Hageland Expres:

Op vrijdag 28 augustus 2020 komt er een einde aan ruim 25 jaar gouverneurschap. Want dan gaat de eerste provinciegouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte met pensioen. Hij stond aan de wieg van de jongste provincie van ons land. Hij wordt opgevolgd door Jan Spooren.

Als kabinetschef van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken heeft Lodewijk De Witte de splitsing van de toenmalige provincie Brabant en het ontstaan van de provincie Vlaams-Brabant van op de eerste rij meegemaakt. In 1994 werd hem gevraagd om als gouverneur de leiding te nemen van dit nieuwe bestuur. In 1995 traden de allereerste Vlaams-Brabantse provincieraad en deputatie aan. Aanvankelijk nog op tijdelijke locaties, tien jaar later vanuit het provinciehuis in Leuven.

Op zijn 65ste verjaardag, januari 2020, zou Lodewijk De Witte met pensioen gaan. Maar de politiek kwam niet overeen wie hem moest opvolgen.

Jan Spooren wordt tweede gouverneur van Vlaams-Brabant

Gelukkig heeft de Vlaamse regering in Jan Spooren een waardig opvolger gevonden. Hij heeft op maandag 17 augustus de eed afgelegd bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. Hij start officieel op 1 september.

Jan Spooren was burgemeester van Tervuren. De eerste grote uitdaging als gouverneur is volgens hem het beheersen van de coronacrisis.

WAT ZIJN DE TAKEN VAN EEN PROVINCIEGOUVERNEUR?

  • De gouverneur is vertegenwoordiger of “commissaris” van de federale en Vlaamse regering in onze provincie. Hij houdt toezicht op de lokale besturen (o.a. de gemeenten en OCMW’s). Burgers met klachten over de werking van hun lokaal of provinciebestuur kunnen bij de provinciegouverneur terecht.
  • Hij heeft een belangrijke taak in de uitvoering van allerhande wetten en decreten. Hij ziet erop toe dat die regels correct worden nageleefd.
  • De gouverneur is voorzitter van de deputatie. Hij is niet stemgerechtigd, behalve in die gevallen waarin de deputatie een rechtsprekende taak uitoefent.
  • De gouverneur handhaaft de openbare orde en veiligheid. Hij coördineert hulpacties bij grote rampen.  https://bit.ly/32jnPZO
 Categorie: Nieuws