HLN: ‘te laat’, zegt burgemeester: “Ze reageerden pas nadat het openbaar onderzoek was afgelopen”

In Tielt-Winge komen er langs de N2 twee nieuwe gsm-masten. Die zouden voor een beter bereik in de regio moeten zorgen en worden binnenkort in gebruik genomen. De omwonenden zijn er echter niet  niet zo blij mee, maar volgens burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) reageerden ze niet toen ze dat konden doen.

Tot nu toe gebruikten de telecomoperatoren een antenne op de terreinen van De Lijn, even verderop, maar die overeenkomst werd intussen stopgezet. Vandaar dat er nu twee nieuwe masten komen op de N2, even verder dan het kruispunt met de Blerebergstraat, waarbij telkens een straatlamp in de paal wordt verwerkt want om de nieuwe antennes te plaatsen moesten twee straatlampen weggehaald worden.

Omwonenden niet unaniem blij

De omwonenden zijn niet unaniem blij met de nieuwe aanwinst voor hun deur, zo ook Marcia C., die liever niet met haar volledige naam in de krant komt. “Ik wist helemaal niet dat ze hier die antennes zouden plaatsen. Wij kregen geen brief in de bus en wat er op het gele bord stond (het bericht waarop de plaatsing werd aangekondigd, nvdr), begreep ik niet zo goed.”

Pas toen de werken effectief gestart waren, ontvingen we digitaal een klacht. Ik heb zeker begrip voor hun standpunt, maar het komt te laat en dat betreur ik ook

Rudi Beeken, Burgemeester Tielt-Winge

Burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) begrijpt de onvrede van de omwonenden maar betreurt dat ze reageren nadat het openbaar onderzoek is afgerond en de werken al gestart zijn. “Iedereen die naast de nieuwe masten woont of er een landbouwgrond heeft liggen, kreeg een informatiebrief van de gemeente, net als het Agentschap Wegen en Verkeer.  Er werd ook een vergunningsaanvraag uitgehangen, maar niemand reageerde in de voorziene periode. Je kan je misschien afvragen waarom de mensen die net verder wonen geen brief kregen maar de wet bepaalt dat alleen de naaste buren een schrijven moeten ontvangen. Anderzijds hadden ze ook even de tekst kunnen lezen op de aanvraag. Pas toen de werken effectief gestart waren, ontvingen we digitaal een klacht. Ik heb zeker begrip voor hun standpunt, maar het komt te laat en dat betreur ik ook.”

Stralingsmeting aanvragen

Andere buren even verderop willen alleen anoniem getuigen en kregen evenmin een bericht in de bus. De tekst op het informatiebord zijn ze niet gaan lezen maar daar hadden ze zo hun redenen voor. “Niemand hier wist ervan en er stond dan wel een bord, maar ze zijn hier al zolang aan het werken aan de steenweg dat wij dachten dat het daar mee te maken had. Pas toen de eerste mast geplaatst werd, was het voor ons duidelijk wat er aan de hand was. Velen vinden dit niet leuk.”

De burgemeester raadt de omwonenden aan om een stralingsmeting aan te vragen bij de Vlaamse overheid. “Dat is gratis en iedereen kan die aanvragen. Op die manier weten ze meteen of ze in aanmerking komen voor een eventuele schadevergoeding.”

Ik vrees vooral voor de waarde van mijn huis, die gaat wellicht afnemen

Maria, Buurtbewoonster

Sommige buren zouden die optie overwegen en ook Maria denkt erover na. “Heel storend vind ik het nu ook weer niet, ik ben al 80 jaar oud, maar ik vrees vooral dat mijn woning hierdoor minder zal opbrengen wanneer ze ooit verkocht wordt. Had ik het op voorhand geweten, ik was er tegenin gegaan. Ik vrees dat het nu te laat is.”

Minder bevuilend voor het landschap

De palen zijn in elk geval minder hoog dan die van de vorige generatie en dat vindt de burgemeester een goede zaak. “Ze zijn minder bevuilend voor het landschap en er was in elk geval in de regio behoefte aan nieuwe antennes want regelmatig kreeg ik klachten van een te slechte ontvangst. Anderzijds hadden we geweten dat de omwonenden er zich aan zouden storen, hadden we kunnen overwegen om ze wat verder te plaatsen waar minder huizen staan.”

Vooraleer de twee nieuwe palen daadwerkelijk in gebruik worden genomen, moeten er nog een aantal werken gebeuren. “Ze moeten worden aangesloten op de glasvezelkabel die aan het kruispunt ligt. Hiervoor zullen nog een aantal boringen moeten gebeuren zodat er kabels ondergronds kunnen worden getrokken. De tweede paal moet trouwens ook nog gezet worden, iets wat de komende periode zal gebeuren .”

https://bit.ly/2LudAx0

 Categorie: Nieuws