Hageland Expres:

Het stadsbestuur voerde in juni 2019 een communicatiebevraging uit. Dat gaf aanleiding tot een aantal actiepunten, die het gemeentebestuur nu bundelt in een nieuw communicatieplan. Zo komt er oa. een digitale nieuwsbrief en een update van de gemeentelijke website.

Het stadsbestuur wil haar inwoners optimaal informeren en voorzag reeds een aantal concrete acties in het meerjarenplan voor de periode 2020-2025. Een nieuwe huisstijl gaat zorgen voor goede herkenbaarheid. De website van het stad en de Stadsinfo worden grondig vernieuwd en meer afgestemd op de noden van de inwoners.

Er wordt werk gemaakt van een digitale nieuwsbrief. De verdere uitwerking van de Happy Hageland app stimuleert de communicatie met en tussen inwoners, handelaars, verenigingen en toeristen.

Het volledige artikel, http://bit.do/frR4v

 

 Categorie: Nieuws