HLN:In Diest is er een toename van het aantal leefloontrekkers met 68% in vergelijking met 2015. Dat blijkt uit het antwoord van het stadsbestuur op een interpellatie van raadslid Linda Wouters (Vlaams Belang) op de jongste gemeenteraad. De stad voorziet in haar meerjarenplan een aantal acties in de strijd tegen  armoede. 

Net als in andere steden en gemeenten ( de voorbije twaalf jaar nam de kinderarmoede toe in 275 van de 300 Vlaamse gemeenten) ontsnapt ook Diest niet aan een stijging van de armoedecijfers. Waar er in 2015 nog 89 personen een beroep moesten doen op een leefloon waren er dat in 2019 al 152.

Ook de index van de kinderarmoede steeg in die periode van 5,17% naar 12,81%, meer dan een verdubbeling dus, en het aantal sociale woningen ging eveneens de hoogte in, van 710 naar 769, en hier verwacht het stadsbestuur de komende periode nog een stijging.

De voedselbanken kregen in 2018 een bedrag van 4002 euro en in 2021 mogen ze 4713 euro verwachten.

Het Vlaams Belang drong er tijdens de jongste gemeenteraad op aan om meer steun te voorzien voor kwetsbare gezinnen die het moeilijk hebben om de uitrusting voor de basisschool te betalen, net als de schoolfacturen.

Stad doet wel degelijk inspanningen
Schepen van sociale zaken Monique De Dobbeleer wijst erop dat de stad al veel inspanningen doet om onderwijsarmoede en kansarmoede te bestrijden en dat de zogenaamde onderwijskansarmoede-index, gebaseerd op alle kinderen die in Diest naar school gaan en rekening houdt met een aantal parameters, daalde tussen 2015 en 2018 van 0,66 naar 0,59. “Vandaag doen we al veel zoals het ondersteunen, begeleiden en financieel helpen van personen die hiervoor in aanmerking komen, mensen een helpende hand reiken in hun zoektocht naar een job en we streven naar gelijke kansen voor iedereen in het onderwijs. In het kinderdagverblijf is er, sinds januari, een halftijdse kinderbegeleider extra omdat de opvang en de begeleiding van kwetsbare kinderen intensiever is. Daarnaast wil het meerjarenplan van de stad bijkomend inzetten op een aantal aspecten van armoede zoals het begeleiden van mensen die op zoek zijn naar een woning, het aanpakken van huurachterstallen, een fysiek huis van het kind waar we gezinnen helpen en een buddyproject dat kwetsbare gezinnen moet begeleiden.”

https://bit.ly/366OAT8

 Categorie: Nieuws