hbvl: Het aantal Covidpatiënten in de Limburgse ziekenhuizen is het voorbije weekend fors gestegen. In het ZOL kwamen er elf patiënten bij. “We staan voor een spannende tiendaagse.”

Wat te vrezen was, is uitgekomen. Na de wekenlange stijging in de besmettingscijfers, begint de druk op de ziekenhuizen weer toe te nemen. Het voorbije weekend steeg het aantal covidpatiënten in de zes Limburgse ziekenhuizen van 123 op vrijdag naar 138 op zondag. Bij de patiënten die intensieve zorgen nodig hebben, bleef de stijging beperkt: van 42 naar 44.

Fase 1B

Vooral in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) gaat het hard. Stond de teller vrijdag nog op 53 covidpatiënten, dan kwamen er daar in de loop van het weekend elf bij. Het aantal patiënten op intensieve zorgen steeg er lichtjes van dertien naar vijftien.

LEES OOK. Coronacijfers blijven stijgen: meer dan 700 mensen op intensieve zorg

“Het virus stopt niet aan de provinciegrenzen. We waren dit keer iets later aan de beurt, maar nu is het ook hier weer alle hens aan dek”, zegt woordvoerder Jurgen Ritzen. “Voor Covidpatiënten die geen intensieve zorgen nodig hebben, hebben we voorlopig capaciteit genoeg. Wat intensieve zorgen betreft, bekijken we de situatie maandag. Waarschijnlijk zullen we overschakelen naar fase 1B, waarbij we 26 bedden vrijhouden voor covidpatiënten op intensieve zorgen.”

Voorlopig is er geen impact op de reguliere zorg in het ziekenhuis. “Maar het gaat nu snel. Als de patiënten blijven toestromen, zal er stilaan een beperkte impact zijn. We staan voor een spannende tiendaagse”, zegt Ritzen.

Besmettingen

Een blik op het aantal besmettingen belooft niet meteen veel beterschap. Van 18 tot 24 maart raakten er 2.095 Limburgers besmet, een toename met 43 procent tegenover de week voordien. Per dag zijn er nu 299 nieuwe besmettingen in onze provincie. Het was geleden van 10 november dat het aantal besmettingen nog boven de tweeduizend klom.

Limburg is momenteel een van de provincies waar het virus het meest aan kracht wint. Enkel in Namen (+52 procent), Luik (+44 procent) en Waals-Brabant (+44 procent) is de stijging nog groter. Voor het hele land is het aantal besmettingen met 27 procent gestegen tegenover de voorgaande zevendaagse periode. Van 18 tot 24 maart zijn elke dag gemiddeld 27 mensen gestorven aan de gevolgen van Covid-19, of 12,5 procent meer dan een week eerder.

https://bit.ly/3u2MRbM

 Categorie: Nieuws