worden.

Omdat de financiële impact van de pandemie nog stevig kan doorwegen, neemt het stadsbestuur van Diest voorlopig niet al te veel snelle initiatieven met een impact op het budget. De terrasbelasting en de standgelden voor marktkramers bijvoorbeeld, zijn formeel nog niet afgeschaft. In veel andere steden en gemeenten gebeurde dat wel al. Anderzijds zijn ook de aanslagformulieren voor die retributies nog niet uitgestuurd en is de inning van de promobijdrage voorlopig uitgesteld. Het bestuur houdt voorlopig dus alle opties open. https://bit.ly/3eOvB30

 Categorie: Nieuws