HagelandActueel: Na een doorgedreven conservatie mocht het beroemde Marianum op dinsdagmiddag terugkeren naar zijn traditionele plaats halverwege het kerkschip van de Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw.

Een Marianum is een kunstwerk bestaande uit twee ruggelings tegen elkaar geplaatste mariabeelden, veelal omgeven door een stralenkrans. Staan de mariabeelden in een rozenkrans zoals in Zoutleeuw, dan spreken we van een rozenkransmadonna.

In ons land zijn er slechts twee, een in Neeroeteren en een andere dus in de kerk in Zoutleeuw.

Het Leeuws Marianum werd volgens de kerkrekeningen in 1534 opgehangen in de Sint-Leonarduskerk, de kunstenaar is niet bekend.

Sinds juni vorig jaar werd het, na een grondig vooronderzoek door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, geconserveerd. En dat was dringend nodig, zo vertelt conservator Ward Hendrickx. “Reinigen, fixeren, retoucheren en reconstrueren, dat hebben ze allemaal gedaan. Zo werd er opnieuw een ontbrekende straal in de rozenkrans geplaatst; kreeg de duivel opnieuw een tweede hoorn nadat hij die was kwijtgeraakt – ‘en probeer maar eens het verschil te zien’ – kreeg een engel weer de ontbrekende vleugel en werd een andere engel dan weer goed bevestigd. Die was vroeger eens naar beneden gevallen, waarna hij met een ijzerdraaid weer werd vastgemaakt. Dat werd nu goed gemaakt.”

De conservatie werd deels betaald door de Vlaamse overheid. Daarnaast konden ze gebruik maken van bijzondere gelden. “De Vrienden van Zoutleeuw heeft ook een deel gefinancierd”, aldus nog de conservator. “Hiervoor konden ze gebruik maken van een duo-legaat van Miguel Arnauts, Deze man heeft Leeuwse roots en schonk ons geld na zijn overlijden.”

De conservatie duurde tot midden maart, waarna het Marianum weer op haar plaats werd gehangen.

Intussen staan er al weer nieuwe projecten op de agenda van de conservator, zoals de conservatie van het retabel van Sint-Catharina, van de voet van het Sint-Anna-retabel, van de zijluiken van het passieretabel en van de troonhemel met de beelden van Jacobus De Minderen, Sint-Joris en Sint-Philippus.  “Dat moet worden gecombineerd met de behandeling van de balkkoppen in het koor”, aldus nog de conservator. “Ook de vermolmde balk in het lokaal van de centrale verwarming moet worden vervangen.”

Het mag dan ook niet verbazen dat hij er als conservator een fulltime job mee heeft; al is hij al vele jaren gepensioneerd als leerkracht Duits aan de hogeschool in Leuven. “20 jaar doe ik dit nu al”, geeft hij nog mee. “Sinds ik met pensioen ging, en voordien was ik hier gids. Maar er zijn nog veel projecten om aan te werken.” https://bit.ly/3qV6DE6

 Categorie: Nieuws