HagelandActueel:

Glabbeek gaat prat op de cijfers inzake inbraken in 2021 want de gemeente heeft er het minste in de regio, om precies te zijn eentje aan het eind van het jaar. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de politiezone Hageland. Daaruit blijkt dat de gemeente het minste aantal inbraken kende in 2021 in het arrondissement Leuven (Oost-Brabant).

In de politiezone liepen in dezelfde periode in sommige gemeente het aantal inbraken op tot 47 inbraken.

“In 2020 waren er in onze gemeente nog 4 inbraken, in 2019 waren dat er 10, in 2018 stond de teller op 8 en in 2017 waren er 12. Een jaar eerder hadden we nog 19 inbraken en in 2015 zelfs 44. De voorbije jaren maakten we werk van een gemeentelijk actieplan tegen inbraken en vandaag merken we dat het aantal inbraken in onze gemeente fors daalden ten opzichte van de vorige jaren. Onze alertheidscampagnes, de inbraakpremie, het afwezigheidstoezicht van de politie tijdens vakanties, info-namiddagen over inbraakpreventie, de verhoogde (anonieme) politiecontroles en intense preventiecampagnes werpen vandaag dus duidelijk hun vruchten af”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) die ook hard inzet op camera’s die elke beweging monitoren.

“De ANPR-cameraschilden in de dorpskernen van Glabbeek, Bunsbeek en Kapellen en op de steenweg slagen erin om onze inwoners nog beter te beschermen tegen inbraken. Maar ook gerichte politiecontroles bewijzen duidelijk hun nut, toen er recent nog heel wat verdachte gedragingen werden gemeld in één van onze deelgemeenten en de aanpalende buurgemeenten liet ik de politiecontroles tijdelijk fors opdrijven, wat overduidelijk een direct afschrik-effect heeft.”

Ook minder ongevallen

Niet alleen het aantal diefstallen daalt in de gemeente want Glabbeek heeft ook minder af te rekenen met ongevallen, zo blijkt uit de cijfers van 2021. Concreet waren er in Geetbets 29 ongevallen en in Glabbeek 22, ter vergelijking in Kortenaken waren er dat 35, in Bekkevoort 37 en in buurgemeente Tielt-Winge 66. Glabbeek is intussen al twee jaar op rij de enige gemeente binnen de politiezone waar het aantal verkeersongevallen stabiel blijft op het allerlaagste niveau in jaren.”

Op de 22 ongevallen in 2021 in Glabbeek waren er dat 15 met stoffelijke schade en 7 met een lichamelijk letsel. “In 2019 waren er nog 30 ongevallen, in 2018 waren er dat 36,, in 2017 waren er 48 ongevallen en in 2016 waren het er 37. Het niet meer toepassen van de voorrang van rechts zorgt voor minder ongevallen, op vijf jaar tijd zijn er dat de helft minder. Het niet meer toepassen van de voorrang van rechts blijkt  één van de beste beslissingen ooit op vlak van verkeersveiligheid in ons dorp.Voor de afschaffing van de voorrang van rechts hadden we jaarlijks steeds ruim 48 ongevallen (2017) dit daalde naar 36 ongevallen (2018), 30 ongevallen (2019), 22 ongevallen (2020) en 22 ongevallen (2021). Ook de komst van trajectcontrole in de schoolomgevingen en dorpskernen zal de verkeersveiligheid in de toekomst nog forser doen verbeteren. Er waren in 2021 gelukkig ook maar 3 van de 22 ongevallen met zwakke weggebruikers”, besluit Reekmans.  https://bit.ly/3mwXzWg

 Categorie: Nieuws